Oppdag gledene i det landlige Valencia

Regionen Valencia i det østlige Spania er like mangfoldig som den er interessant, men mange mennesker tenker først og fremst på Valencia som en kul og kosmopolitisk by. Eller de forholder seg til et større område, kjent som Communidad Valenciana, som er en av de største autonome regionene i Spania.

Skjønt, det er langt mere i Valencia enn bare byen, så vi tok en tur ut i det lokale landskapet for å finne steder vi kan foreslå å reise til. Så har man likevel en leiebil for hånden, hvorfor ikke dra på oppdagelsesferd i Valencia?

Santa Maria de la Valldigna Simat Klostermonumentet i Valencia

På samme måte som byen grenser mot havet i øst, er den bokstavelig talt omgitt av tusenvis av kvadratkilometer med frodig landskap og fjellkjeder i de tre andre retningene. Er man vant til å se andre steder i Spania, som for eksempel lenger sør i Alicante eller Costa del Sol, vil man oppdage at Valencia er betraktelig grønnere enn hva man forestiller seg Spania vil være.

Dette til tross for at regionen generelt er en svært varm region, selv til Spania å være, og med muligheten for en ekstrem varme i august måned. Likevel bør ikke dette holde noen tilbake for å reise ut på en spennende sightseeing i området. Det er virkelig verdt det.

Det går daglig fly fra stort sett hele Europa til Valencias internasjonale flyplass, så det å komme dit burde ikke by på noen særlige utfordringer.

Fly 

Straks man ankommer flyplassen, er det bare å hoppe inn i leiebilen og legge av sted på oppdagelsesferd.

Utforsk områdene rundt Valencia!

På spansk omtales landsbygda generelt som "el campo", men da Valencia er tospråklig og det snakkes både spansk og en katalansk dialekt, kjent som "Valenciano", brukes også ordet "el camp". Så hvordan kan man bedre oppsummere en tur på landsbygda, som en tur til "el camp de Turia"?

cv35

Regionen er delt i to av en motorvei kjent som CV-35 som går fra sentrum av byen og hele veien ut til fjellene som omgir Valencia som en stor hestesko.

Lliria

Vi for vår del satte kursen mot et sted jeg kjenner godt fra tidligere besøk, nemlig den store byen Lliria, et viktig knutepunkt siden forhistorisk tid. Her finnes det ruiner fra romertiden og de noe senere muslimske okkupasjonene i middelalderen. Motorvei CV35 (bildet nedenfor) har fire avkjøringer, og den beste av dem er den andre du passerer.

Motorvei i Valencia

Byens torg, eller Plaza Mayor, har en fantastisk 15. århundres barokk kirke ruvende over seg. Men det er ikke alt, for i Lliria finner man også restene av et romersk mausoleum, et romers fritidssenter (ja, faktisk), et badehus fra den arabiske perioden, flere små museer, gallerier og andre steder av historisk betydning.

Det er mengder av gamle kirker og klostere i området også, så hvis man kan planlegge besøket slik at man kommer under en av de mange religiøse høytidene er det virkelig å anbefale.

Rådhuset i Lliria

For å få det beste ut av Lliria bør man besøke turistkontoret som ligger i det gamle rådhuset avbildet ovenfor. En flott bygning i seg selv, og hvis sjefen er der (Vicente) så snakker han godt engelsk, selv om de har brosjyrer på engelsk, tysk og fransk også.

El camp de Turia er et enormt område, og selv om Lliria er tilgjengelig med kollektivtransport, er det likevel anbefalt å leie en bil for å få sett mest mulig.

Olocau

Den lille byen Olocau, som enklest nås fra Lliria ved å ta CV25, er et annet herlig sted å besøke. Byen ligger bortgjemt under foten av furudekte fjellkjeder, og mang en solrik søndag morgen kan brukes til å se lokalbefolkningen tusle hjemover fra en av de sjarmerende lokale barene.

Selv om det bare er et lite sted, er det et forslag jeg virkelig føler jeg må dele, og det er å dra til det lokale turistkontoret som ligger i det som kalles "Casa de la Senyoria" (Damene hus). Et stort gammelt herskapshus, bygget sammen med restene av et gammelt romersk fort, med fangehull og det hele.

Fiesta i lliria

Huset i seg selv er ganske fantastisk og inneholder mye av det originale interiøret og møblene fra perioden det ble bygget i, pluss et lite landbruksmuseum. Det har også en imponerende original vinkjeller med både vinfat og druepresse intakt.

Huset har hatt mange bruksområder gjennom århundrene, blant annet som kloster og en festning. Den øverste etasje (som dessverre ikke er tilgjengelig for funksjonshemmede) er ofte brukt som utstillingsplass og mange kunstutstillinger avholdes der. Ikke bare av lokale malere fra Valencia, men også nederlandske, tyske og britiske kunstnere.

Det er simpelthen så mye å se og gjøre på landsbygda i Valencia at en enkelt artikkel ikke kan dekke det hele. Følg derfor med på nettsidene for den neste historien. Den kommer snart.