Juving - Rio Guadalmina, Andalucia

Hva er juving?

Juving, eller barranquismo som de sier i Spania, er en fantastisk måte å oppleve den spanske naturen på. Sporten går ut på å bevege seg gjennom kløfter. Ofte, men ikke nødvendigvis, juver man langs en elv, og Spanias fjellrike landskap har en mengde større og mindre klippeformasjoner og elver som byr på perfekte forhold for juving.

Vi har prøvd noen av de mindre krevende rutene i Andalucia. Rio Guadalmina ved Benahavís, omtrent 10 kilometer utenfor Marbella, danner den perfekte ramme om en naturopplevelse ut over det sedvanlige. Ruten er  omtrent en kilometer lang og tar 1,5 til 2,5 timer å gjennomføre, helt avhengig av ens eget tempo.

Rio Guadalmina

Juving innebærer ofte et eller flere elementer av klatring, rappellering og utspring. Det er også muligt i begrenset omfang i Río Guadalmina, hvis man har guide og egnet utstyr med, men det er på ingen måte nødvendig.

Juving i Rio Guadalmina

Ruten begynner med at man enten hopper uti eller lar seg gli ned i en dyp innsjø. Høyden man hopper fra er rundt tre til fire meter, men hvis man lar seg gli på klippeveggen er fallet kun et par meter.

Rio Guadalmina

Etter den innledende dukkerten går turen over et par store klipper, og ned igjen på den andre siden gjennom en revne i fjellet.

Rio Guadalmina

Deretter går og svømmer man størstedelen av ruten, omgitt av imponerende klippevegger og vakre buskas.

Rio Guadalmina

Like før rutens avslutning skal man krysse en liten demning, hvor man lar seg skli ned en kort renne formet i klippeveggen – dog med noe forsiktighet.

Rio Guadalmina

Så er det kun en liten svømmetur tilbake før man igjen når det flate og tørre området utenfor, hvor man kan ta en pust i bakken og eventuelt spise litt medbrakt snack før man går de siste fem minuttene opp skrenten til hovedveien og parkeringsplassen hvor man startet ut fra.

Barnevennlig

Både barn og voksne kan være med på denne turen. God balanse, et våkent øye og litt mot øker dog både sikkerheten og fornøyelsen ved turen, da man størstedelen av tiden går i en 20 til 60 centimeter dyp elv med en bunn av sten som kan være både glatt og i varierende størrelse.

Rimelige svømmeevner er også en betingelse, selv om kun en mindre del av turen kreverr at man svømmer, er det til gjengjeld opp til et par hundre meter på det meste.

Man kan godt gjennomføre turen med en praktisk ryggsekk, men husk at absolutt ALT innhold kommer til å bli vått med mindre man pakker alt inn i vanntette poser. Eller bruker såkalte drybags. En ryggsekk med mage og brystspenne anbefales, så ryggsekken sitter godt fast og tett på kroppen.

Veien dit

For å komme til Rio Guadalmina sydfra kjører man på MA-547 i retning mot Marbella. Etter San Pedro de Alcantara velger man avkjørslen mot Benahavis. Parker på eller like før Calle Guadalmina, eksempelvis på den nærliggende, nylig renoverte, parkeringsplassen like ovenfor rutens sluttpunkt.

Derfra går man cirka 10 minutter opp langs landeveien og tar av til høyre ned skrenten til rutens startsted. Det er ingen skilting i området, så spør eventuelt om vei hvis du er usikker.