Telde, Gran Canarias andre by men øyas første metropolis

Mens alle veier fører til Las Palmas de Gran Canaria, så kan det anbefales at man også tar den noe mindre kjente veien, den som går til Telde. Telde er Gran Canarias nest største by, og for å komme dit skal man svinge av GC-1 før ankomst til LP. Telde ligger for øvrig også nærmere lufthavnen slik at man tidligere kan komme i gang med å nyte Gran Canaria. På mer enn én måte.

Teldes helgener

Convento de Santa María de la Antigua de Telde

Når man først kommer til Telde, kan man godt føle seg imponert. Det er fordi den spanske eiendomsboom en førte til ny utvikling som nok er mer funksjonell enn attraktivt. Derfor bør man oppsøke de eldre bydelene San Juan og San Francisco for en noe mer autentisk opplevelse av Telde.

Faktisk var Telde den første byen på Kanariøyene, etablert under pavens dekret allerede tilbake i 1351. Takket være innsatsen til de fransiskanske munkene fra Mallorca, som forsøkte å konvertere de opprinnelige kanariboerne, var de to viktigste hovedstedene på øya Gáldar (da kjent som Agáldar) og Telde. Dette fransiskanske broderskap lånte ut sitt navn til San Francisco - hvor man også finner Convento de Santa María de la Antigua, bygget i 1612.

León y Castillos, Teldes våpenbrødre

Casa-Museo León y Castillo

I Las Palmas de Gran Canaria, er Calle León y Castillo en av byens største veier. På samme måte som den er i Telde. Hvor den for øvrig også huser, passende nok, Casa-Museo León y Castillo, som til og med har fått plass i familiens hus og det tilstøtende tilhørende poeten og forfatteren Montiano Placeres Toron.

Dette museum åpnet i 1954 og hedrer livet og levnet etter Fernando de Léon y Castillo (1842-1918) og hans eldre bror Juan (1834-1912). Fernando, som var den første Marquis of El Muni, var en stor forkjemper for Gran Canaria som han representerte politisk. Juan hadde i mellomtiden både utformet og bygget Las Palmas de Gran Canarias Puerto de la Luz, det mindre kjente Gando - et sykehus for spedalske.

Juan-derful Telde

Basilica de San Juan Bautista

Du finner denne storslåtte kirken i Plaza Alameda de San Juan Bautista, Teldes hovedtorg. Selv om det historisk sett går tilbake til 1503, de to neo-gotisk tårn er betraktelig mer moderne - oppført i det 20. århundre.

Kom innenfor for mer øyengodt. Som blant annet den gamle og lyse statuen av Jesus Kristus som pryder hovedalteret. Den er laget av en slags maispasta av Purepecha, en innfødt meksikansk stamme. Den 24. juni hvert år, under Fiesta de San Juan Bautista, lyses himmelen over Telde opp av fyrverkeri.

Telde, den opprinnelige byen

Parque Lulu

Det var i Telde arkeologene avdekket Idolo de Tara, det berømte kanariske fruktbarhetssymbolet. Det har nå hedersplassen i Las Palmas de Gran Canaria Museo Canario. Og i San Francisco, finner man El Bailadero, de kunstige grottene som ble utgravet av urfolket som brukte dem til å stenge sauene sine inne i, i tider med hungersnød, slik at gudene skulle høre deres bønn og vise barmhjertighet.

I mellomtiden, over i San Juan, bør du nytte sjansen til et besøk i Parque Lulu. Ja, denne parken er virkelig hva den ser ut. Det vil si, et arboret, et voliere, og en lekeplass i et. Denne fredfylte hagen er et flott sted å ta en pust i bakken fra stresset og maset fra livet i det 21. århundre.