Psykedeliske Musikkfestivaler 2015/2016

Festival Dog Sleeping 

Det finnes få steder her i verden hvor mennesker finner sammen og blir venner på et øyeblikk, steder hvor man kan la barna løpe rundt og leke blant en mengde fremmede mennesker - helt uten at man skal behøve å bekymre seg for at noe skal skje dem. Steder hvor man kan la hunden løpe løs, i trygg forvisning om at alle andre vil behandle den som sin egen. Et av disse få stedene finner man i Spania, nærmere bestemt på den spanske Psykelediske Trance Scenen.

Transition 2014

HISTORIEN BAK MUSIKKEN, DANSEN & MENNESKENES DOMINANTE SINN

Det sies at mennesket har fem dominerende sanser; syn, hørsel, lukt, smak og følelse. Ved siden av disse skal det så finnes en del mindre "sanser", som for eksempel sansen for balanse og såkalte interseptorer, eller sanseceller om du vil, som fungerer som en slags sensorer på kroppens indre fysiologi hvor de måler tilstander som for eksempel blodsukkeret og kroppstemperaturen. Vanligvis er det den visuelle sansen, nemlig synet, som dominerer hos de fleste, men de andre sansene kan også fremtre i helt spesielle tilfeller, som for eksempel hos blinde mennesker.

Blinde mennesker, eller andre med begrenset syn, kommer ofte til et punkt hvor de ikke lenger kan stole på denne dominerende sansen og får en økning i dominans av de andre sansene. Mange seende som blir blinde forteller ofte om en slags "vekking" av de andre sansene, kall det gjerne intuisjon, som kompenserer for det manglende synet. 

Dans og musikk har helt siden mennesket begynte å utvikle seg mentalt vært en viktig faktor for å kunne skape en tilstand der sansene påvirkes til å nå et slags høyere plan, gjerne i kombinasjon med nattemørke, månelys, levende flammer i form av ild, trommelignende instrumenter og sang. Mennesket har i tusenvis av år bevart og utviklet vårt forhold til jorden gjennom å etterlikne og vibrere i takt med naturens energi, våre omgivelser og universet. Dans er i bunn og grunn en slags måte å be på og på en måte koble seg til andre nivåer av kommunikasjon for å oppnå en høyere tilstand gjennom åndelig og fysisk bevegelse.

Bevegelse og lyd har alltid vært ansett som en svært effektiv og kraftfull måte å komme i kontakt med de høyere makter på, og dette regnes også for å være det opprinnelige opphavet til dansen. Åndelig dans har alltid, og blir fortsatt, mye brukt innen forskjellige kulturer over hele verden og mange av de unike danseteknikkene er ofte basert på dyrenes bevegelse og ting fra naturen som finnes i de områdene dansene har oppstått. Ofte var formålet med å danse å komme i en slags åndelig forbindelse med elementer som for eksempel solen, månen eller andre deler av naturen. Dessuten er dans også ansett for å være sunt i form av at det forbedrer både den åndelige og fysiske helse og vitalitet.

Dance, Moon & Fire 

TRANCE MUSIKK & DANSE I TRANSE

Trance dans, og den musikalske stilen som er i stil med trance, har faktisk eksistert i mange tusen år. Sjamaner har anvendt disse grunnleggende elementene som legende verktøy og man finner spor etter denne type av fysiske og spirituelle handlinger i en lang rekke ulike kulturer fra alle hjørner av verden. Å danse trance er som en reise i sjamanistisk tradisjon og ikke uventet er dette noe man finner mange spor etter hos det amerikanske urfolket og deres innsikt i makt og magi i harmoni med dyrelivet og naturen. Litt kort fortalt kan man trekke paralleller til stort sett alle de gamle kulturene hvor man har danset i takt til rytmen fra trommene, samtidig som man utfører forskjellige komplekse bevegelser med kroppen. Lyden, de dynamiske rytmene og bevegelsene gjør at man stimuleres til en slags åndelig oppvåkning og mental klarhet.

De første formene for elektronisk trancemusikk vokste frem i begynnelsen av 1990-tallet, samtidig som dance-revolusjonen gjorde sitt inntog i Storbritannia. I resten av Europa økte interessen for musikk med betoning av syntetiske melodier og elektroniske 4/4 beats. Trancemusikk er vanligvis basert på en trommelignende bass (basstromme) som i kombinasjon med tilnærmet hypnotiserende og ofte repeterende melodier skaper en stil som ofte forenkler tilgangen til det stadiet musikken også har fått sitt navn fra, Trance.

Transition Almonte 

PSYKEDELISK TRANCE

Trancemusikken fortsatte med å utvikle seg i Europa, fremfor alt i Tyskland, men også andre steder i verden, som for eksempel den indiske delstaten Goa som lenge har vært et populært reisemål for de som liker psykedelisk musikk helt tilbake til på 1970-tallet. Klubbene i Goa gikk dermed fra å spille psykedelisk rock til å spille psykedelisk musikk av den elektroniske typen. Senere, på 1980-tallet, fant man så ut at den psykedeliske trance musikken i kombinasjon med den spirituelle hippiebevegelsen ble en perfekt konstellasjon på klubbscenene i Goa.

Samtidig med at trance ble mer kommersielt i Europa, utviklet musikken i Goa seg til å få en betraktelig mørkere og mer progressiv stil som senere utviklet seg til det vi i dag kjenner som psykedelisk eller Psy-trance. Psy-trance er av samme type instrumentale melodier som med hurtige og gjentakende rytmer ofte kombineres med takter som klart skiller seg ut fra andre former for elektronisk musikk. Den sentrale ideen går tilbake til å inngå i en forening i samme stil som våre forfedre gjorde i stammene for med hjelp av en kollektiv sameksistens søke etter en opplyst tilstand og felles fremtid. Psykedelisk trance forsøker å lukke gapet mellom ulike epoker i menneskets historie hvor folk har kommet sammen for å danse og feire helt siden tidenes morgen.

Nedenfor er en oversikt over noen av de festivalene som ble holdt i Spania og Portugal i løpet av 2014.

TRANSITION (ALMONTE)

Nær den andalusiske byen Almonte, som er omgitt av den fantastiske nasjonalparken Doñana, har Transition Crew funnet både den perfekte tiden på året og det ultimate miljøet for en utendørs trance festival opplevelse. Festivalen holder på i hele fem dager i en tilnærmet magisk barskog og med en perfekt kombinasjon av sollys og skygge, så det finnes ingen bedre steder å starte sommeren på. Med en gjennomsnittstemperatur på 25 grader om dagen og 12 om natten, kan man vel trygt si det er perfekte forhold for fem dager (og netter) med dans. Hvis man så kombinerer det med en reise rundt i Andalusia kommer man utvilsomt til å elske denne ekte og tradisjonelle, men samtidig liberale delen av Spania.

Når: April 2016

Pris: Mellom 40 og 70€

Informasjon: Transition Festival

Transition 2014 Main Floor

 

FLUODROPS (MADRID)

For tredje gang så drar FLUORDROPS Psychedelic Gathering opp en tre dager  lang festival for de som ønsker å slappe av i et vakkert og naturskjønt miljø i nærheten av Madrid. Musikken dekker mange ulike typer av musikkstiler innen psykedelisk trance, og innimellom bys det også på livefremføringer av store internasjonale artister og kjente DJ:s. Festivalområdet har noen fantastiske dekorasjoner med flere "chill" områder for de som vil lytte til myke rytmer og bare slappe av. Forestillinger, kunstutstillinger, workshops og masse annet vil også være å finne og selvfølgelig finnes det også matboder, barer, og et campingområde for de som vil telte og campe på stedet i noen dager.

Når: Mer informasjon finnes på www.goabase.net

FULLMOONGUI - INTERCONNECTED REALITY (GRANADA) 

Denne musikkfestivalen er gratis og holder det gående i 48 timer i Granada - like før sommervarmen begynner å stige til et høyst ubehagelig nivå. I forbindelse med at både inngangen og camping er gratis så savnes det ikke unaturlig visse småsaker man gjerne finner på de andre festivalene som tar inngangspenger. Noe av det som er verdt å tenke på er: I tallskogen finnes det ingen naturlige kilder med vann, så sørg for å fylle så mange beholdere med så mye vann du kan. Ettersom festen holdes i midten av juni så betyr det også at dagene kan bli veldig varme, så ta med deg lette klær og glem heller ikke at festen holdes i Granada, og selv om det kan være stekende hett og varmt om dagen, så betyr ikke det nødvendigvis at ikke temperaturen faller kraftig om nettene, så ta også med deg varme klær og da helst en jakke.

Når: Avlyst i 2015!

Pris: Gratis

Informasjon: Fullmoongui Interconnected Reality

 

FURTHUR GATHERING 2016 (MADRID)

Furthur Gathering Chill Out 2016 er en tre dager lang fest hvor musikk, kunst, workshops, informasjon om miljøvern og annet blandes sammen i en festival hvor man tilbys betraktelig mye mer enn bare musikk. Alle aktiviteter og området er tilpasset for både eldre og familier, så selv de aller minste kan delta sammen med sine foreldre. I år var festivalområdet i et naturområde i Casavieja (Ávila), cirka en halv time fra Madrid, ogh den musikalske atmosfæren var full av åndelige og orientalske sounds med elektroniske og psykedeliske innslag. Forbered deg på en interessant reise.

Når: Juni 2016

Informasjon: Further Gathering 2016- Offisiell Hjemmeside

BOOM FESTIVAL (PORTUGAL)

Denna populære festivalen er kjent for sin blanding av musikk og ulike typer av visuell kunst og kultur fra mange ulike inspirasjonskilder. Festivalen holdes i Idanha-a-Nova, i Portugal, hvert annet år i slutten av august, og hele tilstelningen er planlagt i harmoni med månens syklus. BOOM er en av de største i sitt slag i Europa med en maksimal kapasitet på 26.000 personer. Gå ikke glipp av denne dersom du er i nærheten!

Når: 11. til 18. August 2016

Informasjon: Boom Festival

Pris: +160€

Festglade mennesker i Spania 

VILLARCAYOS DANCE FESTIVAL 2014

Denne festivalen har noe for alle typer musikkelskere. Mengder av dekorasjoner, store liveopptredener, DJ-set & produsenter av alle mulige stilarter innen elektronisk musikk finner man på denne festen som  finner sted utendørs i Villarcayo / provinsen Burgos. Villarcayo er en by med 5000 innbyggere og den vakre og hyggelige lille byen er et populært reisemål om sommeren, og det kommer turister til byen fra hele verden. Hvis man vil kan man også være med og hjelpe til og bidra i for eksempel matboden på festivalen, hvilket faktisk er et velgjørende formål, da det er en samling av poser med ulike typer av mat som man kan ta med og gi, istedet for å betale for inngangen.

Når: 11. til 14. September 2015

Informasjon: Villarcayos Dance Festival 2015

CONNECTION (SEVILLA)

Connection Festival 2015 er søsterfestivalen til Transition som holdes i april hvert år. Connection er som en slags avslutningsfest for sommeren som har vært, og i år holdes festen i et stort naturområde rundt "San Nicolás del Puerto" i Sevilla. Musikken, menneskene og omgivelsene skaper en magisk plass full av kjærlighet, som drives av herlige mennesker. Ettersom Connection holdes i oktober er det viktig å ha med seg klær for både de varme dagene og de tilnærmet iskalde nettene.

Når: 30. september til 5. oktober 2015

Info: Connection Festival 2015

Oum