Hvordan finne den perfekte feriebolig med tanke på utleie

Investér i din drømmebolig og gjør en god forretning!

Hvis du drømmer om å eie en feriebolig i Spania, men er i tvil om du selv kommer til få brukt den nok eller om økonomien holder, så kan det kanskje være en idé å overveie å leie boligen ut en større del av året. Det kan gi deg ikke bare en vesentlig økonomisk fordel å leie ut ferieboligen, men det kan også gi deg en viss trygghet i hverdagen å vite at boligen ikke bare står tom og uten oppsyn i alt for lange perioder.

Comares, Axarquia, Malaga

Første skritt på veien mot å eie din egen feriebolig er at man finne den helt riktige boligen. Den skal først og fremst leve opp til dine egne ønsker og drømmer, men hvis du i tillegg også overveier å leie den ut er det en god idé å ha den potensielle målgruppen, det vil si leierne, i tankene. Nedenfor vil vi gjennomgå noen av de tingene du bør ha med i dine overveielser når du skal kjøpe en feriebolig som også er egnet til utleie.

Din drømmebolig

Start med å tenke over hvor og hvordan du selv gjerne vil holde ferie. Hvor skal boligen ligge, hvordan skal den se ut, hvordan skal den være innrettet, hva skal den ligge i nærheten av, for å nevne noe.

Lag deg så en ønskeliste og prioritér punktene. Er det viktigst at boligen ligger tett på en lufthavn, eller at den ligger i et uforstyrret område i fjellene? Er det avgjørende at det er flere enn et badeværelse, eller er det viktigst at det er en terrasse? Hva er du villig til å betale ekstra for, og hva er du villig til å gi avkall på for å begrense prisen?

Marbella luksusvilla

De potensielle leietakere

Hvis du går med tanker om å leie ut ferieboligen din i Spania er det viktigt å tenke nøye over hvem du i så tilfelle vil leie den ut til. Eksempelvis unge mennesker, familier med barn, større grupper eller kanskje eldre mennesker?

Man kan også vende det om: hvis drømmeboligen din eksempelvis har et stort og velutstyrt kjøkken kan du kanskje leie den ut til folk som ser på egenhusholdning og gastronomi som en del av opplevelsen. Eller til barnefamilier som ikke ser seg råd til å gå ut på restaurant for å spise hver eneste dag. Det kan være mange fordeler med å henvende seg til leietakere med spesielle behov, som for eksempel forretningsreisende, funksjonshemmede eller leietakere med husdyr.

Burgos landeiendom ID 15787

Det er i mange tilfelle mere profitabelt å tilfredsstille en enkelt målgruppes behov og ønsker 100 % fremfor å gjøre en større gruppe leietakere sånn halvveis fornøyde. Det gir større tilfredshet hos både leietakerne og utleiere, og ikke minst muligheten for en høyere husleie. Så tenk på å målrette annonseringen fremfor å "skyte med spredehagl."

Beliggenhet

Ferieboligen skal først og frem0st ligge i et område hvor du selv har lyst til at komme igjen år etter år. Et sted hvor du selv føler dig velkommen. Et sted som kan føles som ditt "andre hjem". Et sted hvor du kan slappe av og ikke bekymre deg om hverdagens mange utfordringer. Om det betyr at boligen skal ligge tett på transport og innkjøsmuligheter, eller om den skal ligge i en isoleret landsby oppe i fjellene er helt individuelt. Og det finnes leiere til begge typer bolig!

Agaete Gran Canaria id 19504

Hvis du ønsker å leie ut til for eksempel familier med små barn skal sikkerheten være i fokus. Det betyr at boligen ikke bør ligge for tett på hverken hovedveier eller bratte skrenter. Derimot kan adgang til strand og barnevennlige aktiviteter ha stor betydning. Ønsker du derimot å leie ut til eldre mennesker, bør det kanskje være enkel tilgang til både offentlig transport og naturskjønne omgivelser. For en forretningsreisende derimot, kan fred og arbeidsro og nærhet til gode restauranter ha høyeste prioritet.

Andre fasiliteter det kan være en fordel å ha i tankene er golfbaner, skiområder og selvfølgelig flyplasser. Og så er der én siste ting som virkelig kan få leiere til å falle pladask for nettopp din bolig: nemlig utsikten!

Almuñecar ferieleilighet id 17089

Størrelse og innretning

Selvfølgelig skal størrelsen på ferieboligen din først og fremst passe til deg og dine reisefellers behov. Er dere en stor familie? Vil du også kunne reise med en gruppe venner? I så tilfelle kan du også ta med i overveielsen om du vil investere i litt ekstra plass, så du samtidig også utvider mengden av potensielle leietakere.

Minst like så viktig er det hvordan kvadratmeterne er utnyttet. Eksempelvis har personer i rullestol behov for flate eller ingen dørstokker og forholdsvis god plass i både kjøkken og badeværelser. Leietakere med hund har igjen bruk for en avskjermet hage. Så når du velger ferieboligen din er det en god idé å være oppmerksom på hvordan plassen er disponert.

Ferieleilighet Barcelona id 20238 

Skal kjøkkenet være stort nok til at en familie skal kunne lage mat sammen, eller er det nok med et par kokeplater og kanskje en mikrobølgeovn ved siden av? Skal det være en stor TV-stue, eller er et lite sofaarrangement tilstrekkelig? Det er selvfølgelig også en mulighet å i første omgang prioritere boligens beliggenhet, for så senere å selv bygge den om hvis man skulle få lyst til det.

Fasiliteter

Innredningen av selve boligen og typen av fasiliteter er et annet punkt som ofte kan være avgjørende hvor hvor utleiningsvennlig den er. I dag er en god internettforbindelse og klimaanlegg essensielt for de fleste leiere, men også mindre åpenlyse ting som for eksempel myggnetting for alle vinduer og dører kan også ha en vesentlig betydning. Likeledes som oppvaskmaskin, vaskemaskin og andre hvitevarer er viktige for de fleste, er de i høyeste grad det for en familie på en 14 dagers ferie i Spania.

Calpe ferievilla id 16598

Andre fasiliteter er kanskje viktige for en type leiere, men ikke så viktige for en annen. Et svømmebasseng er kanskje viktig for familier og større grupper, og hvis det er små barn med, er ting som dybden og avskjermingen av denne essensiell. Små ting som en grind foran alle trapper og en ordentlig innheget hage kan være det lille ekstra som får barnefamilier til å velge nettopp din bolig frem for en annen.

Utleining

Når du har valgt din feriebolig med de potensielle leieres behov i tankene, er boligen langt lettere å leie ut, og du selv vil få mere tilfredse leiere.

Ferievilla ID 5495

Mange boligeiere velger å leie ut på ukebasis, da husleien for korttidsleie som oftest er høyere enn ved langtidsleie. Dessuten gir korttidsleie en mere fleksibel kalender, så det blir lettere for deg å selv reservere boligen til deg selv eller venner og familie, når du måtte ønske det.

Det er en god idé å tenke over betingelser for leie og bruk av boligen, herunder betingelser for eventuelle avlysninger, betaling av depositum og så videre på forhånd. Selv de minste detaljer er gode å få på skrift i form av en leiekontrakt hvis uhellet skulle være ute.

Hvis du er interessert i flere gode råd, eller de mere tekniske aspektene rundt et boligkjøp i Spania kan du besøke vår side for boligeiere Rentalbuzz, hvor du eksempelvis kan lese om, hvilke fasiliteter leiere søker etter eller hva man bør tenke over hvis man vil tilby en handikapvennlig feriebolig.