10 naturskjønne områder i Alicante

Alicante er nok kanskje mest kjent for sine vakre sandstrender, men det finnes faktisk veldig mye mer å utforske enn kun dem. Denne utrolige provinsen øst i Spania har et imponerende utvalg av fjell, sjøer, grotter og naturparker, for å nevne noe. Så ut over de fantastiske strendene og det pulserende nattelivet, byr Alicante også på veldig mye for de turistene som også setter pris på å bruke deler av ferien til vandreturer, klatring, sykling eller kanskje mer kulturelle ting som kunst eller fotografering.

Mange feriegjester har forelsket seg i den naturlige skjønnheten som både kysten og innlandet i Alicante har å by på, og kommer ofte tilbake hit for å oppdage nye sider av det fantastiske landskapet. Vi har funnet frem 10 av våre favoritter blant Alicantes mange naturskjønne områder.

Ifach Klippen i Calpe 

Klippen med det særegne navnet Ifach i Calpe er et kjent symbol for Alicante og det ikke uten grunn. Den 332 meter høye klippen stikker rundt en kilometer ut i havet fra kysten, noe som gjør at den er synlig fra mange av kystbyene langs Costa Blanca. Klippeformasjonen er en av de vakreste og uvanligste langs hele Middelhavskysten og et  fristed for en rekke ville dyr og fugler som holder til på den. Dessuten er den en morsom utfordring for både klatrere og vandrere og det er så absolutt verdt slitet å komme seg ut og opp på klippen hvorfra man har en utrolig utsikt innlandet og en rekke byer i nærheten. På klare dager kan man se helt til Ibiza over 100 kilometer ute i Middelhavet. Naturparken inneholder også over 300 ulike typer planter, deriblant einer, lavendel og furu, noe som gir hele området en herlig duft. Blant fuglerasene som har slått seg ned på Ifach finner man falk, måker og skarv.

Penon de Ifach rock ved Calpe

Fossefallene i Algar

De vakre fossefallene i Algar iblant kan ta pusten fra noen og enhver, og de er dessuten et svært godt alternativ til stranden på de varmeste sommerdagene. Fossefallene ligger bare 15 kilometer fra Benidorm på vei opp til Guadalest, en vakker fjellby med et like vakkert slott og en fantastisk utsikt. På en dagstur i Algar kan man også vandre ved siden av elven og beundre de spektakulære fossene og de naturlige lagunene. Man kan også ta seg en dukkert i det kalde krystallklare vannet hvis man ønsker det. Det finnes også en utstilling med lokale aromatiske vekster og frukttrær.

Torreviejas Saltsjøer (Salinas)

Fotografier fra saltsjøene i Torrevieja har gjort dem berømte over hele verden på grunn av sine fantastiske farger. Her kan man finne sjøer som i motsetning til de ordinære blåaktige, briljerer med en rosa farge man ikke ser noen andre steder. Dette fenomenet skyldes i hovedsak mineraler i vannet, og saltsjøene (salinas) er også tilholdsted for mange ville fugler, deriblant flamingoer. Om høsten kan disse rosa fuglene samles i store flokker på over 2000 individer.

Ellers er det en fredelig plass med mange muligheter for stille promenader eller en privat piknik, hvis man måtte ønske det. Dessuten er stedet svært populært blant naturfotografer, som ofte samles i stort antall med håp om å kunne fange alt fra de flotte fargene til noen av de ville dyrene der på filmrullen eller minnebrikken. Spesielt rundt soloppgang og solnedgang ser man ofte kamerautstyrte mennesker snike seg rundt i området.

Torrevieja salinas

Montgos Naturpark

Naturparken i Montgo ligger på 753 meters høyde og skaper en imponerende bakgrunn for kystbyene Denia og Javea. Dette er et populært område for alle typer naturelskere som enten vandrer eller sykler langs en av de mange turstiene som finnes der. Disse rutene finnes i alle kategorier, både lette og noe mer vanskelige, og det er ikke vanskelig å finne noe tilpasset egne evner og lyster. En fin dag ute i Montgo kan bestå i å eventuelt sykle fra Javea til Denia, og så returnere med båten fra hvanen tilbake til Javea igjen.

Det finnes mer enn 650 forskjellige arter planter her, blant annet aromatisk lavendel, ville roser og tistler. Høyere oppe kan man også være heldig å se store rovfugler som for eksempel falk, ørn, ugler og selvfølgelig måker. Av dyr man kan støte på i Montgo finnes orm, øgler, pinnsvin og kaniner. Ser man fjellet fra Javea kan det til forveksling ligne hodet på en elefant, med snabel og det hele.

Montgo mellom Denia and Javea

Grottene i Benidoleig

Ta en dagstur tilbake i tiden ved å besøke Calaverasgrottene i Benidoleig. Man tror grottenes historie strekker seg 100.000 år tilbake i tiden, og dette er definitivt et godt alternativ til stranden dersom solen skulle være litt ekstra brennhet en dag. Ikke bare inneholder grottene imponerende stalaktitter og stalagmitter, det er også funnet spor fra både bronsealderen og den neolittiske perioden der inne og på 1800-tallet ble det funnet 12 skjeletter som også bidro til å gi grottene sitt navn. Calaveras betyr nemlig hodeskaller på spansk. Et godt tips er å bruke fantasien mens man går rundt i grottene, for ser man riktig godt etter, er det lett å se at mange av formasjonene ligner på alt fra isbjørner til forhenværende amerikanske presidenter. Til og med et kart over Spania kan man finne. Det har imidlertid ikke bare vært fred og fordragelighet i grottene, og under den spanske borgerkrigen ble de brukt til lagring og oppbevaring av blant annet ammunisjon.

Elche palmer

Elche

En rolig grønn oase med mer enn 200.000 palmetrær, The Palm Grove, er en av de tingene som er med på å gjøre Elche unik. Palmeskogen antas å ha røtter helt tilbake til år 500 før Kristus og er definitivt den største i hele Europa og blant de aller største i verden. Noen av palmene er hele 300 år gamle og den mest kjente er den ikoniske Imperial Palmen som med sine sju utgreininger ligner en enorm lysestake. Midt i blant alle disse palmene finner også flere typer kaktus og andre Middelhavsvekster, appelsiner, sitroner og granatepletrær.

Tabarca

Tabarca er en liten oase velegnet for snorkling eller for dem som bare føler for et bad i det blå havet. Tabarca er en liten øy, knapt to kilometer lang og en halv kilometer bred, som ligger like utenfor Alicante. Den er perfekt for en dagstur og båtturen ut tar bare en time fra enten Alicante, Santa Pola eller Benidorm. Som sagt er dette en drømmeøy for den som liker å sole seg, snorkle eller dykke, og det er mye spennende å se på både over og under vannflaten. Den pittoreske fiskehavnen er et fantastisk sted for en lunsj bestående av fersk fisk, skalldyr og tradisjonell caldero (en utsøkt spansk tradisjonell fisk- og skalldyrsgryte). Det er også mulig å overnatte på de Compostella eller det elegante Boutiquehotellet.

Pego-Oliva

Dette vakre og rolige området nær byene Pego og Oliva er et utmerket område for blant annet dyrking av ris. Bombarisen fra Pego dyrkes her, og er en perfekt ris for paella og andre tradisjonelle risretter fra Alicanteregionen. Ellers regnes området for å være et av de viktigste våtmarksområdene i hele Spania og er spesielt kjent for sin naturlige skjønnhet med sin beliggenhet mellom fjellene og havet. Videre har området også en unik og interessant blanding av dyr og natur, og elvene er fulle av forskjellige fiskearter, blant annet den sjeldne karpelignende fisken "samarugon". Likeledes finnes det en rekke populære hekkeplasser for fuglearter som for eksempel hegre, lappedykkere, terner og ender.

Pego-Oliva våtområde

El Fondos Naturpark

El Fondo er en naturskjønn oase omgitt av fjellkjeder som strekker seg mellom fjellene Crevillente, Callosa ogOrihuela. Naturparken El Fondo har to vannreservoarer, flere dammer og saltsjøer. Dette området er spesielt viktig på grunn av den rike forekomsten av flere utrydningstruede og svært sjeldne dyrearter, hvorav mange er endemiske og kun eksisterer nettopp her. Derfor vil man under et besøk her ofte kunne se en stor variasjon av forskjellige fuglearter som for eksempel ender, hegrer, vadefugler og flamingoer. Våtmarken inneholder også et stort antall øgler, og en del ferskvannsreker. Vinteren er et spesielt godt tidspunkt å besøke El Fondo på, da det også kommer mange trekkfugler hit.

Naturparken i Carrascal de la Font Roja

Font Roja er et utmerket område hvis man er på jakt etter en middelhavsskog som ser ut som om den er klippet ut av en reisebrosjyre. Font Roja ligger strategisk plassert mellom byene Alcoy og Ibi og dekker et område på hele 2298 hektar. Her finner man trær som eik, lønn, ask og gran, og en hel rekke dyr som villsvin, flaggermus, grevling, orm, øgler, ørn og ugler. Hele området er dekket av skog, slettelandskap, eng og bondegårder, og det finnes flere veier og stier gjennom terrenget. Et godt tips er å begynne i parkens senter for å hente all den informasjonen man trenger for å finne rundt i naturen.

Ville fugler i Salinas