Fixed Lover: Ta sykkelen med på bar i Barcelona

Vi elsker den alle sammen. Sykkelen. Den er med oss i solskinn og regnvær, og kun et skybrudd eller en snøstorm kan få en råbarket syklist til å la sin tohjulte venn bli stående i skuret. For det er blitt riktig populært med å bruke sykkel i Norge. Og ikke minst enkelt, mye enklere enn i mange andre land, spesielt takket være de mange trygge sykkelstiene, trafikkreglene som tilgodeser syklistene - og for ikke å glemme alle de mange sykkelstativene som blir utplassert - og som enhver butikk med respekt for seg selv har fått montert utenfor inngangen. Men sånn er det ikke alle steder - spesielt ikke i Sydeuropa, hvor sykkelkulturen fortsatt ikke riktig er brutt gjennom ennå. Eller er den ..?
 
 Fixed Lover Team
 
I Spania, og da spesielt i Barcelona, har man imidlertid fått åpnet øynene opp for hvor viktig et transportmiddel sykkelen i virkeligheten er, og her raser både de lokale og utlendingene både til og fra arbeidet eller studiet på egne sykler - eller de såkalte bicings - bysykler med tilhørende stasjoner på omtrent hvert annet gatehjørne. Det anlegges hele tiden nye sykkelstier, og stadig flere nye sykkelutleiningsbutikker åpner over hele byen, så også turistene kan få lov til å oppleve byen på to hjul. Men livet for den glade syklisten er ikke bare enkelt i Barcelona, fordi det er nemlig svært få steder man kan parkere sykkelen sin, og alminnelige sykkelstativer er så godt som ikke-eksisterende. 

Fixed Lovers ’Fixlosofia’ 

Så hva gjør man, når det gang på gang blir rynket på nesen når man høflig spør om det er mulig å ta med seg sykkelen sin inn på en bar? Enten triller man slukøret derfra, eller også gjør man noe med saken på egenhånd. De to sykkelelskende katalanerne Guillem Carmona og Lara Turón valgte det siste. Siden de var barn har sykkelen vært med dem overalt, og som Guillem selv forteller, ”så har de i dag flere sykler i hjemmet enn de har sko”. I 2014 åpnet de hjemmesiden Fixed Lover, som gir et overblikk over spisesteder og barer hvor det faktisk er tillatt å ta med seg sykkelen inn - og tanken bak deres fixlosofia er helt enkel: å gjøre det enklere å være syklist.!
 
Fixed Lover
 
Men hvilke barer er det så snakk om? Hvor kan du spise mat og drikke øl eller friskpresset juice uten absolutt å skulle etterlate sykkelen hjemme eller utenfor på gaten? Jeg tar deg nå med på syv ut av en lang rekke barer, kaféer og restauranter i Barcelona, hvor du trygt kan ta med deg alt fra den dyrebare karbonsykkelen til den slitte DBS'en. De har nemlig alle et Fixed Lover-merke i vinduet, hvilket betyr de lar deg ta sykkelen med innenfor, og det helt uten sure miner.

Pudding

Pudding 

Denne prangende og farverike kaféen er et annerledes, hyggelig og helt ideelt sted for barn og unge mennesker som ønsker å utvikle og uttrykke sine ideer. Kaféens motto er ’spis - lek - tenk’, og stedet avholder en rekke forskjellige aktiviteter, som lar unge og studerende styrke deres ferdigheter innenfor områder som vitenskap, historie og litteratur. Som en ekstra service tar folkene bak Pudding seg også av barna dine, dersom de er over 6 år og hvis du i forveien har gjort en reservasjon til enten en frokost eller merienda (et lettere måltid man nyter sent på ettermiddagen). På den måten kan du i ro og mak hygge deg med mat og drikke fra menyen, mens Pudding tar seg av å underholde de små ved et stort bord et annet sted i kaféen. 
 
Informasjon:  
c/ Pau Claris, 90
Barcelona 08010
Tlf.: +34 936 761 025
www.puddingbarcelona.com
Antall sykler: 10

Granja Petitbo

granja petit bo

Dette forhenværende meieriet fra begynnelsen av det 20. århundre er i dag omdannet til en moderne bistro og bakeri, Granja Petitbo. Alt lever opp til nåtidens matstandard, og omvendt er stedets opprinnelige og personlige sjel ikke til å ta feil av. Rustikke mursteinstrukturer og store vinduspartier danner her rammen om et spisested med hjemmelaget mat av høy kvalitet - og en service som så absolutt befinner seg helt på topp. Det hele skaper tilsammen en meget hyggelig og behagelig atmosfære. I helgene kan du spise lekker brunch fra klokken 10.00 til klokken 15.30, og deres tilbud på hjemmelagde kaker, pannekaker, burgere og chili con carne er alle sammen tilberedt av økologiske produkter. 
 
Informasjon: 
Passeig Sant Joan 82
Barcelona  08009
Tlf.: +34 932 656 503
www.granjapetitbo.com
Antall sykler: 3

A Casa Portuguesa

A Casa Portuguesa

Etter en stor suksess med den første A Casa Portuguesa i Gràcia, åpnet eierne i april 2012 en ny restaurant med samme navn på Carrer d'Aragó i Eixample. Konseptet er annerledes enn den første restauranten, da man her forsøker å forene restaurant, bakeri, vinbar, og gourmet-café, som selvfølgelig alle tar utgangspunkt i det portugisiske kjøkken. Maten omfatter tradisjonelle portugisiske oppskrifter med en moderne vri, og det er samtidig mer enn 150 vintyper man kan velge mellom. Ut over dette tilbyr A Casa Portuguesa et utvalg av gastro-kulturelle aktiviteter, konserter, utstillinger, særlige gjestekokker og prøvesmakinger, som du kan lese mer om på stedets hjemmeside.           
 
Informasjon:
c/ Aragó 111 (mellem Villadomat y Calabria) 
08015 Barcelona
Tlf.: +34 932 262 577
www.acasaportuguesa.com
Antall sykler: 4 

The Bike Club

The Bike Club

The Bike Club har sin opprinnelse i en klubb med samme navn som ble grunnlagt i London i slutningen av det forrige århundre. Klubben var opprinnelig inspirert av de syklende postbudene og de fargerike drosjene som sås i bybildet, og The Bike Club i Barcelona forsøker å holde fast i sine røtter. Stedet er ikke en typisk sykkelbutikk med et klart forretningsperspektiv, og eierne har arbeidet hardt for å kunne gi stedet sin sjel og for å skape et behagelig miljø for syklister og venner som kommer innom for å få ordnet sykkelen sin og nyte en god kopp kaffe i hyggelige omgivelser. Det henger fargerike sykler og sykkeltilbehør over alt omkring deg, og du kan slå deg ned på en av de mange barstolene eller ved glassbordet i midten av rommet. Det tilbys både internettforbindelse med høy hastighet og snacks - og kaffen er noe av den beste du kan få i Barcelona. 
 
Informasjon: 
c/ Sepúlveda 6
08015 Barcelona
Tlf.: +34 625 321 975
www.thebikeclub.es
Antall sykler: 12

Edge Brewing

 
Edge Brewing 
Dette bryggeriet er uten tvil et paradis for alle som verdsetter godt, hjemmebrygget øl. Scott og Alan kom til Barcelona med et klart mål om å medbringe det karakteristiske amerikanske ølet til Spania, og å være gode ambassadører for det. De ville imidlertid ikke nøyes med kun å åpne en ølbar, men startet i stedet deres helt eget ølbryggeri. Edge Brewing ligger i Poblenou og har siden åpningen i 2013 - på bakgrunn av gode ingredienser og Scotts og Alans mange års erfaring med ølproduksjon - oppnådd stor anerkjennelse for sitt ekte og bitre øl. 
 
Informasjon: 
c/ Llull 62
08005 Barcelona
www.edgebrewing.com
Antall sykler: 10

La Cerería

Cerería

Godt skjult i Det gotiske kvarteret ligger La Cerería, en vegetarisk, kooperativt eid bar, som har eksistert siden midten av 1990-tallet. Stedet har fem andelshavere fra forskjellige land og lever med en illusjon om kun å servere sunn og hjemmelaget mat, som utelukkende er basert på råvarer av høy kvalitet. Her kan du velge mellom forskjellige veganske pizzaer, empanadas med vegetarfyll og delikate pannekaker uten kjøtt - og for ikke å glemme de over 30 typene med te og friskpresset juice som du kan nyte til maten. Tjeneren møter deg med både varme og interesse, og stedets unike interiør omfatter fargerike vegger og all verdens nips samt et stort utvalg av musikkinstrumenter, som alle faktisk er til salgs. Dessuten er alle bordenes glassmontre fulle av diverse cd’er, som man kan få med seg hjem for en billig penge. 
 
Informasjon: 
c/ Baixada de Sant Miquel 3
08002 Barcelona
Tlf.: +34 933 018 510
Ingen hjemmeside men epost: lacereriacooperativa@yahoo.es
Antall sykler: 8

Bicioci

Bicioci

I 2014 åpnet de to italienerne Andrea og Fabrizio, Bicioci, som kombinerer deres to store lidenskaper: restaurasjon og sykling. Du kan ikke unngå å legge merke til fascinasjonen for sykler, som blant annet kommer til uttrykk i navnet (’bici’ = bicicletta/bicicleta på italiensk/spansk) og i innretningen. Det henger sykkelrammer og hjul ned fra taket, og stedets kjennetegn er den stilfulle sykkelen som har sin faste plass på veggen over baren. Lyset strømmer inn gjennom de store vinduspartiene, og maten nytes ved massive trebord. Menyen står skrevet på den ene veggen, og du kan blant annet velge mellom mange forskjellige pizzaer, salater og supper. Derutover serveres det lekre, hjemmebakte kaker, god kaffe og sunn juice - alt sammen i høy kvalitet og til rimelige priser. 
 
Informasjon: 
c/ Venus 1-3
08012 Barcelona
Tlf.: +34 934 582 044
Ingen hjemmeside men epost: info@bicioci.com 
Antall sykler: 5