Julemat i Spania

Det er kanskje planlagt enten kalkun eller ribbe, men har man gjort det rette valget og bestilt en feriebolig å tilbringe julehelgen i, kan det hende man kanskje har andre planer også.

La oss se litt nærmere på hvilke alternativer som eller finnes i Spania, nå som man har bestemt seg for å tilbringe julehelgen der. Hva med å smake på litt tradisjonell spansk julemat? Kom igjen, finn deg en stol og sett deg ned ...

Julebord

La vinter være vinter, og kom til Spania

La snøen falle i fred og etterlat kulden hjemme. Å reise til Spania i julen har flere fordeler enn klar blå himmel, solskinn og varme. Vi tenker på mat, og hva vi kan få av festlig spansk mat i stedet for den tradisjonelle trauste julematen her hjemme. Det hele starter på juleaften.

Jul på stranden

En familieanledning

Landsbyenes bestemødre har allerede feid foran sine dører og fylt sine spiskammer. I Spania kommer alle hjem til jul, enten det er svigerfamilie eller familie av blod . Kort sagt, hele familier bestående av tanter, onkler og babyer vil komme til familiens eldstes hjem, enten det er en i en leilighet i byen eller i en hytte på fjellet. Avstand er alltid underordnet når det kommer til julefamiliesammenkomster i Spania.

Det er plass til alle rundt ethvert bord i julen, og ethvert bord er fullpakket med tradisjonell og luksuriøs mat - og merkelig nok er det heller ikke noe stress, og alle er med og gir en hånd.

Tapa Las Columnas,Torrevieja

 

Sett datoen

Julaften, eller Nochebuena, er den store gastronomiske dato. Gavene kan vente inntil de tre konger kommer, eller Reyes den 6. januar. På julaften klokken 22:00 er det ganske normal tid for å spise middag, og det er en lang og avslappet prosess, med både samtale og mat, og ikke minst mengder av vin til langt ut i de tidlige timer. Noen går også på julemesse ved midnatt - og noen måltider begynner faktisk ikke  før etter den er ferdig, så det kan hurtig bli en lang natt!

Først til bords

Ta med deg en stol, og bordet vil allerede være fylt opp med Charcuterie, et kjøttpålegg som spanjolene tilbereder svært godt. Chorizo, Salchichon, Jamon, paté og skiver av ost er bare til å skjerpe appetitten for den videre festen fremover, så etterlat rikelig med plass i magen!

Jamon y queso

Første rett

Vanligvis serveres det suppe som første rett. Julen er normalt en tid da fiskehandlerne gjør det litt ekstra godt i Spania, så det er ikke overraskende hvis suppen så også er basert på ingredienser fra havet. Så en god skål med Sopa de Marisco med masse herlig sjømat og godt med fisk i er bare oppvarmingen til det som kommer senere. For så følger enda mer sjømat, reker, eller gambas, som er mest populære på denne tiden av året, og en stor tallerken med forskjellig sjømat som plasseres midt på bordet så alle bare kan ta av den og dele seg i mellom.

Sjømat

Hovedretten

Hva er så "stjernen i showet" når det kommer til julemat i Spania? Kalkun begynner riktignok å bli stadig mer populært i Spania, og man ser det ofte i kjølediskene i de store supermarkedene, men tradisjonelt ser man ofte at det kommer en hel pattegris på bordet juleaften, eller kanskje et helstekt lam. Og i stedet for en tallerken halvfull av grønsaker vil kjøttet være i sentrum og man finner kanskje en gryte med kokte poteter stående for seg selv. Det blir heller ikke brukt så alt for mye saus, og den spanske kokken José Pizarro på TV nevnte at når han lager kjøtt så bruker han bare kraften av dette ved siden av, ingenting annet. Ellers brukes det en del fiken, noe som gir en smakfull vri på maten.

Fiken, mat og middag

Søte saker

Ah, husker du vi fortalte deg du måtte etterlate masse plass i magen? Fra valget mellom polvorones og mantecados allerede ved døren, til sjokolade og roscón de Reyes den 6. Januar - man bør nok ha en søt tann i julen i Spania. Turron, en type nougat laget i Spania, er tilgjengelig med glaseer frukt som renner gjennom den, i myke versjoner - blando - eller som benharde klumper - crujiente. Mandler, hasselnøtter, sjokolade - alt kan inkluderes i en blokk med Turron, og supermarkedene har hele avdelinger viet ene og alene til dette populære produktet. Det kommer fra Alicante - hvor de har hatt mer enn søt suksess med produksjon av Turron.

Turron

Typiske drikker

Hva blir vanligvis servert som drikke rundt det spanske julaftenmåltidet? Vel, Cava har lenge vært en klar favoritt, kalde og boblende festdrikker kan serveres ved ankomst, eller som en skål. Spania har kommet langt med sine viner - som eksporteres over hele verden - litt avhengig av hvor du er på ferie kan det lett bli en lokal vino som perfekt pares med dine matvalg. Sterkere sprit holdes igjen til senere, etter kaffe og da gjerne som en digestiff. Med mindre du selvfølgelig ønsker å holde festen gående til godt inn i juledagsmorgen - og hvorfor ikke? Du er tross alt i Spania! God jul!

Champagne glass