Vinturer rundt i Alicante

Restaurantene i Alicante har mange lekre retter å by på, og i blant kan det være godt å kombinere de lokale matrettene med en god lokal vin. Denne regionen har mange svært gode vinkjellere, eller såkalte bodegas, og flere av dem produserer prisbelønnet vin til utrolig lave priser. Selv om Alicante ofte hovedsakelig forbindes med de lange, gyldne sandstrendene, finnes det også et flott innland som så absolutt er verdt en visitt det også. Så, ta deg en fridag fra strandlivet og reis ut på landsbygda hvor man i tillegg til den flotte naturen også finner en rekke frukttrær som bærer blant annet kirsebær, appelsiner, sitroner, grapefrukt og oliven, og for ikke å glemme alle de fine vingårdene hvor det gjennom årene er utviklet en rekke gode oppskrifter på et rikholdig utvalg vin. Nesten samme hvor man befinner seg på landsbygda ser man vingårder som produserer en rekke røde, hvite, og søte viner i flere variasjoner.

Bodega Maserof i Alicante

 

Tramp druer på Bodega Maserof

Maserofs bodega har man selv muligheten for å kunne delta i den tradisjonelle fremstillingen av vin gjennom å hoppe i stampen og trampe rundt med sine bare føtter i druene om høsten. Andre bodegaer tilbyr også turer med guide og prøvesmaking av vin, så man kan få et godt innblikk i ikke bare de forskjellige druesortene som dyrkes i området, men også i hvordan de etterbehandles og hvordan vinen produseres.

Alicante har en lang historie med vinproduksjon og populariteten økte betraktelig på 1600 og 1700-tallet, da man begynte å eksportere vin til de nordligere delene av Europa. Regionens gode jord, det milde klimaet og den relativt høye luftfuktigheten. skaper alle de rette forutsetningene for å fremstille god spansk vin, og selv om det finnes et vell av druesorter i regionen er de mest kjente og etablerte druer som Muscat de Alexandria, Monastrell og Alicante Bouschet. Man kan også finne flere av områdets egne musserende viner til svært fordelaktige priser.

 Vingård i Alicante

Fondillon, Alicantes Spesialitet

En av Alicantes fremste produksjoner er Fondillon, en vin som i mange år var kjent som Alicantes egen vin. Fondillon er faktisk en av de fem vinene som har rettigheter til sitt eget navn, akkurat som Champagne, Sherry, Port og Cava. Den har en søt og fyldig smak som framstilles av overmodne Monastrell druer og deretter lagres den på eikefat i minst 10 år. Den er også et perfekt komplement til de kremete blå ostene, diverse desserter, mørk sjokolade eller Alicantes egen type av nougat - som kalles Turron. Vinavlingene her var veldig nær ved å bli utslettet under den store druepesten som raserte mange av vingårdene på begynnelsen av 1920-tallet. Produksjonen ble derimot gjenopplivet på 1950-tallet, og fortsatt produseres det i dag kun vin i Vinalopo dalen i området rundt Monovar, Pinoso og Sax.

Vintønner i Bodega Xalo, Jalon Valley, Alicante

Vinlandskapet i Jalon

Jalon er en typisk spansk by, full av lokale karakterer, god spansk mat, prisbelønnet vin og ikke minst et fantastisk landskap. Dalen i Jalon, som bare ligger en cirka 30 minutter lang bilreise fra Benidorm , Javea og Denia, er et fantastisk reisemål for naturelskere. Den beste tiden for et besøk i dette området er i februar eller mars da naturen viser seg fra sin beste side med rosa og hvite farger fra alle appelsin-, sitron- og mandeltrærne. September og oktober er også gode måneder å reise til Jalon i da det er tid for høst og både traktorer og hester trekker vogner fulle av druer som skal bearbeides til å bli de mest utsøkte viner. Det utmerkede vinlandskapet har gjennom årene blitt prisbelønnet for sine røde, hvite og roséviner samt Cava og for ikke å glemme den lokale drikken Mistela, som er en søt vin som er laget av Moscatel druen som også er en velkjent favoritt blant vindyrkerne. Andre anbefalinger er Bahia de Denia (en hvit vin), Vall de Xalo (rød), Vall de Xalo muscatel og Vall de Xalo Brut Nature (cava). Utover det fantastiske tilbudet på vin kan man selvfølgelig også kjøpe alt fra olivenolje til traktens egen honning og rosiner.

Prisbelønnet vin hos Bodegas Xalo, Jalon Valley, Alicante

Dalen i Villena

Litt lenger sør, på Bodegas Bernabe Navarro i Villena, kan man også finne veldig god vin. Vingården ligger  i en dal beskyttet av fjellene Morrón, Solana og Villa, med en høyde på opp til 750 meter. Kombinasjonen av vannet, luften, solen og den næringsrike jorden i området bidrar alle til de utmerkede forutsetningene for dyrking av de druesorter man finner i området, druesort som for eksempel Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Grenache. Man tar for øvrig også spesielt hensyn til både miljøet og naturen for på lang sikt skulle kunne forbedre både størrelsen på avlingen og kvaliteten på produksjonen av druene. I Villena ligger også den prisbelønte Bodegas Finca Lagunilla som ble lansert i 2003 og formålet her er å produsere kvalitetsvin under etiketten Casa Corredor. Vingården kombinerer tradisjonelle metoder med moderne teknikk innen vinproduksjon, og området har gjennom årene fått internasjonell anerkjennelse med priser som blant annet International Wine Guide 2010 for sin Syrah 2008.

Ute på vineventyr

En herlig metode for å lære seg mer om vin er via La Matas og Torreviejas salte sjøer, hvilket bekrefter den enorme påvirkningen som La Matas vingårder har hatt på vinindustrien i hele området. Promenadene går gjennom parkens vingårder, og det er flere informasjonstavler som forteller historien bak alt fra metoden man sorterer til metoden man bruker når man dyrker. Spesielt de to druesortene Muscat og Meseguera er hovedingrediensene til den velkjente La Mata vinen. For de som har litt ekstra tid eller er spesielt lystne på å lære mer, kan man fortsette å følge hele eller deler av Alicantes rikholdige vinhistorie via disse rutene. Noen av dem går gjennom den vakre landsbygden som omfavner steder som Elche, Monovar, Novelda, Pinoso, Villena, Jalon Valley og Alfaz del Pi. Det finnes også flere forskjellige ruter og stier for de besøkende, så alt man behøver er å ta den tiden man trenger for å nyte omgivelsene, og for all del, ikke glem å prøv noen av de lokale matrettene i en av de mange familieeide restaurantene. Det er selvfølgelig også mulig å bo lokalt i en feriebolig i området, eller i et av de mange hotellene på landsbygda, slik at man får den autentiske følelsen rundt den spanske vinproduksjonen.

Korkproduksjon i Bodega Enrique Mendoza, Alicante

Vin, en drikk for konger

En av de mest populære gårdene for vinsmaking er Enrique Mendozas bodega i Alfaz del Pi, ikke langt fra Benidorm. Herr Mendozas pasjon for vin har bidratt til at han skapte vingården nettopp for å kunne produsere fine viner, og under et besøk ved gården kan man lære seg alle de viktigste aspektene rundt det å produsere en god vin. Alt fra teknikk og sortering til betydningen av å bruke de rette tønnene til hvordan korkene laget blir gjennomgått. Druene som anvendes er Chardonnay og Muskat for de hvite vinene, og Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz og Pinot Noir for de røde. Man får også muligheten til å prøve flere av vinene, før man eventuelt bestemmer seg for hvilke av de man vil ha med seg hjem.

Om våren er det også åpne helger hvor man kan kikke litt rundt på vingården og prøvesmake flere forskjellige vintyper, det er innføringskurs i vinsmaking og flere workshops rundt vinproduksjon. Dessuten serveres det tradisjonelle oster og lokale matretter, så man også kan stille sulten under oppholdet, ikke bare tørsten.