10 sjarmerende spanske landsbyer

Spania er jo kjent for sine strender, og det er fremfor alt på kysten de fleste bruker feriedagene sine. Mange av oss kan også navngi en rekke av de større stedene på kysten, og det til tross for at vi sannsynligvis aldri har vært der en gang. Vil man imidlertid oppdage en annerledes, men mere typisk, side av Spania med alt det vakre det innebærer, bør man trekke lenger inn i landet og opp mot fjellene. Opplev det autentiske Spania ved å besøke de små byene vi forteller om nedenfor.

Poble Espanyol 

Poble Espanyol, Barcelona

Ok, det her er vel egentlig ingen "riktig" by, men mere som en slags finere versjon av Las Palmas på Gran Canarias Pueblo Canario. Opprinnelig ble den bygget som et friluftsmuseum i forbindelse med verdensutstillingen i Barcelona i 1929, og har siden blitt holdt svært godt vedlike. Her kan man komme og nyte gammel og moderne kunst i skjønn harmoni, arkitektur og gastronomi, alt sammen i et trygt og rolig miljø. Kort sagt, dette er et perfekt sted for en familieutflukt dersom man befinner seg i nærheten av Barcelona.

Frigiliana

Frigiliana

Når det vises bilder fra en typisk andalusisk by, er det sannsynlig at det er nettopp byen Frigiliana det vises bilder fra. Denne tradisjonelt hvitkalkede byen ligger rundt sju kilometer nord for det elegante feriestedet Nerja. Stilen i hele dette området er typisk andalusisk, og fra en høyde i nærheten får man en fantastisk utsikt over både Frigiliana og selvfølgelig også området "El Fuerte". Det var også i dette området de siste kampene i Axargis foregikk i 1569, kamper som bidro til maurernes nederlag, noe som feires hvert år i slutten av august med en festival kjent som "Festival de los tres Culturas". En fest hvor man feirer byens historie og sameksistensen mellom de kristne, muslimene og de jødiske tradisjonene.

Deiá

Deia, Mallorca, Sierra de Tramuntana

Hvis du setter kursen mot den nordlige delen av Mallorca, finner du med høy sannsynlighet byen Deiá. En herlig by med mengder av ting å se og gjøre, og med sin beliggenhet i nærheten av kysten byr den også på en spektakulær utsikt over "Serra de Tramuntana", en utsikt som har inspirert mange litterære talenter som for eksempel Robert Graves og Anaïs Nin. Her finner man også en fantastisk natur med både appelsin- og oliventrær, som henger i det imponerende landskapet over Middelhavet.

Valldemossa

Valldemosa, Mallorca

En halv times kjøretur fra Deiá, langs C-710 og PM-111, kan man finne vår neste favorittby, Valldemossa. På samme måte som Deia har også denne byen gjennom tidene lokket til seg mange litterære besøkende, deriblant George Sand og Jorge Luis Borges. Ja, til og med store komponister som Chopin og Horovitz klarte ikke å la vær å ta del i den inspirasjonen man tilbys i de utrolig skogs- og naturområdene som i dag hovedsakelig består av mandeltrær, oliventrær og store eiketrær.

Canillas de Albaida

Canillas de Albaida, Malaga

Canillas de Albaida har med sin mauriske fortid en historie ganske ikke så veldig ulik Frigilianas. Denne byen er spesielt verdt et besøk rundt tiden da den andalusianske Vin- og solfestivalen pågår, en festival som er blitt arrangert siden 1300-tallet. Byen er også kjent som "Albaida", et navn som bare betyr "hvit". Et navn den har gjort seg fortjent til takket være alle de hvite blomstene som står i full flor på nær sagt samtlige av byens gatehjørner.

Las Negras

Las Negras village, Nijar

Las Negras i Almeria er en av de få byene vi tør påstå har alt man kan ønske seg. Byen ligger like ved siden av den vakre og omsorgsfullt bevarte nasjonalparken Cabo de Gata-Nijar, og etter sigende skal den ha fått sitt navn etter en katastrofal sjøreise hvor noen fiskere fra den nærliggende landsbyen San Pedro ikke vendte hjem igjen, men møtte sin skjebne ute på det åpne havet. Dette førte til at alle de gjenværende enkene kledte seg i svart og deretter oppsøkte de nærliggende nabobyene for å få hjelp.

MascaTenerife - Masca

At Kanariøyene inneholder flere luksuriøse feriedestinasjoner, deriblant Las Americas og Los Christianos, visste du kanskje, men visste du at Spanias høyeste fjell, Teide, også ligger her? På Tenerife ligger den sjarmerende lille byen Masca, som til tross for at den ikke har særlig mye mer enn et torg og en liten kirke, er et besøk verdig. I tillegg til den lille byen finnes det en flott skog her, bestående av palmetrær og nåletrær i overflod.

Artenara 

Artenara, Gran Canaria   

På samme måte som mange tror at Tenerife stort sett bare består av fine hvite sandstrender, så tror også mange at det ikke finnes spesielt mye på Gran Canaria heller, ut over strendene Playa del Inglés og Puerto Rico. Men det gjør det faktisk, og det finnes store vakre skogområder med mye imponerende natur å se på. Ved å søke inn mot midten av øya kan man komme til den høyest beliggende byen Artenara. Her finner man en riktig spennende spansk by, hvor befolkningen bor i grotter inne i fjellet. Nesten som familien Flintstone.

 

Pedraza

Pedraza village, Segovia, Castilla y Leon

Reis tilbake i tiden med et besøk i Segovia, hvor man kan oppleve den herlige middelalderske Pedraza. den lokale maten har ikke utviklet seg nevneverdig siden den gangen, og flere kokker tilbyr mat laget på samme måte, og av tilsvarende ingredienser, som i middelalderen. Så hvis man kikker litt på menyene i de forskjellige restaurantene i byen, skal man ikke bli overrasket om man finner retter som for eksempel helstekt pattegris oppført.

Grazalema

Grazalema village

Omgitt av Andalusias Sierra del Pinar ligger den herlige byen Grazalema, enda et nummer i rekken av de mange tradisjonelt hvite byene i Spania. Byen ligger i den nordøstlige delen av Cadizprovinsen, og for den som planlegger en aktiv ferie i Spania, er dette stedet det perfekte utgangspunktet for å utforske det lokale området. På tidlig 1800-tallet, under frihetskrigen, var Grazalema utsatt for harde angrep og var en tid beleiret av Napoleons tropper som også utøvde mange ødeleggelser i byen.