Utforsk Torremolinos' sjarmerende historiske sentrum

Torremolinos, Costa del SolTorremolinos er en av de mest populære feriebyene på Costa del Sol, spesielt godt kjent for sine flotte strender og sitt fargerike natteliv.

Men man bør ikke snyte seg selv for en slentretur i byens kulturelle knutepunkt: det sjarmerende historiske sentrum.

På denne tur runer vi både arabisk arkitektur og kristen religionshistorie - og så skal vi lære hvordan Torremolinos opprinnelig fikk sitt navn - før vi runder av dagen i restene av den tradisjonelle fiskerlandsbyen.

Her får du et par praktiske tips til hvordan du kan tilbringe en hyggelig dag i Torremolinos.

Calle San Miguel

Torremolinos, Calle San Miguel

Torremolinos, Calle San Miguel

Calle San Miguel er den mest kjente gaten i Torremolinos’ historiske sentrum. Den krysser hele den gamle bydelen, flankert av alskens butikker; fra juvelerer og mote til delikatesseforretninger. Gaten er kun åpen for fotgjengere, og dagen lang er det et salig mylder av mennesker som slentrer afvsted i den fredfylte og bilfrie sonen.

For enden av Calle San Miguel finner man San Miguel-kirken, som ble bygget i det 18. århundre i typisk andalusisk neoklassisistisk stil.

Torremolinos, Iglesia de San Miguel

Det kan varmt anbefales å gå på oppdagelsesferd i de smale gatene omkring kirken og utforske de mange små butikkene. Når man trenger til en pust i bakken, kan man nyte en café con leche (espresso med melk) på en av de mange bedårende plassene i skyggen av magnolie- og palmetrærne som finnes der. Spesielt Plaza de Andalucia og Plaza de la Nogalera er en stopp verdig (se kart nedenfor).

Torre del Pimental

Torremolinos, Torre del Pimental

I den ene enden av Calle San Miguel, ved foten av trappen og et steinkast fra havet, ligger et av byens viktigste vartegn: Torre del Pimental. Frem til det 16. århundre var tårnet kjent som Torre de los Molinos, hvorfra byen også har fått sitt navn.

Tårnet er bygget i begynnelsen av det 14. århundre, da byen var under maurisk styre. Det er omtrent 12 meter høyt og er bygget av stein bestående av adobe, som er en blanding av blant annet mudder, sand og halm. Det ble opprinnelig brukt som utkikkstårn, som en viktig del av byens forsvarsverk mot angrep fra havsiden.

Torremolinos butikk

Nedenfor tårnet snor det seg en lang, flat trapp hele veien ned til stranden, Playa Bajondillo. Langs trappen ligger det et vell av butikker med allverdens former for kunsthåndverk som gir både farge og liv til den vakre passasjen.

Casa de los Navajas

Torremolinos, Casa de Los Navajas

Denne imponerende residensen ble bygget i 1925 av godseier Antonio Navajas’ familie, som hadde tjent en formue på å eksportere sukkerrør. Bygningen er oppført  i neo-mozarabisk stil - en blanding av romansk og arabisk stil, en stil som oppsto i Andalusia i det 10. århundre blant kristne spanjoler som levde under det den gang nylig innførte mauriske styre.

Det arrangeres gratis rundvisninger for offentligheten, hvor man kan inspisere de arkitektoniske og dekorative detaljene, eller man kan nyte den storslåtte utsikten over kysten og Playa Bajondillo fra den brede balkongen.

Strandpromenaden - Paseo Marítimo

Torremolinos, paseo maritimo

Strandpromenaden i Torremolinos løper langs nesten hele byens kyststrekning. Den delen som ligger like nedenfor byen kalles Paseo del Bajondillo. Mot sydvest ligger klippefremspringet Punta de Torremolinos, hvor byens borg tidligere lå. Her ender også Playa Bajondillo og blir til Playa Carihuela.

Promenaden er flankert af palmetrær og strandbarer (chiringuitos), hvor man kan få seg en drink i skyggen, mens man nyter utsikten over stranden. Gatene som ligger tettest på promenaden er fulle av barer, restauranter og butikker, så det skorter ikke på underholdning. Området er spesielt kjent for sitt fargerike natteliv, som særlig om sommeren tiltrekker seg turister i enorme mengder.

Barrio del Calvario

Vil man ha en nærmere kikk inn i selve sjelen av Torremolinos, bør man krysse Avenida Palma de Majorca og gå en tur i det rolige området kalt El Calvario, et av byens eldste boligkvarter.

Torremolinos, Barrio del Calvario

“Calvario” er den spanske betegnelsen for Golgata, fjellet hvor Jesus i sin tid ble korsfestet. Bydelen fikk sitt navn i Francos tid, hvor det var skikk å tildele bibelske navn til steder som fortsatt ikke var navngitt. El Calvario-kvarteret ligger da også på en liten bakketopp, hvilket er med på å understreke navnets morbide konnotasjoner.

Ser man bort fra den bibelske preferansen er El Calvario egentlig et ganske hyggelig område. Det består av en labyrint av små streder flankert av lave hus, magnolier og appelsintrær som kaster innbydende skygger på en varm sommerdag. Det kan anbefales å la seg fare vill i de små gatene, hvor man bare gir seg hen til den autentiske stemningen fra den gamle fiskerlandsbyen.

Kart over det historiske sentrum i Torremolinos