Valencia - Vandring rundt i gamlebyen

Finn den hellige gral, oppdag gargoyles, kryss de vakre spanske torg, beundre gotiske kirker og storslåtte palasser mens du smaker på tradisjonell mat i flotte historiske bygninger er bare noen av gledene du kan oppleve i Valencias gamle bydel.

Det første du legger merke til når du går av toget like utenfor Valencias historiske kjerneområde er støyen. Spesielt hvis du nettopp har reist hit fra et av de roligere strandstedene langs Costa Blanca eller i Castellon regionen.

Valencia er et levende sted med en rik historie og kultur, samt en forkjærlighet for støyende - og litt sprø -fiestas og en lidenskap for sport, spesielt fotball.

Mens du vandrer rundt i gamlebyen vil du finne ut stadig mer om den fantastiske byen. Det er en enkel spasertur, men mange inntrykk å ta inn.

Valencia Nord jernbanestasjon

Valencias jernbanestasjons måte å hylle livet på

Et godt sted å starte er på Valencia Nord, som ble bygget i en interessant art nouveau-stil i begynnelsen av det 20. århundre. Du vil se appelsiner og appelsinblomstrende motiver på utsiden av bygningen sammen med keramikk og glassmalerier som skildrer livet på de nærliggende gårder, Albufera innsjøen og rismarkene.

Valencia Nord jernbanestasjon

Ved siden av stasjonen er den imponerende tyrefekterarenaen. Tyrefekting finner fortsatt sted her under fiestas og den kan romme inntil 10.000 tilskuere. Den ble bygget i midten av det 20. århundre av Sebastian Monleon.

Du kan også besøke et tyrefektermuseum, som er et av de viktigste i Spania, og huser en av de største samlingene av minner fra denne sporten.

Valencia tyrefekterarena

Tyrefektermuseet Pasaje Doctor Serra 10, Valencia

Åpent: 1. mars til 31. august fra klokken 10:00 til 19:00 tirsdag til lørdag. Fra 1. september til 28. februar fra klokken 10:00 til 18:00 tirsdager til lørdager. Det er åpent hele året fra klokken 10:00 til 14:00 på søndager, mandager og helligdager.

Juveler å nyte i Valencias gamleby

Herfra kna man krysse over til og gå videre på Avenida Marques de Sotelo veien for å utforske mange av Valencias historiske perler.

Valencias rådhus

Ta en kikk på severdighetene i Valencias Rådhusplass

For det første spiller den store Plaza de Ayuntamiento, Rådhusplassen, en viktig rolle i den brennende fallas fiestaen i mars måned. Rådhusplassen er stedet for de tordnende mascleta konkurranser under Fallas når et enormt høyt (lydmessig) fyrverkeri fyres av. Det er så høyt at du kan se vinduene rister i de nærliggende bygningene!

Dette torget inneholder også to viktige bygninger. Rådhuset står i den ene enden med sine fem høye tårn med forgylte fliser på toppen. I den andre enden står det elegante postkontoret som ble restaurert i 2004.

Valencias postkontor

Hvor imponerende rådhusplassen og bygningene nå en gang er, så blir Valencias arkitektur bare enda bedre der du rusler mot katedralen.

Palacio del marques de dos aguas, Valencia

På det neste torget ligger Palacio del Marques de Dos Aguas og Nasjonal Ceramics Museum.

Denne vakre bygningen er ofte sagt å være juvelen i Valencias arkitektoniske krone og er absolutt et av de fineste eksempler på spansk rokokko. Det er to Herculesfigurer og på føttene deres er det to mugger som heller vann for å representere Valencias to elver, Jucar og Turia. På toppen av bygningen er det en skulptur av jomfru Maria og Jesusbarnet.

Det virker bare passende at Valencias fineste bygning huser et av sine beste museer. The National Ceramics Museum har rundt 5000 utstilte gjenstander som daterer seg fra forhistorisk, gresk og romersk tid, så vel som moderne stykker med verk av Picasso.

National Ceramics Museum og Palacio Marques de Dos Aguas, Calle Poeta Querol 2, Valencia

Åpent tirsdag til lørdag fra klokken 10:00 til 14:00 og 16:00 - 20:00, søndager og helligdager fra klokken 10:00 til 14:00, stengt mandag. Inngangen koster € 3, men gratis for pensjonister og personer under 18 år.

Appelsiner er den eneste frukt på Valencias Plaza de la Reina

Fortsett videre mot katedralen til du kommer til det travle Plaza de la Reina hvor man kan besøke katedralen og Erkebispegården . Det er et pent og fargerikt torg med blomster i sterk rosa og rødt, trær og benker for å få igjen pusten og beundre skjønnheten i Valencia gamlebyen .

Plaza de la Reina, Valencia

Katedralen ble opprinnelig bygget i det 13. århundre, men har senere fått deler lagt til. Det er en eklektisk blanding av arkitektoniske stiler med tre forskjellige typer dører - den eldste er romansk, hoveddøren er barokk og den tredje er gotisk.

Den Hellige Gral kan finnes i katedralen i Valencia

Det er innenfor den tredje døren som en heller uvanlig hendelse finner sted hver torsdag, når medlemmer av byens "vannråd" møtes for å avgjøre bøndenes tvister om vanning. Denne skikken er antatt å ha blitt utført hver uke i de siste 1000 år eller så.

Katedralen har nydelige kapeller med imponerende religiøse malerier og statuer, samt den hellige gral, som ble brukt i det siste måltid, og sies å ha kommet til Valencia fra Jerusalem.

Det ikoniske klokketårnet, som knauser med sin imponerende 68 meters høyde, er Valencias landemerke.

Katedralen i Valencia, Plaza de la Reina, Valencia

Åpent november til mars fra klokken 10:00 til 17:30 mandag til lørdag. Stengt søndag. April til oktober åpent fra 10:00 til 18:30 og søndag 14:00 - 18:30. Inngangen koster € 5 eller € 3,50 for pensjonister og barn under 12 år.

Katedralen i Valencia

Bak katedralen ligger Erkebispegården som har blitt ombygget og har noen bemerkelsesverdige kunstverk av Jomfru Maria og Marias budskapsdag.

I dette området finner man også Almudin, hvis navn kommer fra det arabiske ordet for bushel, som ble brukt for distribusjon og salg av hvete, og Generalitat Palace, en gotisk bygning som brukes av Valencias regjering.

Palau de la Generalitat, Calle Caballeros 2, Valencia

Åpent mandag til fredag fra klokken 09:00 til 14:00. Fri entré

Historiske tårn vokter Valencias gamleby

I utkanten av den gamle byen, der det uttørkete elveleiet deler byen i to, skapes en vakker grønn park hvor man kan finne Serrano Tower, dannet av de tidligere bymurene. De ble bygget i det 14. århundre for å beskytte byen og ut fra måten de ble bygget på, må den militære festningen ha gitt inntrykk av å være en tøff mur å sprekke.

Quart-tårnene som finnes på den andre siden har tjent det samme formålet.

Valencias sentrale marked

Hundrevis av godbiter i butikkene i Valencias Sentrale Marked

På vei tilbake til sentrum av den gamle byen ligger en av Europas flotteste markeder i en interessant historisk bygning. Valencia Central Market har hundrevis av boder som selger regionale råvarer, fisk, kjøtt, pølser, skinker, frukt og grønnsaker.

Det er et flott sted for arkitektonisk interesserte og gourmeter som kan prøve noen av de ferskeste og mest delikate produkter fra Valencia-regionen.

Valencia Central Market, Plaza Ciudad de Brujas, Valencia

Åpent fra klokken 07:00 til 15:00, mandag til søndag

Silke og keramikk på Valencias World Heritage Site

Naboen er Lonja de la Seda, eller silkehandelen, som også er en UNESCO World Heritage Site bygget på slutten av det 15. århundre. Valencias byråd bygget det med sikte på å være et fantastisk og overdådig sted å handle. Og de gjorde byen stolt med sitt arbeid.

Åpningstider: Mandag til lørdag fra 09:30 til 19:00. Søndager og helligdager, 09:30 til 15:00. Billetter: € 2 eller € 1 for grupper, studenter og pensjonister. Gratis inngang på søndager og helligdager.

Vandrende gjennom Valencias gamle torg og gater, kommer du til snuble over mange gamle barer, kafeer og restauranter hvor du kan nyte en drink eller et måltid mens du nyter byens storhet.

Sjømat paella i Restaurante Mena in Denia

Valencia er fødestedet til paellaen, og det er mange varianter å prøve. Blant annet fideua som bytter risen ut til fordel for nudler. Du kan prøve noen av de lokalt brygget øl som Valencia eller den søte horchata laget av lokale tigernøtter.

Nyt Valencias strender og den moderne byen også

Når man først er i Valencia, og tiden tillater det, er det også vel verdt å besøke den flotte sandstranden på Malvarrosa, det modernistiske City of Arts and Sciences med sin dyrepark, museum og teater, og parken som er utviklet i den gamle uttørkete elveleiet der du kan beundre gargoyles og andre utsmykkede skulpturer på de gamle broene som krysset elven.