Spanias ti mest religiøse bygninger

De fleste av Spanias mest historiske bygninger er religiøse. De er ikke alle er fra samme epoke, og har arkitektoniske stiler fra romansk til barokk. Forbered deg på å bli imponert.

Burgos – Catedral de Burgos

Katedralen i Burgos

Katedralen i Burgos er Spanias eldste bygg med gotisk arkitektur. Påbegynt bygget, men ikke fullført i det 13. århundre, erstatter den den romanske kirke fra det 11. århundre, som tidligere hadde vært Burgos' viktigste gudshus. Påvirket av pre-eksisterende franske katedraler, erklærte UNESCO det som en av deres verdensarvsteder i 1984.

Avila – Catedral de Avila

Avila Katedralen

En annen konstruksjon som trekker på den franske arkitektoniske innflytelsen, er katedralen Gothic Avila, som erstattet den tidligere romanskinspirerte katedralen som lå på samme sted. Som i sin tur igjen ble bygget på tuftene av en ydmyk kirke. Vel så mye militær som religiøs, fremstår denne festningen av en katedral som en viktig del av byens middelaldermurer.

Toledo – Catedral de Toledo

Toledo Katedralen

Med sitt sammensurium av stilarter, begynte arbeidet med utskiftningen av byens moské med denne katedralen allerede tilbake i 1226. Arbeidet med katedralen, som står på eiendommen til det som opprinnelig var en vestgotiske kirke, ble avsluttet i 1493. Den kan skilte med et dramatisk interiør og eksteriør, har et høyalter fra tidlig barokk og det er to malerier av El Greco i katedralen.

San Lorenzo – Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial

Madrid - El Escorial

Med sin beliggenhet i provinsen like utenfor Madrid, er dette et flott mål for en dagsutflukt. Klosteret, som nå huser munker fra Saint Augustiner-ordenen, har tidligere vært konsgård, og står også oppført på Unescos verdensarvliste. Flere tidligere kongelige familiemedlemmer ligger også begravet her.

León – Catedral de León

Katedralen i León

Katedralen i León er et nasjonalmonument av en slik størrelse, at bildet av den har prydet flere spanske frimerker. Den dominerer byens skyline hvor den også er kjent som House of Light, og dens ikke mindre enn 125 glassmalerier gir den et svært karakteristisk utseende.

Zaragoza – Basílica de Nuestra Señora del Pilar

Zaragoza - Basilica del Pilar

Angivelig den første kirken i verden dedikert til Jomfru Maria, og basilikaen dateres helt tilbake til enten det 1. eller 2. århundre etter Kristus. Katedralen i Zaragoza med den nærliggende Catedral de La Seo, tiltrekker seg tusenvis av katolikker på pilgrimsreise hvert år, på samme måte som de som besøker Catedral de Santiago de Compostela.

Barcelona – Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família

Sagrada Familia - Barcelona

Sagrada Familia er et uferdig mesterverk av en katedral. Arbeidet startet allerede i 1882 og den legendariske arkitekten Gaudi, var fremdeles i fullt gang med arbeidet på denne kirken frem til sin død i 1926. Målet er at dette ambisiøse prosjektet skal være ferdig innen 2026, for å markere hundreårsjubileet for Gaudis død.

Seville – Catedral de Sevilla

Sevilla - la Giralda

Katedralen i Sevilla er den tredje største i verden, og det er også der Christopher Columbus i sin tid ble begravet. Sin Giralda, klokketårnet, dateres helt tilbake til 1198, da Sevilla var hovedstaden i Al-Andalus, den middelalderske staten styrt av det marokkanske Berber-muslimske Almohad-dynastiet, og tårnet var en av minaretene som tilhørte moskeen som den gang sto der.

Valladolid – Convento de San Pablo

Valladolid - San Pablo kirken

Det var Doña Violante, kona til Alfonso X Den Vise, som gravde dypt for å finansiere byggingen av denne kirken tilbake i 1276. Dens intrikate fasaden er mer moderne, skjønt, laget i 1497. De som liker kirkelig interiør bør sjekke ut verkene av billedhuggeren Gregorio Fernandez, som inkluderer en tilbakelent død Kristus med et hull i brystet.

Santiago de Compostela – Catedral de Santiago de Compostela

Santiago de Compostela katedralen

Pilgrimer har besøkt den legendariske Santiago de Compostela katedralen siden man oppdaget at Saint James etter sigende skal ligge begravet der. Opprinnelig er det en romansk bygning, men er senere tilført tilbygg i både barokk og gotisk stil. Det regnes også som en av de Tolv Spanske Skattene, stemt frem av det spanske folk i 2007