Topp 10 Gratis Aktiviteter i Alicante

Alicante blir stadig mer populær blant nordmenn, og det er et fantastisk område å reise til med familie og venner, idet både by, strand og natur i alle varianter danner alle tiders ramme rundt ferien. 

Man kommer ikke til å kjede seg, og man behøver heller ikke spandere en formue for å få en ferie fylt av gode opplevelser!

De vakre strendene innbyr til mange timer i sanden, men det er også rikelig med andre ting man kan ta seg til, hvis man ikke er den fødte strandløve eller bare gjerne vil oppleve noe helt annet. Alicante-provinsen byr på alt fra stemningsfulle byfester, museer og gallerier til vinsmakning og okseløp.

Her er noen forslag på 10 gratis fornøyelser man kan muntre seg med i Alicante og på Costa Blanca.

1. Fargerike Fiestas

Ta tyren ved hornene (det kan du faktisk bokstavelig talt!) og delta i noen av de lokale fiestas (byfestene). Opplev eksempelvis gjenoppførelsen av slaget mellom maurerne og de kristne - en av de mest berømte oppførelsene avholdes i april i Alcoi - eller ta del i eventyret Las Fallas i mars, hvor overdådige prinsessekjoler og enorme pappmachéfigurer fyller gatene. Du kan også se frykten i øynene under lokseløpet i Denia i begynnelsen av juli, hvor horder av mennesker løper foran en flokk okser gjennom byens gater ned til havnen, hvor de forsøker å få oksene til å hoppe i vannet.

Les mer om noen av Spanias mest berømte fiestas.

Tradisjonelle drakter fra Alicantes fiestas

2. Alicante til fots

Det er en helt spesiell opplevelse å utforske Alicante til fots. Du kan enten gå gjennom de storslåtte naturområdene, eller bevege deg inn i det historiske sentrum i en av provinsens vakre byer. Ta med på en guidet tur eller nyt omgivelsene i ditt eget tempo.

Noen av de beste turområdene finnes i området Orihuela, spesielt siden Orihuela by har en svært spennende historie. En av turene i det historiske sentrum går forbi flere museer og kirker, blant annet Påskemuseet, hvor det er utstilt en rekke lokale broderskaps statuer og ikoner - som tas frem til påskeopptogene. Du kan også besøke Santo Domingo-kirken fra 1500-tallet, en kirke som for øvrig er utnevnt til nasjonalt monument, og diverse historiske bygninger som i dag huser blant annet byens bibliotek og turistkontor.

3. Torrevieja Park of Nations

Innbyggere fra mer enn 120 land har slått seg ned i Torrevieja, så selvfølgelig var det da opplagt å anlegge en internasjonal park, Park of Nations, i området. Parkområdet er på hele 40.000 kvadratmeter, og er prydet med en lang rekke land, samt en kunstig sjø med form som det europeiske kontinentet.

Parken er hyppig besøkt av familier med barn, da parken både huser en stor lekeplass (især dinosaursklien er en hit!), et minitog og pedalbåter på sjøen. Den flotte sjøen er også hjemsted for flere forskjellige fuglearter, flotte fisk så som karper samt skilpadder og leguaner.

4. Vinsmaking på Bodegas Xalo

Bodega Xalo, Jalon, Alicante

Selv om det hurtig blir en dagstur å kjøre til Jalón Valley, er det helt klart anbefalelsesverdig hvis du holder ferie i den nordlige delen av Costa Blanca. Kjøreturen byr på storslåtte utsikter over både fjell og daler, og ikke minst over havet. Du passerer vingårder og fruktplantasjer, og om våren er luften full av en lang rekke liflige dufter.

Bodegas Xalo ligger rett overfor parkeringsplassen ved elvebredden i Jalón, og du får muligheten til å smake både klassiske og søte viner samt vermouth. Noen av vinene fra Bodegas Xalo har vunnet flere nasjonale priser, og spesielt deres lokale cava er et funn til den prisen!

5. Mosjon på stranden

Mange feriesteder i og omkring Alicante har deres egne mosjonsfasiliteter, enten i en park eller på stranden, så du kan holde formen i ferien. Det finnes også to mosjonsparker i Denia – en i Las Marinas og en annen rett over for stranden Marineta Casiana. I løpet av sommeren - og hele året i Benidorm - arrangeres det spesielle mosjonsopplegg, blant annet yoga, på strendene ved flere av feriestedene.

6. Nyt utsikten fra Castillo Santa Barbara

Den imposante borgen, Castillo de Santa Barbara, i sentrum av Alicante by, er det ideelle stedet for en tidsreise gjennom byens historie.

Alicantes slott sett fra marinaen

Borgen ligger på en enorm klippe 166 meter over havets overflate, og derfra er det en fantastisk utsikt over det meste av Alicantes bukt. Castillo de Santa Barbara ble oppført så tidlig som på 800-tallet av maurerne, og er en av de største middelalderborgene i Europa. Du kan delta på en guidet tur - eventuelt med innlagte dramatiseringer av sentrale begivenheter - som dog koster 3-5 euro.

7. En dag med Dali

På Alicantes museum for moderne kunst, MACA (Museo de Arte Contemporáneo de Alicante), kan du se kunst fra det 20. århundre fra store kunstnere som Picasso, Cocteau, Miro, Dali, Max Ernst og Francis Bacon. Museumsbygningen er i seg selv et besøk verdt, den er oppført i det 17. århundre i barokk stil og er et strålende eksempel på Alicantes barokke byarkitektur. Bygningen har også tidligere tjent som kornkammer, fengsel og skole.

8. Gratis busstur fra Benidorm 

Fra Benidorm kan man nyte en gratis busstur til de nærliggende ferieområdene, eller byene lenger inne i landet. På veien stopper bussen ved et utstillingslokale, hvor man får muligheten til å både se og høre om lokalt produserte ulltepper og sengetøy. Dette er en av de såkalte "blanket trips", arrangert av Benidorms The Green Tour, og er ytterst populære da de gir en fin mulighet til å komme gratis rundt omkring i området og til eksempelvis Moraira eller Jalón Valley.

Moraira

9. Fargestrålende fyrverkeri ved Altea 

En av verdens mest storslående fyrverkerioppvisninger avholdes nær Altea, på spesielle plattformer ute på vannet utenfor l'Olla. Hvert år i august valfarter mer end 50.000 mennesker til Altea for å overvære dette imponerende midnattshowet av fyrverkeri, lys og lyd. De seneste årene har det også kommet danseoppvisninger inkludert i forestillingen. Denne kvelden går det også et ekstra tog mellom Denia og Altea, og det kan selvsagt alltid lønne seg å være ute i god tid.

Altea by night

10. Religiøs kunst og arkitektur

I mange av Alicantes kirker kan man beundre de vakreste altere og malerier. En av de mest oppsiktsvekkende er katedralen i  Orihuela, som blant annet inneholder malerier av Velazquez. Kirken ble påbegynt oppført så tidlig som i det 13. århundre, men bygningen er siden blitt både ferdiggjort og utvidet over en lengre periode, så det er flere forskjellige stilarter representert i katedralen. Det ses spesielt tydelig ved katedralens tre innganger. Puerta de las Cadenas (kjedenes dør) er oppført i maurisk stil, Puerta de Loreto i gotisk stil og Puerta de la Anunciación i renessansestil.

Inne i Orihuelas katedral finner man et makeløst barokt orgel bygget i 1730-årene av valensianske håndverkere. Ved siden av katedralen finner man et museum, hvor det er mulig å se maleriet Temptation of St Thomas av Velazquez samt flere verker av den berømte skulptøren Salzillo fra Murcia.