CCCB - et mangfoldig kultursenter i El Raval, Barcelona

Er du kulturinteressert og turist i Barcelona? Vil du gjerne oppleve noe mer enn bare Picasso- og Miró-museet? Da er kultursentret CCCB et godt alternativ og så absolutt mer enn ét besøk verdt.

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona er en tverrfaglig og mangfoldig kulturinstitusjon som tilbyr noen av de mest innovative former for moderne kunst og kulturarrangementer på både lokalt og internasjonalt nivå. Her kan du oppleve alt fra utstillinger til konserter, forelesninger og debatter, og stedet er særdeles godt kjent for sitt store repertoar innenfor digital og audiovisuell kunst. Programmet omfavner temaer som arkitektur, urban design, film og musikk, og som noe helt spesielt skiftes hele programmet ut fortløpende. Dette er en god unnskyldning for å kunne besøke stedet igjen og igjen.  

CCCB

Fra velgjørenhetsinstitusjon til hot kulturspot

CCCB ligger i den sjarmerende, multikulturelle bydelen El Raval og ble opprinnelig oppført som en del av et rehabiliteringsprosjekt av hele kvarteret og dets historiske bygninger. Og det er det en god grunn til. Bygningene dannet nemlig tidligere en ramme om Casa de la Caritat (Velgjørenhetens hus), som i perioden fra 1802 til 1957 i gjennomsnitt huset 200 utsatte borgere - en såkalt fattigstiftelse. Opp igjennom det 19. århundre ble bygningene også brukt til forskjellige former for produksjon, blant annet ble det bakt brød og spunnet bomull i dem. Casa de la Caritat ble en slags ’by i byen’ og var med sin omfattende organisasjonsstruktur en av Spanias største velgjørenhetsinstitusjoner gjennom mer enn 150 år.

Bygningene sto tomme inntil 1980-tallet, hvor arkitekterne Helio Piñón og Albert Viaplana ble hyret til å designe et stort, moderne kultursenter. Hele CCCB-prosjektet vant i 1993 design- og arkitekturprisen FAD, som er en anerkjennelse for prosjekter som har en positiv effekt på byen og dens borgere. Allerede året etter åpnet CCCB dørene for første gang. 

CCCBs glassfasade

Renoveringen ble utført med respekt for stedets opprinnelige struktur og sjel, og dette legger man merke til så snart man trer inn på CCCBs store gårdsplass, Pati de les Dones (Damenes Gårdsplass). Denne er omkranset av fire sammenhengende bygningsavsnitt, hvorav tre av dem er fylt med unike detaljer og inskripsjoner. Den fjerde og nordvendte bygningen imponerer med en 30 meter høy glassfasade, som på én og samme tid skaper både kontrast til og samspill med de vakre gamle bygningene. Lener man hodet tilbake, vil man oppleve hvordan byen bokstavelig talt speiler seg i den øverste delen av glasset.

Et mekka for kulturentusiaster

Innenfor kan man få stillet sine kulturelle lyster på et hav av måter. Her kan man gå på oppdagelsesferd i et av områdets tre gallerier, som løpende skifter utstillinger, og disse galleriene utgjør alene 4.000 av CCCBs i alt 15.000 kvadratmeter.

CCCB - Galleriverksted 

Adgang til utstillingslokalene får man gjennom CCCBs multifunksjonelle foajé, som er plassert under bakkenivå, like under gårdsplassen. Foajéen blir også anvendt til arrangementer med mange hundre deltakere, eksempelvis festivaler og konferanser. Det er også et stort auditorium som kan brukes til konserter, kino og audiovisuelle utstillinger, og ut over dette danner to høyteknologiske seminar- og kurslokaler rammen om både debatter og kongresser. Men det stopper ikke her, for Sala Teatre (det forhenværende Casa de la Caritat-teateret) åpnet i 2011 og er beregnet til arrangementer som krever en ekstra stor scene, eksempelvis danseforestillinger. Teateret finner man ved å gå fra gårdsplassen gjennom CCCBs vestlige port.

Nyt utsynet over Barcelona fra El Mirador

Trenger man litt tid til å fordøye de mange kulturelle inntrykkene, eller er man bare sulten på en god utsikt, så kan man den første søndag i hver måned få adgang til bygningens 5. etasje, som har fått navnet El Mirador (Utsiktspunktet). Gjennom det store glasspartiet kan man nyte en imponerende panoramautsikt over Det Gotiske Kvarteret, Ciutat Vella (den gamle bydel), Montjuïc, Tibidabo og ikke minst Middelhavet. Stedet er designet til, og blir også flittig brukt til, spesielle arrangementer, som ofte krever en ekstraordinær kulisse, men én dag om måneden åpnes den altså helt for hele offentligheten. 

CCCBs utsiktspunkt

Når det blir tid til å gi benene litt ro, er restauranten C3 BAR et godt sted å søke tilflukt. Stedet tilbyr et godt utvalg av drikkevarer, delikate tapas, sandwicher, vegetariske retter og snacks. På lune, solrike dager er spisestedets terrasse et populært sted. Vil du gjerne ha et fysisk minne med fra CCCB, så byr bokhandleren Laie CCCB på diverse souvenirer og bøker, som alle relaterer seg til stedets program.

Forberedelse skaper den beste opplevelsen

Det kan anbefales at man setter seg inn i CCCBs mange tilbud før selve besøket, og i den forbindelse er stedets egen hjemmeside www.cccb.org et riktig godt sted å begynne. Under programoversikten kan man hurtig få et overblikk over hva som skjer i nettopp de dagene man befinner seg i Barcelona. Programoversikten er oppdelt i kategoriene: Utstillinger, forelesninger og debatter, audiovisuelle prosjekter, musikk og scenekunst samt festivaler og andre arrangementer. Som et godt eksempel på kjente presentasjoner blir den verdenskjente fotoutstillingen World Press Photo hvert år utstillet i et av CCCBs gallerier. 

Praktisk informasjon

Adresse
Carrer de Montalegre, 5
08001 Barcelona
+34 933 064 100
www.cccb.org
 
Til og fra CCCB
Metro: L1- og L2-stop: Universitat og L3-stop: Catalunya
Buss: 14, 24, 41, 55, 59, 64, 91 og 141
Barcelona Bus Turístic: Stop: MACBA-CCCB
Parkering: Plaça Castella, Carrer dels Àngels, Plaça Catalunya
 
Åpningstider
Tirsdag til søndag: Klokken 11.00 til 20.00
5. og 6. januar + 24., 26. og 31. desember: Klokken 11.00 til 15.00
Lukket: Alminnelige mandager, 25. desember og 1. januar
 
Priser
Voksne: 6 Euro
Seniorer, unge under 25 år og grupper: 4 Euro
Kombinert inngang til to utstillinger: 8 Euro/6 Euro
Gratis: Hver søndag

CCCB - Galleriinngang

Opplev CCCB og autentisk Raval-stemning på en og samme dag

Hvis du allikevel har planlagt å besøke Kunstmuseet for Moderne Kunst (MACBA), så ligger det nesten rett ved siden av CCCB, som MACBA for øvrig hører under. Du kan også kombinere besøket med en tur i det hyggelige Raval-kvarteret, hvor kulturer møtes på kryss og tvers, og hvor nye, spennende restauranter og butikker hele tiden popper frem. Her kan du eksempelvis slentre ned ad kvarterets egen ’Rambla’, Rambla del Raval, som er fylt med hyggelige gatekaféer, og hvor det hver lørdag og søndag er et lite, interessant marked med håndlagde ting og smykker - perfekt, hvis du allikevel har tenkt deg å besøke CCCB om søndagen, når inngangen er gratis.