Topp 10 Spanske souvenirer

Selv om det er aldri så fristende, kan du ikke ta den spanske solen med deg hjem fra ferien. Her er derimot noen mer realistiske minner, som også passer fint som reisegaver til familie og venner, eller som en velfortjent gave til deg selv.

Kastanjetter

Castañuelas (kastanjetter)

Det vi kjenner som kastanjetter, kjenner spanjolene som Castañuelas. Få med deg rytmen, og ser du nøye etter, ser du de ligner et på et par kastanjenøtter. Hvorfra de fikk sitt navn, castaña, som er det spanske ordet for kastanjer. Vel, nok spanskundervisning for denne gangen.

Vifte

Abanico

Dette souveniren kan godt komme godt med, allerede mens du fortsatt er på ferie, bokstavelig talt, fordi en av de eldste metoden for å bekjempe varmen på i Spania, er ved å vifte seg kjølig. Sitter man ute på en bar eller kafe i sommermånedene, ser man de spanske damene vifter seg, på en nesten rituell måte.

Flamencokjole

Flamencokjoler

Du er kanskje ikke i stand til å danse flamenco, men du vil helt sikkert se slik ut, dersom du kjøper en flamencokjole. Hvis du så også er i Andalucia i løpet av april, er disse kjolene nesten en betingelse for å kunne delta på flere av de lokale markedene der. Selv om du kanskje aller helst vil praktisere dine dansesteg i fred, kan du i flere av de private markedsteltene få noen gode tips og råd med på veien.

Ost

Ost

En av de mest populære Tapas består av en tallerken med skiver av skiver ost. Det kan godt være La Manchas verdenskjente Manchego eller Idiazabal gazta fra Baskerland. Sistnevnte snakker man kun lavmælt om. Reis over til Kanariøyene, til Gran Canaria for å være helt presis, og det er trolig den berømte blomsterosten Guía som serveres. Bare husk, at når du kommer hjem og pakker ut bagasjen din, så er det ikke sikkert det er sokkene dine som lukter.

Vin

Lanzarote - La Geria vin

Skal det holdes "velkommen hjem"-party med ost og vin, kan det være lurt å ha med en god flaske spansk vin eller to. Rioja er et opplagt valg hvis du har vært på fastlandet, eller den varmt anbefalte Malvasia, hvis du har vært på Kanariøyene, da fortrinnsvis i Lanzarote, da vinrankene her vokser spesielt på vulkansk jord. Noe som gir en spesiell smak. Husk imidlertid på tollkvoten.

Kaffe

Cafè cortado

Spanjolene liker å både starte og avslutte dagen med en god kopp kaffe, og tiden der i mellom benyttes flittig til et ukjent antall kaffepauser. Mange vet faktisk ikke at Spania har europas eneste kaffeplantasje, beliggende på Gran Canarias Valle de Agaete, med Tamadaba fjellkjeden like i nærheten.

Cava

Cava

Spanias flytende gull kommer i form av cava, som er den spanske varianten av champagne. Den største produksjonen av cava foregår i Catalonia, og det sies at da den spanske diktatoren Franco døde i 1975, feiret skuespilleren Antonio Banderas med en sprudlende flaske cava.

Sherry

Sherrytønner

Det er en urban myte som sier at spanjolene egentlig ikke bryr seg så mye om sherry, og enten det er sant eller ei, kan det være lurt å kjøpe med en flaske for sikkerhets skyld. Sett derfor kursen mot sherrytriangelet som består av El Puerto de Santa María, Jerez de la Frontera, og Sanlucar de Barrameda. Du snakker om hellig treenighet.

Olivenolje

Oliventrær, Castilla la Mancha

Appelsiner er ikke den eneste frukten i Spania. Sjekk ut lundene av oliventrær i slike steder som Castilla La Mancha. Spania er en av verdens ledende produsenter av olivenolje. Hvis du kjøper fra et supermarked, se opp for beleven (glatt) versjon som ikke er så skarp som de andre mer kostbare variantene.

Skinke

Serranoskinke

Jamón, jamón, hvem ville trodd Yorkshireskinke (jamón york) ville være så populær på spanske kysten. Den finnes i hver en bar og restaurant, og kalles jamón ibérico. Og hvis du ønsker å imponere med et gourmetmåltid når du kommer hjem igjen, skal du kjøpe Bellota-versjonen, som kommer fra griser som streifer rundt på egenhånd i eikeskogene. Hvor de lever av eikenøtter de finner på bakken.