Vía ferrata de Hondonero, Villanueva del Rosario - Malaga

Om Villanueva del Rosario

 
Landsbyen Villanueva del Rosario ligger i den sør-østlige delen av Hoya Antequera, rett under fjellkjedene Jobo og Camaros, om lag 40 kilometer nord for Malaga by. Denne lille hvite landsbyen reflekterer typisk andalusisk arkitektur og et tradisjonelt "pueblo"-liv. Du kunne ikke håpe på mer naturskjønne omgivelser.
 
Via Ferrata Villanueva del Rosario
 
Landsbyen ligger 700 meter over havet, dekker et område på i underkant av 45 kvadratkilometer og har en befolkning på cirka 3500 mennesker.
 
Beliggenheten og den geologiske strukturen i de omkringliggende fjellene legger grunnlag for en spektakulær natur. Kalksteinen er gjennom tidene slitt ned og har skapt en lang rekke rygger, klippesteiner og stupbratte skrenter av imponerende dimensjoner.
 
Villanueva del Rosario Via Ferrata
 
Et av de vakreste stedene er Llano del Hondonero som ligger ved foten av fjellet. Et virkelig idyllisk paradis, med fjellbekker, furu- og eikeskoger og noen av de beste klipper å klatre i. Villanueva del Rosario Via Ferrata starter her.

Via Ferrata De La Bola - Villanueva del Rosario

Via Ferrata de Hondonero er ofte kjent som "La Bola," ballen, på grunn av den distinkte kuleformete steinen på toppen av fjellet.
 
 
Teknisk sett er denne ferrata veldig grei. Installasjonen er ny og i god stand. Det er tett adskilte fester og en livlinje som går langs hele lengden av ferrataen.
 
Til tross for at den ikke har hverken en tibetansk hengebro eller andre hindringer, vil jeg si at denne ruten er vanskeligere enn Archidonas via ferrata
 
Via Ferrata Villanueva del Rosario
 
Ferrataen blir veldig luftig, veldig raskt. Du går rett opp en bratt vertikal vegg på cirka 50 meter og da du allerede er  halvveis oppe i en fjellside, blir den luftige følelsen mangedoblet.
 
Ikke noe godt sted å være for den som lider av høydeskrekk, med andre ord!
 
Villanueva del Rosario Via Ferrata
 
Utsikten hele veien opp og fra toppen er enestående. Du har uhindret utsikt over hele Hoya Antequera på den ene siden og den nydelige Sierra de Cameros på den andre. Ettersom denne ruten ikke ligger i nærheten av landsbyen, er tilgangen til den litt mer komplisert og innebærer flere stier.
 
Ferrataen starter i nærheten av et utsiktspunkt kalt Mirador del Alto Hondonero. Å komme dit er ganske enkelt og det er skiltet fra landsbyen.
 
Via Ferrata, Ruben på toppen
 
Fra sentrum, følg stien som går gjennom Hondonero naturområde mot Ermita de la Virgen del Rosario. Veien er i ganske god stand og bør være farbar i en vanlig bil. Hvis du føler deg usikker kan du parkere og gå resten. Den totale distansen er cirka 3 kilometer.
 
Følg sporet videre opp som det går lenger inn i fjellet. Dette er fjellklatreland. Et ekte klatreparadis som tiltrekker seg klatrere fra hele verden.
 
Villanueva del Rosario, Via Ferrata
 
En av verdens hardeste klatreruter, en 9b-rute kjent som Chilam Balam, ble åpnet av Malagas egen Bernabé Fernández og ligger i en hule like ved denne veien.
 
Svært få klatrere har klatret denne. For å gi deg en idé om hva dette innebærer, kan du her se en video av Adam Ondra in 2011.

Teknisk informasjon

 
Total lengde - 120 meter
 
Anslått høyde - 50 meter
 
Vanskelighetsgrad - Lett til moderat
 
Tilgang - Enkel. 3 kilometer bilvei og deretter rundt 350 meter fra parkingsplassen
 
Tilstand - Veldig god, September 2015
 
Utstyr - minimum hjelm, sele, Via Ferrata snor og minst en klatreslynge med en karabinkrok med skrulås.

Komme dit

Hvis du kommer fra Malaga, følg skiltene til Granada, ta avkjøringen 114 på A-92M. Følg denne veien 8 kilometer og ta av ved avkjøring 16 mot Villanueva del Rosario. Når du kommer inn i landsbyen skal du holde øynene åpne for skiltene til Mirador Alto del Hondonero. Denne veien blir raskt et enkelt bilspor som slynger oppover gjennom fjellet og forbi Llano del Hondonero.

Følg dette sporet, og etter cirka 3 kilometer er det en liten parkeringsplass på venstre side, like ved siden av via ferrata tegnet. Parker her. Du må gå gjennom skogen rett foran deg, og du vil raskt komme til en fjellvegg. Ta til venstre her og gå nedover. Det er en god idé å sette sele og hjelm på her, da det er en ganske farlig nedstigningen. Det finnes sikringer å feste seg i på vei ned. Ferrataen starter på fjellveggen på høyre side.

Når du er ferdig er du på toppen. Finn veien ned igjen til parkeringsplassen som best du kan. Vær forsiktig her, det kan være veldig bratt og løst under føttene.

For mer informasjon kan du se på Via Ferrata i Archidona (Ferrata Sierra de Gracia), en enkel rute som enkelt kan gjøres på samme dag. For en langt mer teknisk rute, Castillo del Águila Ferrata i Gaucin er en av de vanskeligste i området.