Fem drinker man bør prøve i Spania

Den beste måten å kjenne smaken av Spania på, er å sette et glass med et av landets nasjonaldrikker til munnen og drikke. De fleste drikkene er avkjølende, men mange også beregnet til mat, eller som en "oppvekker" om morgenen. Her er fem av våre anbefalinger.

Sangria

Sangria

Spanias favoritt sommerdrink, men nytes hele året i de solrike områdene i øst og syd. Oppskriften varierer litt fra bar til bar og fra hjem til hjem, men felles for alle er at vinen stort sett er av den røde sorten. Derav navnet, da sangre er det spanske ordet for blod, som passer fint på den dyprøde fargen på drinken.

Så, alt man trenger er rødvin, frukt, typisk appelsin, sitron eller eple, og juice. Også den typisk appelsin. Og sist, men ikke minst, is.

Horchata

Horchata

Der paella er Valencias mest kjente matrett, er horchata den mest kjente drink. Lokalt kalles den orxata, og serveres iskald, så man kan holde seg svalende avkjølt om sommeren. Smaker godt de andre årstidene også, det er tross alt i Spania.

Spanjolene tar i høyeste grad denne drinken alvorlig, og har en egen reguleringsmyndighet, som ivaretar drinkens kvaliteter. Valensiansk horchata, også kjent som orxata de trufa, er en "hellig" treenighet med tigernøtter, vann og sukker.

Cava

Cava

Enhver spansk feiring, enten det er en nattverd eller et bryllup, er ikke en feiring uten en eller flere flasker cava, Spanias versjon av champagne, som er minst like sprudlende som sin franske kollega. De fleste cava-vinene kommer fra katalanske vingårder og er enten hvit eller rosé.

Coffee

Kaffe

De fleste forbinder nok kaffe mer med Italia enn med Spania, men den varme drikken er minst like populær på den iberiske halvøya og øyene som det er blant sine latinske søskenbarn. Du vil også finne den nordligste kaffeplantasjen i verden i Spania, på kanariøya Gran Canaria.

Det finnes mange forskjellige typer kaffe, og spanjolene drikker gjerne kaffe fra solnedgang til daggry. En av de mest populære, er imidlertid cortado som er en slags espresso med en skvett melk som serveres i et glass. Ellers er det café con leche som er en slags melkekaffe, som serveres i en kopp med skål.

Rioja

La Rioja vin

Det er to måter å drikke rioja, Spanias mest berømte rødvin, på. Den ene er å bestille en flaske til et måltid på en fin restaurant. Det er et stilig alternativ.

Den andre er trolig litt mer autentisk, og det er å heller ta turen til La Rioja-regionen. Gjerne til hovedstaden Logroño, hvor du kan bestille et glass vin sammen med en porsjon pintxos, nord-Spanias spesielle tapas.