Ti-på-topp blant typisk spansk mat

Noen av verdens mest kjente kokker kommer fra Spania. Det finnes restauranter i både Baskerland og Catalonia der du må bestille bord ett år på forhånd for å være sikret plass og servering. Men her skal vi la gourmetmaten ligge denne gangen. I stedet konsentrerer vi oss om ti tradisjonelle spanske matretter som du bør prøve under en ferie i Spania.

 

Patatas bravas

 

Patatas bravas

 

Mens spanjolene er flittige brukere av krydder, vil de ikke ha sterkt krydret mat. Et av få unntak fra regelen er den berømte spanske patatas bravas. Med de skrelte potetene som er skåret i terninger og deretter stekt, følger en ”hot” eller sterk rød saus som varierer fra provins til provins.

 

Paella

 

Paella

 

En av de mest berømte spanske rettene er selvfølgelig paella. Vil du ha en skikkelig autentisk paella, lei deg en feriebolig i Valencia og få nærkontakt med paella´en, for det var her på midten av 1800-tallet, ved bredden av innsjøen Albufera, at matretten ble skapt. I en paella fra Valencia er de viktigste ingrediensene kylling og kanin, selv om også versjoner med sjømat anses som tradisjonelle i flere kystnær områder.

 

Gazpacho

 

Gazpacho

 

Ingenting kjøler deg bedre ned etter en dag i solen enn en kald dusj, eller en god porsjon avkjølt suppe. Det forklarer hvorfor nettopp denne retten er blitt så populær i fastland-Spanias sørligste region, Andalucía. Suppen er basert på agurk, hvitløk, løk, pepper, tomat, olivenolje, salt, vann og eddik. Avslutningsvis kan du strø med litt hakket agurk, løk, pepper og tomat når du serverer gazpacho´en.

 

Jamón Ibérico 

Jamon serrano

Uansett hvor du går inn i en bar eller en restaurant i Spania, er du nesten alltid garantert å finne en saftig skinke klar til oppskjæring på disken. Du kan bestille og så skjærer kelnerne opp skinken i tynne, men saftige skiver og vipps kan du nyte en av Spanias mest karakteristiske smaksopplevelser. Spania produserer hele 40 millioner skinker i året, og de fleste av dem brukes til dette formålet.

 

Calamari

 

Calamares fritos

 

Det blir hevdet at alt smaker godt, bare det er fritert. Det stemmer i alle fall når det gjelder frityrstekt blekksprut. Her møtes det knasende sprøe med bløtt og mykt kjøtt, gjerne med litt nypresset sitron til.

 

Pulpo a la Gallega

 

Pulpo a la gallega

 

Hvis du er på ferie i Galicia, så sørg for å bestille en tallerken blekksprut servert på galisisk vis. I Galicia serveres kokt blekksprut med paprika, havsalt og olivenolje. Galicierne koker blekksprut med paprika, havsalt og olivenolje.

 

Tortilla Española

 

Tortilla de patatas

 

Spansk omelett har nesten ingenting til felles med den man normalt får servert i Norge. Tortilla Española er også kjent som tortilla de patatas, og stekte poteter er blant de viktigste ingrediensene, etter egg, selvfølgelig. Hakket løk fullfører oppskriften.

 

Crema Catalana

 

Crema catalana

 

”Crema” refererer vanligvis til en kremet suppe. En Crema catalana er imidlertid en katalansk variant av den franske og klassiske crème brûlée. Her topper karamelliserte sukker en rik vaniljesaus tilsatt revet sitronskall og kanel.

 

Chorizo

 

Chorizo

 

Du vil med sikkerhet vite når du har fått i deg chorizo. For smaken henger i flere timer etter at du har spist denne vekselvis krydrete eller søte pølsa, særlig dersom kokken også har brukt mye hvitløk.

 

Fabada Asturiana

 

Fabada asturiana

 

Chorizo dukker også opp i Asturias' signaturrett ”fabada”. Sammen med morcilla og blodpudding, er dette en solid lapskaus mer hvite bønner som fjellboerne i et av Spanias mest pittoreske regioner, bruker for å varme seg opp på når vinterkulda kommer krypende.