24 timer i Tarragona

100 kilometer fra Barcelona ligger den nest største byen i Katalonia - Tarragona. Det er for øvrig Costa Doradas (Den Gyldne Kysten) hovedstad og den har røtter langt tilbake i tiden. Så hvis du føler for et lite avbrekk fra det folksomme og travle Barcelona, kan det trygt anbefales å ta en tur hit, hvor du kan tilbringe dagen med å utforske de mange severdighetene, slappe av i den gyldne sanden, og den vakre byen i det hele tatt.

Tarragona

En by full av romerske monumenter

Tarragona er primært kjent for sine mange godt bevarte monumenter som kan dateres tilbake til romertiden, og som ligger dekorativt spredt ut over hele byen. Her finner man en rekke spor fra det antikke og glamorøse Spania. Faktisk er det vanskelig å finne en tilsvarende by på hele den iberiske halvøy.

I utgangspunktet var innbyggerne i dagens Tarragona iberere, deretter hagenere og fra rundt 300 år f.Kr., var Tarragona i hendene på romerne. Det opprinnelige navnet var Tarraco og var en slags militærbase, hvor romerne satte ut fra for å erobre halvøya, hvilket medførte den historiske arkitekturen hvis vakre rester vi fortsatt kan nyte i dag. De gamle romerske ruinene i Passeig Arqueologic ble plassert på UNESCOs verdensarvliste i 2000. Området inneholder et amfi, et teater, et sirkus, bymurer, en romersk gravplass og en akvedukt som ligger like utenfor byen.

Tarraco

La oss begynne vår tur til Tarragona med et besøk på turistsenteret , hvor du også kan få et gratis kart over byen.

Det romerske amfiteateret finnes like utenfor bymurene, i nærheten av kysten.

Amfiteater

Teateret kunne romme et publikum på inntil 15.000 tilskuere som alle kom for å se på gladiatorkamper og ville dyr, henrettelser og vognløp. Fra amfiet kan du nyte en fantastisk panoramautsikt over havet.

Amfiteater

Veggene rundt den gamle delen av byen var opprinnelig rundt 4 kilometer lange, men alt som gjenstår nå er en én kilometer lang strekning og en gate.

Museo Arqueológico Nacional de Tarragona, det eldste museet i Catalonia har samlet en rekke historiske romerske gjenstander, inkludert skulpturer, mosaikker, mynter, sarkofager og keramikk. Museet viser datamodeller av bygninger, utstillinger og multimedia-filmer.

Ved siden av inngangen vil du legge merke til et symbol som er typisk for romersk kultur - en statue av ulvemoren Capitoline. Museet er åpent fra klokken 09:30 til 20:30 i sommersesongen (juni-august) og fra klokken 09:30 til 18:00 i vintersesongen (oktober-mai). På helligdager er det åpent fra klokken 10:00 til 14:00.

Capitoline

I sentrum finner man to bevarte romerske forum som ligger på Av. de Ramón y Cajal, og det gamle nekropolis, like vest for Rambla Nova.

Ikke urbant

Det siste elementet i Tarragona's romerske ruiner ligger 4 kilometer utenfor byen. Akvedukten, Pont de les Ferreres eller Puente del Diablo (Djevelens Bro), ble tidligere brukt av de gamle innbyggerne i Tarraco til å transportere drikkevann fra elva. Ifølge legenden ble en kvinne lei av å bære vann fra elva og inngikk en avtale med djevelen om at han en natt skulle bygge akvedukten i bytte for damens sjel.

Akvedukten

Strukturen er 217 meter lang og 27 meter høy, og består av to horisontale rader av buer. I selve kanalen, der vannet en gang rant, går det nå fullt med spaserende turister. For å komme til akvedukten skal man ta buss nummer 5 (i retning mot San Salvador) fra hovedtorget i sentrum av byen og gå av på Pont del Diable.

Katedralen

Et annet kjent landemerke, som ikke går tilbake til antikken, er katedralen i Tarragona - Catedral de Santa Maria de Tarragona. Dette romansk-gotiske tempelet ble bygget som et latinsk kors, med tre fløyer som ruver over byen. Den viktigste fasaden på katedralen har en stor rosett og portalen er dekorert med statuer av apostlene.

Katedralen i Tarragona

Rambla Nova

Et av de viktigste stedene på turistkartet er Balcon de Mediterráneo - et utsiktspunkt med utsikt over byen, hvor de fleste kommer for å beundre skjønnheten i Middelhavet, og den er også utgangspunktet for Rambla Nova. Akkurat som Barcelonas berømte La Rambla, er denne hovedgaten alltid en livlig bikube av aktivitet i byen. Langs Rambla Nova vil du også finne en rekke gode butikker og forretninger, vinbarer, kafeer og restauranter.

Monumenter og fontener

Har du hørt om den menneskelige pyramiden i Catalonia? 

Menneskelig pyramide

Disse menneskelige tårnene er en betydelig del av kulturen i Catalonia, og de er så dypt forankret i de lokale tradisjonene i Tarragona at folk i byen har fått bygget et monument til deres ære. Det såkalte Als Casteller monumentet, som ligger på Rambla Nova, er et livaktig skulptur som måler åtte meter høy og er laget av 22 menneskestore bronsefigurer .

Menneskelig tårn

Gå heller ikke glipp av Tarragonas landemerkebygninger og mange fontener, som bringer lettelse på varme sommerdager. Lyden av vannet formelig inviterer deg til å sitte og slappe av etter en travel dag med sightseeing. En vakker og bemerkelsesverdig fontene er Fuente del Centenario , som ligger ved enden av Rambla Nova.

Fontene

Under vandringen i gatene i byen vil du støte på mange sjarmerende torg og plasser. Se spesielt etter det som kalles Plaça dels Nassos. Her finner du en interessant bygning, hvis sidefasade stolt presenterer et attraktiv veggmaleri . Denne fresken viser balkonger dekorert med blomster og en gruppe av dekorativt kledd borgere. 

Plaça dels Sedassos

Og til slutt, la oss ikke glemme Tarragonas vakre strand, Playa El Milagro. Den gylne sanden på Costa Dorada stranden tiltrekker seg besøkende fra hele verden og det gir en 980 meter lang strekning av sand - samt utsikt over havnen.

Costa Dorada

Hvordan komme seg dit...

Byen har en veldig enkel layout. Fra Barcelona på Plaça Catalunya, ta L3 metrolinje (i retning mot Zona Universitaria) og gå av på Sants-Estacio stasjonen. Her bytter du tog og ta et i retning mot Reus. Turen tar cirka en time, men du kan ikke gå lei med den vakre utsikten langs kysten. Jernbanestasjonen i Tarragona ligger rett ved havnen. Du kan også ta en buss fra Barcelona-Nord jernbanestasjon.

Tarragona ligger bare 13 kilometer fra lufthavnen i Reus og man kan lett komme til og fra med både buss, og lokale og ekspresstog.