Opplev en farvestrålende St. Hans (San Juan) i Alicante

Misunnelse er som regel en stygg ting, men i dette helt spesielle tilfellet har den for en gangs skyld ført noe godt med seg!

Det hele startet i Valencia, hvor innbyggerne hvert år i mars avholder den overdådige Fallas-festivalen. Med brakende fyrverkeri, overdådige kostymer og gigantiske satiriske figurer laget av pappmaché, som til slutt ender med å brennes, tiltrekker Valencia tusenvis av turister fra hele verden. 

Satiriske figurer til San Juan i AlicanteDét ville man også prøve i Alicante, så man besluttet seg for å arrangere en lignende fest i juni - men i anledning av St. Hans (på castellansk San Juan og på valenciansk Sant Joan) i stedet for.

Opprinneligt ble San Juan feiret noenlunde som vi kjenner det med bål på stranden - og i Alicante er det i tillegg tradisjon for også at man skal springe over de brennende bålene ved midnatt!

Men for omtrent 90 år siden ble denne tradisjonen kombinert med skikkene fra Valencias Fallas-fest, og snart vokste arrangementet til en av de absolutt største festivaler i hele Alicante.

Festen, som for øvrig kalles "Fogueres de Sant Joan" (direkte oversatt "St. Hans-bål") starter offisielt et par dager før selve St. Hans, omkring 20. juni. Her blir de enorme figurene i pappmaché oppstilt rundt omkring i gatene i Alicante.

Feiringen starter bokstaveligt talt med brak, når det klokken 14 om ettermiddagen på den vakre Plaza de los Luceros avholdes en mascletas - også en idé som stammer fra Las Fallas. Mascletas er et gigantisk fyrverkeri som har mer til formål å larme enn å være et flott syn; og lyden kan nå opp i over 140 decibel!

Underholdning under Sant Joan

Satirisk statue til San Juan i Alicante

Ut over den massive støyen fra 'las mascletas' må man i tillegg forberede seg på en del larm dagen lang fra band, fyrverkeri og lynkinesere.

Men det avholdes også organisert underholdning i løpet av festivalen, blant annet flere sportsarrangementer, en paellakonkurranse, blomsteropptog, danseoppvisninger og tyrefekting.

 

Det arrangeres selvfølgelig også store parader, hvor deltakere er kledd i kunstneriske, tradisjonelle kostymer.

En av hovedattraksjonene er den tradisjonelle katalanske paraden som går fra rådhusplassen, Plaza del Ayuntamiento, til Plaza de los Luceros.

Det spesielle ved denne paraden er,at deltakerne her bærer rundt på enorme hoder laget av pappmaché!

Selv om mange av idéene stammer fra Las Fallas, har Alicantes fest likevel utviklet seg til å få sin helt egen karakter.

Fogueros de Sant Joan avrundes ved midnatt den 24. juni med et kjempemessig, vakkert fyrverkeri, hvoretter de store figurene i pappmaché brennes i et event som kalles 'La Cremá' (avbrenningen).

Stemningen under San Juan-festen i Alicante er helt enestående, skapt av den intense blandingen av musikk, dans, fyrverkeri, kostymer, opptog og selvfølgelig de obligatoriske bålene. Det er ganske enkelt en helt unik måte å feire St. Hans på!

Har du ikke muligheten for å være i Alicante til St. Hans kan du i stedet besøke Hogueras-museet som ligger i sentrum av Alicante by. Dette museet presenterer historien bak Sant Joan-festivalen, og har flere eksemplarer av de svært kreative satiriske statuene fra både tidligere og moderne tider.

Fargerik hogueras figur

St. Hans i Javea

Omtrent 90 kilometer nord for Alicante ligger byen Javea, som også gjør en stor innsats når det kommer til det å feire St. Hans. Her er det mer en familiefest, med aktiviteter og levende musikk i gatene, som for øvrig er prydet med en rekke festlige dekorasjoner, hoppeborger og sandwichboder. Det arrangeres blant annet en ganske spesiell middag, hvor alle selv medbringer mat til deling og felles bespisning, og en paella-fest hvor en kan få gratis smaksprøver fra en gigantisk paella.

Også her stilles det selvfølgelig opp de obligatoriske pappmachéstatuene, som folk kan more seg med å kikke på og forsøke å tyde deres satiriske budskap.

Javeas versjon av San Juan innebærer også et imponerende - og innimellom litt nervepirrende - fyrverkerishow, Correfoc, i Calle Raval de Baix og ved rådhusplassen. Omkring midnatt løper en gruppe deltakere kledd i sort eller utkledd som djevler gjennom byens gater mens de danser til energiske trommerytmer. De fyrer fyrverkeri av midt på gaten, og skaper et sant kaos av lys og lyd.

De tusenvis av tilskuere blir en aktiv del av showet, når de leende og skrikende løper avsted sammen med de utkledde deltakerne. Correfoc betyr nettopp "å løpe med ild", og det er en tradisjon som har spredd om seg til store deler av Valencia og Katalonia.

Det løpes ikke kun med ild, men også med okser, i Javea. To ganger daglig under Sant Joan-festivalen, klokken 19 og ved midnatt, løper vågale lokale og turister foran en flokk med løpske okser.

Alicante

Bål på stranden

Mange byer og landsbyer langs kysten av Alicante deltar i San Juan-festen med både strandfester og bål. Det tilberedes tradisjonelle, lokale matretter, som for eksempel grillede sardiner eller de smakfulle cocas, som kan minne litt om små pizzaer toppet med grønsaker eller tunfisk - alt sammen skylles selvfølgelig ned med en kald caña (liten øl). 

Tradisjonen tro springer man ved midnatt hen over et av de hundrevis av bålene som er på stranden. Det sies at hvis man springer hen over bålet tre gange, renses man for alle sine synder. En annen - noe mindre dristig - tradisjon består i at man går en tur ut i vannet ved midnatt, hvilket skulle ha den samme åndelig rensende effekten. Andre igjen skriver deres ønsker ned på en papirlapp som de så kaster inn i ilden.

Vil du selv oppleve denne spektakulære St. Hans-festen på nært hold, kan du jo alltids kikke nærmere på vårt store utvalg av ferieboliger i Alicante.