Fem festivaler i Barcelona - fra rock’n roll til menneskepyramider

Barcelona, Middelhavets kulturparadis, legger hvert år scene til et utall spennende festivaler. Her får du et kort overblikk over fem utvalgte festivaler, som ikke bare henvender seg til forskjellige interesser og lommebøker, men som også er noen av Barcelonas mest berømte.

Primavera Sound

Uansett om du planlegger en tur til Barcelona om våren, sommeren eller til høsten, så har du alltid sjansen for å få deg en uforglemmelig festivalopplevelse mens du er i byen. En av grunnene til dette er nemlig den at de fem festivalene foregår måned etter måned fra mai til november - kun med juli som unntakelse.

Mai: Primavera Sound

Primavera Sound har satt sitt avtrykk på den internasjonale musikkarena siden 2001 og er i dag en av Spanias største musikkfestivaler. Omkring 100.000 festivalgjengere fra inn- og utland valfarter til Parc del Fòrum hvert eneste år i slutten av mai - noen år også tidlig i juni.

Den tre dager lange festivalen foregår under åpen himmel og er karakteristisk med en spennende miks av pop-, rock- og dance-musikk. Eksempelvis har Bon Iver tidligere spilt her, og i 2015 er alt-J og The Strokes blant hovednavnene.  

Du kan velge mellom å enten kjøpe partoutbilletter med fri adgang til hele musikkprogrammet alle dager, eller alternativt kjøpe endagsbilletter, hvis tiden er knapp, eller hvis du kun kommer for å høre spesifikke konserter.

Primavera Sound

I motsetning til svært mange andre festivaler tilbyr ikke Primavera Sound overnatting på festivalområdet, og du kan derfor trygt gå hjem og få deg en ordentlig natt med søvn, før det hele braker løs igjen neste dag. Det har dermed også den fordelen at du kan kombinere en uforglemmelig musikkopplevelse med sightseeing, og altså dermed slå to fluer i en smekk.

Pris: Partout: 160-195 Euro

Hjemmeside: www.primaverasound.es

Juni: Sónar Music Festival

Foretrekker du elektronisk musikk fremfor pop og rock, er Sónar Music Festival et riktig godt tilbud. Sónar er en velrenommert elektronisk festival som finner sted tre dager i juni hvert år. Den løp første gang av stabelen allerede så tidlig som i 1994 - og er internasjonalt kjent for sitt brede utvalg av eksperimenterende elektronisk musikk.

Festivalen er en kombinert innendørs- og utendørs festival, som igjen er oppdelt i to deler: Sónar by Day og Sónar by Night. Sónar by Day avholdes på Fira Monjuïc og omfatter flere konserter, dj’s og musikktalenter, som får lov til å vise seg frem. Om kvelden er det muligheter til å oppleve flere store internasjonale navn ved Sonar by Night, som holder til et helt annet sted i byen – i Fira Gran Via de L'Hospitalet. I 2015 er det også store danske navn som Mø og Trentemøller på plakaten.  

Sónar Music Festival

Også ved Sónar festivalen kan du velge mellom å kjøpe enten partoutbilletter eller endagsbilletter.

Pris: Partout: 180-195 Euro

Hjemmeside: www.sonar.es          

August: Festa Mayor de Gràcia

Har du lyst til å bli inspirert på alternativt vis, er La Festa Mayor de Gràcia så absolutt å anbefale. Festival eller festuke – kall det hva du vil – arrangementet er et av Barcelonas største kulturelle begivenheter, og noe som du så absolutt ikke må gå glipp av hvis du befinner deg i byen i august måned.

Konseptet er helt unikt, da det kort sagt går ut på at Gràcia-kvarterets gater konkurrerer seg i mellom om å vinne prisen for å være den flottest dekorerte gaten. Hver gate tar i høyeste grad konkurransen seriøst, og standarden er alltid svært høy. Gatene velger selv hvert deres tema, og går du gjennom de smale smugene vil du oppleve de mange farverike og kreative dekorasjonene som henger over hodet på deg. Men det er ikke kun den flotte pynten du kan se frem til, for gjennom hele festuken avholdes det mange forskjellige forestillinger og konserter.

Festa Mayor de Gràcia

Selv om mange av Barcelonas bydeler har deres egen Festa Mayor i løpet av året, er Gràcia-utgaven uten tvil den mest omfattende, mest imponerende og ikke minst den mest besøkte av dem.

Pris: Gratis

Hjemmeside: www.festamajordegracia.cat

September: La Mercè de Barcelona

Hvert år, i slutten av september, kan du delta i Barcelonas største gatefestival, La Mercè de Barcelona. Denne har eksistert siden 1902, og gjennom fem dager feires la Mare de Deu de la Mercè, 'Nådens Gudinne', og er en markering av at sommeren går mot slutten.

Under denne festuken foregår det et utall av arrangementer over alt i Barcelonas gater, som involverer mengder av spennende livemusikk, spektakulært fyrverkeri og ikke minst uendelige mengder flasker av Cava, som er regionens egen utgave av champagne. Eksempelvis kan du komme til å oppleve morsomme parader av gigantiske trefigurer - og konkurranser hvor grupper av mennesker kjemper innbyrdes om å skape den høyeste menneskepyramiden.

La Mercé de Barcelona

Pris: Gratis

Hjemmeside: www.merce.bcn.cat

Oktober-november: Festival Internaciónal de Jazz de Barcelona

Festival Internaciónal de Jazz de Barcelona er en av Europas absolutt største jazz-events, så er du til denne forførende musikkvarianten, vil du simpelthen elske denne festivalen.

Festivalen strekker seg som noe helt spesielt over mer enn en måned og finner typisk sted hvert år fra midten av oktober til slutten av november. Man har muligheten til å velge mellom intet mindre enn 50 konserter, som alle blir avholdt rundt omkring i byen. Eksempelvis i Palau de la Música og Liceu Teatre samt i barer og på spillesteder som for eksempel Harlem Jazz Club og Jamboree.

Alle konsertene krever individuelle billetter og de omfavner alt fra verdenskjente artister til de helt ukjente jazz-talentene knapt noen har hørt om tidligere. Alt som kan bidra til at man kommer i det helt riktige humøret før hjemreisen og vinterkulden setter inn for alvor.

Festival Internaciónal de Jazz de Barcelona  

Akkurat som ved alle de tidligere nevnte festivalene er det en riktig god idé å besøke festivalens offisielle hjemmeside, så du på forhånd kan sette deg godt inn i hvilke konserter du ønsker å høre, hva de koster, og hvor de arrangeres.

Pris: Individuelle konsertpriser

Hjemmeside: www. barcelonajazzfestival.com