Slå ut håret i en av Spanias sju sprøeste fiestaer

Med en kalender full av fiestas, er du nesten garantert å kunne oppleve en av dem i løpet av ferien. Vi har valgt ut noen av de sprøeste, fra de aller dummeste til de virkelig hedonistiske, så slapp av, nyt, og gjør det klar for den uunngåelige bakrusen morgenen etter.

Ekstreme Pamplona – San Fermín

Pamplona - San Fermines

Spørsmål; hva er rødt og hvitt og løper styggfort? Svar; publikum på den årlige festivalen i Pamplona.

Denne fiestaen er blitt holdt siden 1385 og er til ære for helgenen St. Fermin som i sin tid ble halshugget av romerne. Deltakerne er til hans ære kledd i hvitt fra topp til tå, med unntak av et rødt tørkle de har knyttet rundt halsen.

Festlighetene starter rundt midnatt den 6. juli og er Navarres største offentlige fest. Det hele ender åtte dager senere. I Norge er festivalen best kjent for det tradisjonelle okseløpet (okesløpet i Pamplona), og skulle du være i området på denne tiden, og kunne tenke deg å delta i løpene, er et godt tips; hvis du faller, krøll deg sammen i fosterstilling da det er bedre å bli tråkket på enn spiddet!

Brannstifterne – Falles

Valencia - Las Fallas

Valencia er vertsby for denne hyllesten til pyromani. Den holdes i hele provinsen i mars måned, for så å falle sammen med feiringen av St. Josephs dag. Det er også da man opplever den største og beste feiringen i selve byen. Falla, eller Falle som de kaller det i Valencia, har opptog med store kunstneriske "Ninots" som ofte forestiller satiriske modeller av folk eller politikere som har gjort seg selv ekstra bemerket i nyhetsbildet i året som gikk.

Ninots er gigantiske figurer laget av pappmaché som vises frem under hele fiestaen inntil de den 19. mars, under påsyn av heftig fyrverkeri, blir påtent og brent. Dette er definitivt Spanias mest støyende fiesta.

På druen med druer – Fiesta de la Raima

Den siste fredagen i august markeres en annen fiesta i Valencia. I vinregionen La Pobla del Duc, feirer lokalbefolkningen slutten på vinhøsten. Dette kulminerer i at en lastebil leverer 50 tonn lokale druer som de feststemte deltakerne så kan kaste på hverandre eller smøre hverandre inn i.

Vis nåde – La Mercé

Barcelona - Fiesta de la Merce, correfoc

Mayhem-treffet i Catalonia i slutten av september er Barcelonas hyllest til La Mare de Deu de la Mercè, Den Nådefulle Dame. Et av høydepunktene under festlighetene er paraden med "Gegants i Capgrossos", monstrøse giganter og hoder laget av papirmaché, som blir båret unge festdeltakere. Se opp for "correfroc" også, der partyløver er iført djevlekostymer mens de fyrer av fyrverkeri.

Kliss og klass – La Tomatina

Forbered deg på å bli veldig klinete under Buñols legendariske tomatkamp. Har du planer om å delta på denne fiestaen i Valencia den siste onsdagen i august, bør du huske vernebriller og hansker. Det hele handler om å kaste moste tomater på hverandre, noe som kan være svært så morsomt når tusenvis av deltakere setter i gang.

Trommelom – Tamborrada

Tamborrada

Tramp takten med føttene til det som høres ut som om hele det baskiske fylket har samlet seg for å tromme sammen på San Sebastián Tamborrada. Arrangementet går av stabelen den 20. september og er til ære for byens skytsengel. Byens borgere kler seg ut som kokker eller soldater, og marsjerer gatelangs hele dagen. Den mest bråkete delen av San Sebastian i denne perioden er Konstituzio Plaza der trommeslagere både begynner og avslutter sine øvelser.

En fuktig feiring – Fiesta del Charco

Den 11. september hvert år samles rundt 20.000 av lokalbefolkningen ytterst på den vestlige utposten av Gran Canarias La Aldea de San Nicolás. Dette er den eldste fiestaen på Kanariøyene og har en historie helt tilbake til før den spanske erobringen av øyene på 1500-tallet. Fiestaen er ment å skulle tilfredsstille kirken, og lystige og feststemte deltakere ikledd t-skjorte eller svømmekostymer prøver å fange levende fisk i en lagune, uten andre hjelpemidler enn sine egne hender.