Feire jul som de lokale i Spania

Julen i Spania har ingenting med julepølse, ribbe eller akevitt å gjøre, nei, der er det Cava, den spanske versjonen av champagne det går i, og godteri laget av mandler. Feirer du jul i Spania, er det nok av festligheter å være med på.

Julekrybbe – Belén

Belen

Det blir ikke ordentlig jul i Spania uten en skikkelig julekrybbe, en Belén, og stort sett alle hjem i Spania har en. Disse krybbene er av den tradisjonelle sorten som viser Jesusbarnet i stallen, omgitt av sine foreldre Josef og Maria, de tre vise menn og forskjellige dyr. Disse krybbene finnes også en mengde andre steder, som for eksempel i parker og varehus.

En av de mest kjente julekrybbene finner man i Madrid's Palacio Real. Denne åpner for publikum den 15. desember, og står fremme frem til den 15. januar. Figurene i denne krybben stammer fra det 18. århundre og er en gave fra kong Carlos III til sin sønn, den fremtidige kong Carlos IV.

God natt – La Noche Buena

Turron

Spanjolene er ikke så mye for å spise julemiddag men feirer heller Jesu fødsel med en god omgang La Noche Buena. Denne foretrekker de å spise hjemme istedenfor på restaurant.

Tidene har endret seg noe nå som supermarkeder også selger kjeks, og selv om kalkun blir mer og mer vanlig på spisebord over hele Spania, er det fortsatt fisk de fleste foretrekker. Du vet kvelden nærmer seg slutten når de tar ut Turrón, en marsipanliknende søtsak som lages både med og uten sjokolade.

Vin og godteri – La Noche Vieja

Druer

Nyttårsaften i Spania kalles La Noche Vieja, som direkte oversettes til Det Gamle Året. Kvinner pleier å bære kjoler, og mennene smoking denne kvelden, når de samles for å nyte en bedre middag sammen med familien. Tradisjonelt serveres det sjømat denne kvelden, og reker er nesten obligatorisk forret.

Når klokken så slår midnatt får alle gjestene utdelt 12 druer hver, og utfordringen består i å spise en enkelt for hvert slag klokken slår. Den som klarer å spise alle tolv i takt med klokkeslagene, sies å være garantert et godt nytt år.

De Hellige Tre Konger – Los Reyes Magos

Cabalgata de Reyes Magos

Spanske barn ser selvfølgelig også frem til  Julenissens besøk på juleaften, men ikke så mye som de gleder seg til de Tre Vise Menn kommer. Det er nemlig dem som bringer gavene i Spania, som ikke må åpnes før den 6. januar. Natten før Cabalgata de Los Reyes Magos, trekker Balthazar, Caspar og Melchior til byenes gater hvor de går i prosesjoner hvor de mottar barnas julegaveønsker. En av de flotteste prosesjonene finner man i Seville hvor opptoget er større enn mange andre steder.