5 Spanske Supper som kjøler i Sommervarmen

Når termometeret runder de 25 grader og solens varme blir hengende i luften til godt etter klokken 22 om kvelden, ja da er det for alvor sommer i Norge. Rabarbra, jordbær med fløte, is og delikate sorbeter er blant våre foretrukne desserter. Men hva med en kjølig suppe på menyen?

Her har vi mye å lære av spanjolene, og da særligt andalusianerne, som er eksperter i kalde supper. Suppene kan serveres enten til lunsj eller som et frisk innslag til kveldsmaten.

Tips: hell suppen over på en termosflaske og ta den med på piknik, hvor den kan serveres i små plastglass.

1. Gazpacho - lett grønnsakssuppe

I sommervarmen trenger kroppen til ekstra mye væske, og spanjolene har funnet en ytterst delikat måte å tilfredsstille dette behovet på med deres gazpacho. Friske, vannholdige sommergrønnsaker blendes til en forfriskende lett suppe med en innbydende, rødlig farve.

Gazpacho, spansk suppe

Ingredienser: 6 tomater, 1 rødløk, 1 agurk (uten skrell og kjerner), 1 rød eller grønn paprika, 2 stilker selleri, 1 fedd hvitløk. 0,5 dl rødvinseddik, 0,5 dl olivenolje og 2 spsk sitronsaft, 1 liter tomatjuice eller vann.

Tips: Bytt eventuelt noen av tomatene ut med vannmelon for en søtere suppe.

Tilberedning: Grønnsakene hakkes og blendes med rødvinseddik, olivenolje og sitronsaft. Tilsett tomatjuice eller vann inntil suppen har fått en lett og tynn konsistens. Krydres med salt, pepper, sukker, tabasco, purreløk og persille etter smak. Serveres eventuelt med litt finthakkede grønnsaker på toppen.

2. Salmorejo - tykk tomatsuppe

Salmorejo kan minne litt om gazpacho, men er noe kraftigere både i konsistens og smak. Denne suppen stammer opprinnelig fra den andalusiske byen Córdoba, som for øvrig også er kjent for sin imponerende katedral og den årlige blomsterfestivalen i mai. Salmorejo er en skattet rett i Córdoba, og det finnes til og med en restaurant som utelukkende har forskjellige varianter av suppen på menyen.

Salmorejo, spansk suppe

Ingredienser: 1 kg godt modne tomater, 200 gram hvitt brød uten skorpe, 1 fedd hvitløk, 150 ml god olivenolje, 10 gr. salt.

Tilberedning: Blend tomatene og press dem gjennom en sil så alle kejrner og eventuelle stykker av skrell sorteres fra. Skjær brødet i terninger og la det bløtes opp i tomatsaften i cirka 10 minutter. Blend brød, saft, hvitløk, salt og olje til en fin og myk masse. La suppen stå på kjøl i minst et par timer før den serveres. Pynt med egg, tunfisk, skinke eller finhakkede grønnsaker.

3. Ajo Blanco - hvitløkssuppe

Hvitløk (ajo) er en av de faste ingrediensene i spansk matlaging, og i denne retten får hvitløken hovedrollen i tett samspill med de lekre, spanske mandlene. Det kan anbefales å bruke spanske mandler hvis de fås, da de er bløtere og mer smakfulle enn de kaliforniske man ofte finner i de norske butikkene.

Ajoblanco

Ingredienser: 3 skiver lyst sandwichbrød uten skorpe, 1 l kald hønsekraft, 2 fedd hvitløk, 250 g skollede mandler, Fino-sherry (tørr, hvit sherry), sherryvineddik og litt olivenolje.

Tilberedning. Bløt opp brødet i halvdelen av den kalde hønsekraften. Blend de skollede mandlene sammen med et skvett olivenolje, sherryvineddiken, hvitløken, resten av hønsekraften og litt sherry. Tilsett brød og blend til suppen er passe tynn. Smak til med salt, pepper og sherry. La suppen stå og trekke i kjøleskapet i minst 4-5 timer. Pynt eventuelt med halve grønne druer, melon i terninger eller tørristede mandler.

4. Sopa de Melon - melonsuppe

Melon er enda en god kilde til væske, og denne lette suppen passer perfekt som forrett, dessert eller bare som en lekker forfriskning midt på dagen. Meloner er svært billige i Spania og selges i store mengder på de lokale markedene. Hvis du derimot ikke er i Spania, så sørg for å kjøpe en moden melon med god smak.

Fruktbod på Mercado de Vegueta

Ingredienser: 1 melon (eksempelvis cantaloup eller honningmelon), 10 ml fløte eller yoghurt natural, 20 ml olivenolje, saften av en halv sitron, et nyp med salt, et par mynteblader og eventuelt et par skiver serranoskinke.

Tilberedning. Skjær melonkjøttet ut i terninger (uten skall og kjerner) og blend det til en passe tynn masse. Tilsett fløte/yoghurt, sitronsaft, salt og mynteblader og blend igjen. Sett suppen på kjøl. Pynt med litt mynte og eventuelt små stykker med skinke.

5. Sopa de Almendras - mandelsuppe

Spanske mandler er en utsøkt delikatesse. Mandeltrærne blomstrer i Andalusia mellom januar og mars, og jorden dekkes av et eventyrlig teppe av hvite blomster. Nærmere sommeren følger så de delikate nøttene, som i Spania brukes i alt fra kjøttboller til sauser og likeledes i denne forførende Sopa de Almendras (mandelsuppe), som også kan serveres til dessert.

Canastos de almendras y espárragos trigueros

Ingredienser: 300 gr spansk mandelmasse (marsipan kan også brukes), 1 liter melk, 150 gr. sukker, 50 gr. lyst brød, 2 kanelstenger, skallet av 1 sitron, friske mynteblader.

Tilberedning: Bland alle ingredienser i en kasserolle og kok opp til mandelmassen oppløses. La det hele stå og simre under omrøring i 30 minutter. Ta deretter kanelstengene og sitronskallet ut av kjelen. Ønsker man seg en finere suppe, kan den blendes eller siles. Sett suppen på kjøl til servering.