De topp 10 beste spanske juledelikatesser

 

Søker du inspirasjon til årets julegaver? Vil du gi julen et spansk touch i år? Les her om hvilke ti spanske delikatesser som trygt kan legges under juletreet.

1. Lufttørket skinke

En skinke kan holde seg i årevis hvis den oppbevares tørt og kjølig. Det er imidlertid enklere å ta med seg mindre pakker med hjem i kofferten, og det er som regel ikke noe problem å få slakteren til å skjære opp skinken i mindre stykker eller skiver for deg hvis du ber om det. Du kan også be om å få dem vakumpakket.

I kjøttavdelingen finner man ofte også lomo, som er en slags tørket filet eller mørbrad som typisk kjøpes i hele stykker på noen hundre gram. Denne kan også med fordel vakumpakkes.

Chorizo er en annen yndling, som fås i mere eller mindre spicy versjoner. Oftest ligner den en tynn spekepølse,men den kan også kjøpes som små pølser som egner seg godt til steking i stekepanne.

Skinke

2. Ost

Oveja, cabra, vaca… Uansett om du er til ost fra får, geit eller kumelk, vil du finne at utvalget er svært bredt og variert i de spanske supermarkeder og delikatesseforretninger. Butikken La Casa de los Quesos finnes mange steder i Spania og er det perfekte stedet for å hente inspirasjon og å la seg friste.

Prøv for eksempel den kjente Manchego eller en Torta del Casar, som varmes til midten er flytende og deretter spises med brød til.

3. Søtsaker

Hva sier du til å supplere lakriskonfekt og peppernøtter med turrón og mantecados? Turrón lages i tykke plater og kommer i både marsipan- nougat- og sjokoladevarianter.

Mantecadoser spanjolenes julesmåkake, til tross for at den faktisk ikke er så liten egentlig. De er laget av smuldredeig og er ofte bløte i midten, med en smak av eksempelvis kanel, sitron eller olivenolje. Spesielt er de små andalusiske byene Antequera og Estepa kjent for sine småkaker. 

Prøv også Roscos de Vino, som typisk er formet i ringer og dekket med flormelis.

Mantecados - spanske småkaker

4. Safran

Dette arabiske krydderet som maurerne bragte med seg til Spania omkring år 700 er betraktelig rimeligere i det sørlige Spania enn i Norge, og spesielt Valencia er kjent for sin gode safran, som blanat annet brukes i risretten paella.

Vær imidlertid klar over at det er store kvalitetsforskjeller ute å går, og enkelte steder blandes de røde safrantrådene med gule uten smak, eller i verste fall andre krydder, spesielt hvis det er knust safran man kjøper.

5.Oliven (olje)

Selv helt alminnelige olivenoljer fra de spanske supermarkedene har ofte en god smak. Oljen kan mange steder kjøpes i halvlitersdåser, som er mer sikre å ha med seg i kofferten enn glass- eller plastflasker. 

Hva angår oliven er oljene stort sett de samme, men de kan være morsommere å kjøpe dem på et marked enn i butikkene. Ikke minst fordi man på markedet kan enten velge blandt flere, eller blande dem etter eget ønske.

Prøv også oliven fylt med ansjos. Disse selges i dåseform i supermarkedene, og er, tro det eller ei, overraskende delikate.

Olivenolje

6. Sherry

Ordet sherry kommer av navnet Jerez, en by iCadiz-provinsen, hvor størstedelen av denne type vin produseres. Prøv gjerne en vinsmaking på en av de store såkalte bodegaer, hvor vinen produseres og/eller lagres.Det finnes både tørre, lyse varianter laget av druer som Fino og Manzanilla samt mørkere, mer søte viner, ofte laget av Pedro Jimenez-druen, eksempelvis vinen Pajarete. 

De såkalte ”Malaga-viner” er en bestemt type vin produseret i Malaga-provinsen. Disse består ofte av en blanding av Pedro Jimenez og Mostcatel-druer, men kan også være laget av ren moscatel, som for eksempel Cartojal, som er spesielt kjent for sine rosa etiketter, og den er især populær når det avholdes en feria (byfest). 

Sherry

7. Frutos secos

”Tørket frukt” dekker over alt fra fiken og dadler til nøtter og ristede solsikkekjerner. Gå på oppdagelse på markedene hvor det ofte tilbys smaksprøver.

Især kan det anbefales å prøve tørkede dadler, dátiles, som i motsetning til de små, harde dadlene man vanligvis får i Norge, er både store og karamellaktige både i smak og konsistens. 

Et godt tips er å fylle dadlene med saltmandler eller friskost! Til den typiske spanske tapa, dadler i baconsvøb, må friske(ikke-tørkede) dadler nok anbefales. Prøv også små fikner pudret med flormelis.

8. Te

Spanjolene er ikke de store te-drikkerne, men det finnes imidlertid en del små tebutikker i landet. Især Granada har et godt te-utvalg, for en stor del presenteret i boder og små butikker omkring katedralen. Her fås mange varianter og smaker, og for eksempel kan Piña Colada-te absolutt anbefales! Husk, at Manzanilla i denne sammenheng betyr kamillete og ikke sherry, som beskrevet ovenfor.

I Granada – og andre steder i Andalusia, blant annet i Malaga –finnes også adskillige arabisk inspirerte te-hus, såkalte teterías, hvor du kan nyte din te omgitt av farvesprakende puter og vakre utskjæringer i tre.

Grønn te

9. Havsalt

Havsalt, på spansk kalt Flor de Sal eller Sal de Hielo, er betegnelsen for salt som ikke har undergått den samme raffinering som alminnelig bordsalt og derfor inneholder flere mineraler.Det utvinnes ved å lede havvann inn i store reservoarer av leire, hvor etter vannet fordamper og saltet blir liggene igjen på bunnen.

I Spania finnes det flere saltverk, salinas, somblant annet Gusto Mundial Balearides på Mallorca, og Salina San Vicente i Cadiz.

Havsalt er ofte karakterisert med en ’mildere’ eller mere aromatisk smak og fås med forskjellige smakstilsetninger som for eksempel rosmarin eller oliven. Prøv også havsalt med smak av spansk vin, som for eksempel moscatel og sherry, eksempelvis fra webbutikken Sal Virgen.

Himalaya havsalt

10. Crema Catalana

Crema Catalana er en spansk dessert som kan minne en del om den franske crème brûlée. Den er nok litt vanskelig å ha med seg i veska eller å pakke inn i gavepapir, så kanskje man heller burde prøve likørversjonen? Eksempelvis av det kjente merket Melody.

Likøren ble oppfunnet på det katalanske destilleriet Destilerías Campeny, i 1994. Den drikkes typisk etter middagen som en shot eller med is.

La deg inspirere av enda flere spennende og delikate spanske julegaveidéer, eksempelvis i butikken Typiqual.