10 Spanske filmlokasjoner

Med storfilmer som "Jorden rundt på 80 dager" og James Bond-filmen "You Only  Live Twice", har det vært flere store budsjettfilmer som er innspilt i Spania. På grunn av sin nærhet til London, gjør Spania til et billigere reisemål enn å fly et helt filmcrew til USA. Likeledes har Spania også opptrådt som "dobbeltgjenger" for mange amerikanske filmer, da de amerikanske aktørene ikke har kunnet reise utenlands av politiske årsaker.

Plaza de España, Seville

Sevilla - broen ved Plaza de Espana

13 september 2000 så man den legendariske Star Wars regissør George Lucas og hans fantastiske rollebesetning rulle opp i Sevilla for å filme en scene fra Attack of the Clones. Byens ikoniske Plaza de España var bakgrunnen for en samtale mellom Anakin og Padmé kort tid etter at de ankom til Naboo. Mye av det som ble tatt opp her, endte desverre opp på gulvet i klipperommet.

Plaza de Canalejas, Madrid

Plaza de Canalejas - Madrid  

Filmen "The Bourne Ultimatum" fra 2007, med Matt Damon i hovedrollen som Jason Bourne, finner man også kulisser til her. Både cast og crew reiser jorden rundt for å skyte scener, og reiser i filmen fra London til Hertfordshire, til Tyskland til Spania, til Marokko til Frankrike og videre til New York. Men der publikum tror de ser en Turin kafé der Simon Ross (Paddy Considine) møter sin kontakt Neal Daniels (Colin Stinton), er kafeen faktisk Café del Príncipe på Madrids Plaza de Canalejas, like øst for Puerta del Sol.

Cádiz

Cadiz

Hva gjør man når den amerikanske blokaden av Cuba hindrer deg i å filme James Bond filmen "Die Another Day" fra 2002, en film hovedsakelig foregår i Havana? Vel, du finner en by som kan opptre som "stand-in", og denne byen var i dette tilfellet den Andalusiske byen Cádiz, som ikke bare har en veletablert forbindelse med den cubanske hovedstaden, men også lenge har vært ansett som en solid dobbeltgjenger.

Granada

Albacin, Granada

Maurerne mistet riktignok kontrollen over Granada i det 15. århundre, men byen føles mere som Al-Andaluz enn Andalucia. Hvilket gjorde den til det perfekte valget til å forestille den tyrkiske havnebyen Izkenderun, i Indiana Jones og det siste korstog. De fleste av scenene ble skutt i El Albaicín, det arabiske kvarteret i Granada.

Playa de los Genoveses, Almería

Genoveses strand, Almeria, Cabo de Gata 

En nesten bronseblond Peter O'Toole spiller Lawrence of Arabia, og ser ut som om han nok har brukt litt for mye tid i solsengen. I filmen ser man ham ferdes rundt i sanddynene, og sjekke klokken i det en bombe går av i et tog foran ham. Men det som synes å være i ørkenen, er faktisk Playa de los Genoveses, en av Parque Natural Cabo de Gata-Níjar mest uberørte strender.

Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, Barcelona

Barcelona, Sagrada Familia 

Med en tittel som "Vicky Cristina Barcelona", har den katalanske hovedstaden æren av å være ganske så fremtredende, og Gaudís uferdige mesterverk, dukker opp på film i denne Woody Allens midnattsorte komedie. Som fortelleren innleder; "Vicky og Cristina drakk i de kunstneriske skattene i byen. Særlig likte de verkene av Gaudí og Miró." Dette gir en kjærlig skutt filmmontasje av Barcelonas største severdigheter.

Guggenheim Museum, Bilbao

Bilbao - Guggenheim Museum 

Det sies at Guggenheimmuseet satte Bilbao på turistkartet, men Frank Gehrys kunstverk har også tiltrukket seg flere filmskapere til den baskiske byen. Faktisk er bakgrunnen i åpningscenen i James Bond filmen "The World Is Not Enough" også herfra.

Desierto de Tabernas, Almería

Tabernas ørken, Almeria 

Ørkener eksisterer ikke bare i Afrika og midtøsten, men også i Spania. Blant annet i Almeria, hvor det regner mindre enn 200 millimeter i året. Ikke overraskende er dette landskapet hyppig brukt i forskjellige spagettiwesterns.

Monsul, Almería

Cabo de Gata - Playa Monsul

Monsul er en annen av Parque Natural Cabo de Gata-Níjars vakre strender, og også denne ble tildelt en hovedrolle i filmen om Indiana Jones og det siste korstog. Det er der Indys far, Sean Connery, skyter ned et tysk fly, etter å ha jaget bort måker med sin paraply.

San Julian de los Prados

Santullano, San Julian de los Prados, Oviedo, Asturias

Hvis du besøker den Asturianske hovedstaden i Oviedo, se etter statuen av Woody Allen. Følelsen er den samme som Allens, som beskriver den som "eventyrbyen". Så mye at når Vicky og Cristina, av Vicky Cristina Barcelonas berømmelse, nøt en helg borte fra Catalonia, de bare måtte være i Ovieo. Den preromanske kirken San Julian de los Prados, avbildet ovenfor, er kjennetegnet på byen.