La misa flamenca - Flamencomessen

Video av Fuengirolas Flamencomesse

 

Flamencomessens opprinnelse

Flamenco er erklært som World Cultural Heritage av UNESCO. Selv om den eksakte opprinnelsen til flamenco sannsynligvis har gått tapt gjennom tidene, er det anerkjent at de ligger i det en gang dypt konservative og religiøse innlandet i Sør-Spania.

I det seneste er imidlertid mange eksperter begynt å være enige om at flamenco nok har noen av sine røtter i en av de mest turbulente tider i spansk historie, under tiden med den spanske inkvisisjonen i 1492.

Kvinner kledd i flamenco i prosesjonen

De rike kombinasjonene av jødiske, mauriske og sigøynerkulturer er alle reflektert i dagens flamenco. En kombinasjon som fortsatt gjenspeiler ånden av kampen, desperasjonen, håpet og lidenskapen for sitt folk.

Det er derfor lite overraskende at det spanske folket til slutt ville finne en måte å kanalisere sine bønner via flamenco på. En måte å komme nærmere sin Gud. La Misa Flamenco - flamencomessen ble resultatet.

Kvinner og barn kledd i flamenco

Flamencomessen er imidlertid ikke eksklusiv for Andalusia

Det praktiseres over hele Spania og gjennom det meste av den katolske verden, spesielt i de landene som har en latinsk opprinnelse. Det er veldig stort i blant annet Mexico og deler av Sør-Amerika.

Prosesjon av Virgen del Rosario i  la Misa Flamenca

Flere kunstnere har vært med på å gjøre flamencomessen populær, også på den internasjonale arena. Mest kjent blant dem er Paco Peña, den verdensberømte flamenco gitaristen og grunnlegger av Córdoba Guitar Festival. Hans mest kjente komposisjon er La Misa Flamenca, som har fått stor internasjonal anerkjennelse.

Fuengirola feirer sin årlige Fiesta del Rosario i oktober. 

Festlighetene starter med en tradisjonell flamencomesse til ære for Virgen del Rosario, Fuengirolas skytshelgen. En hendelse som har vokst betydelig gjennom årene, og som en ikke bør gå glipp av!