Barcelonas legendariske Jazzscene

I 1920 ble Spania for første gang påvirket av Bebop, Dixieland og New Orleans Jazz, introdusert av en amerikansk besøkende. Det dukket hurtig opp fusjoner mellom jazz- og flamencomusikk, men utviklingen av denne stanset brått opp da borgerkrigen startet.


Jazzmusikere i Barcelona

Ved demokratiets retur i 1975, og den økonomiske utviklingen satte fart, startet også jazzscenene å vise til en hektisk og kreativ utvikling. Spania tok i mot mange nasjonale og internasjonale jazz- og bluesartister med åpne armer, og fylte hurtig opp sine klubber og utendørs festivalarenaer. Nedenfor er et inntrykk av hva du kan forvente deg, av Spanias jazzlandskap. Vi vil først fokusere på hva som er landets nexus, og hva som er inngangsporten til denne fine kunsten; Barcelona.

De første jazzkonsertene i Spania fant sted i Barcelonas Teatro Principal på Rambla i 1920. Til tross for de tidligere nevnte vanskelige tidene for ikke-spansk kunst og kunstnere i Spania i 40-årene og på 50- og 60-tallet, overlevde jazzen på grunn av en liten, men svært entusiastisk gruppe fans. Barcelonas initiativer som Hot jazz Club og Jubilee, var sanne fyrtårn av motstand, og deres arv resulterte i det som er den blomstrende katalanske jazzscenen vi ser i dag.

Legendariske jazz club Jamboree

Innsatsen til forgjengeren, Jubilee Jazz Club, førte til fødselen av Jamboree klubben på 50-tallet. Navnet er avledet avZulu ordet for "å samle av stammene". I de første åtte årene av sin eksistens, var denne klubben i stand til å tiltrekke seg noen imponerende talenter, og store navn innen jazzindustrien aksepterte ivrig invitasjoner. Blant annet: Bill Coleman, Kenny Drew, Chet Baker, Art Farmer, Lou Bennett, Kenny Clarke, Ornette Coleman, Dexter Gordon og mange andre. Til ære for sin sjette jubileum Jamborees ledere organiserte en festival hvor også Ella Fitzgerald og Duke Ellington deltok, på Palau de la Musica 25. januar 1966.To år senere ble klubben dessverre tvunget til å stenge dørene, da den led av hard konkurranse fra en nærliggende Flamenco klubb. Siden da har Jamboreeklubben passerte flere hender, før det gjorde et klart comeback på 90-tallet.

Jazzkonsert i Jamboree, Barcelona

Jamboree er jazzens kronjuvel i den dynamiske byen, hvor den spanske jazzen oppsto.


Det daglige livet ved Jamboree varierer med alt fra jamsesjoner, blues- og jasskonserter, til Bossa Nova fusjoner & Dance-kvelder med en diskjockey. Det er avsatt spesielt mye plass til spanske talenter, hele 60% av spilletiden faktisk. Deretter kommer 20% fra resten av europa, og de siste 20% fra USA.

La Pipa Jazz Club

Denne skjulte perle har et svært originalt Sherlock Holmes-aktig interiør, med matchende britiske rekvisitter og ikoner. På døren vil du kun finne en liten plakett med klubbnavn på, så litt uoppmerksom, og du kan gå glipp av stedet! For å komme innmå du trykke på en ringeklokke, hvoretter døren åpnet automatisk med en lav summelyd.

Deretter er det opp en trapp til jazzklubben, som ligger i en renovert leilighet på toppen. Hele entréområdet gir et sjarmerende inntrykk av at man går inn i en privat klubb, og ettersom man tross alt er i Catalonia, bestiller man selvfølgelig signaturdrikken Cava i baren, før man slår seg ned i en av de fine sofaene, hvorfra man kan nyte lyden av enten Jazz Tango, Flamenco Jazz, Bossa Nova eller Blues.

Jazz Club Pipa i Barcelona
Noen dager i uken blir dansegulvet okkupert av et litt yngre publikum, spesielt på torsdager og i helgene. Resten av uken La Pipa er en typisk arena for piperøykende gjester, som sitter rolig og lytter til jazz, eller deltakere i politiske salonger ('tertulias').

For praktisk informasjon om disse to klubbene, og andre underholdningssteder i Barcelona, les mer i vår reiseguide for Barcelona.

Internasjonal Jazz Festival

I tillegg til disse klubbene, ville det være en alvorlig unnlatelse ikke å nevne International Jazz festival, som finner sted hvert år i oktober og november. Riktignok er det mange steder og anledninger i løpet av året i Barcelona man kan nyte levende musikk. Denne årlige festivalen finner sted fra midten av oktober til begynnelsen av desember og er Barcelonas lengst kjørende festival, og detnhar vært arrangert over 40 ganger.
Valdés Jazz Barcelona
Chucho Valdés spiller ved festivalen i 2013

Jazzlegender som Herbie Hancock, Llibert Fortuny, Ornette Coleman, Betty Carter, Art Blakey, Nina Simone, Cassandra Wilson og BB King, har alle beæret denne scenen med et besøk.

Neste stopp i serien av kjente spanske jazzscener: Granada og Almuñécar.