Guide til Sant Jordi's Dag i Barcelona

St Jordi Rute

Det er amoriner i luften i Barcelona den 23. april! Ikke overraskende er Barcelona et av Spanias mest romantiske reisemål, for katalanerne forstår å benytte hver en sjanse til å hylle kjærligheten. I april er det ikke Skt Valentin, men derimot Skt Georg, som er anledning til romantikken.

Skt Georg - på katalansk St Jordi - er Katalonias skytshelgen. I den nordspanske regionen feirer man derfor Skt Georgs Dag med pomp og prakt, og ikke minst med massevis av romantikk. Dagen er på det nærmeste blitt det katalanske svaret på Valentinsdag.

Som bekjent forteller legenden om Skt Georg (St Jordi), at han nedkjempet en drage og dermed reddet prinsessen fra å bli ofret. Temaet for dagen er således galanse, heltemot og ære. Det er tradisjon at herrene forærer damene en rød rose - og de senere år er også damene begynt å gi herrene en bok. I likestillingens navn tas dette imidlertid ikke så nøye, så nå til dags er det bøker og roser til alle!

I Katalonias hovedstad Barcelona blir gatene fulle av boder med både roser og bøker, og luften formelig eimer av romantikk og tradisjoner. Er man i Barcelona denne dagen kan du glede din partner med en helt spesiell romantisk spasertur gjennom byen.

Sant Jordi-ruten i Barcelona

Det kan være fristende å gå direkte ned til det overdådige blomsterhavet på Ramblaen. Men man bør ikke holde seg fra å  gå en lengre tur gjennom byens gater og nyte stemningen og de alle de vakre dekorasjonene!

Vi anbefaler at man starter i det pene beboelseskvarteret Gracia og så etterhvert beveger seg nedover mot Ramblaen og havnen. Og så har vi selvfølgelig planlagt en helt spesiell romantisk avslutning på dagen!

Her er våre bud på en romantisk Diada de Sant Jordi i Barcelona:

  1. Ta metroen (grønn linje) til enten Lesseps eller Fontana i det vakre beboelseskvarteret Gracia. Allerede her vil man være omgitt av boder med blomster, og ettersom prisene gjerne er litt lavere her enn i sentrum av byen, så bør man benytte sjansen til å kjøpe sin partner en rose... eller to..  eller ti ;-)
  2. Ta en slentretur sydover på gaten Gran de Gracia. Hvis man er frisk på en liten romantisk lek, kan man prøve å finne en rose i hver av regnbuens farger - de finnes til og med i blått!
  3. Etter Gran de Gracia kommer man direkte inn på den store Passeig de Gracia. Et stykke nede ved den finner man en bokhandler ved navn 'Casa del Libro'. Her er det sannsynligvis mange mennesker, men butikken har et godt utvalg av bøker på flere språk - blant annet også på engelsk.
  4. Ved lunsjtid kan man enten velge å bli på Passeig de Gracia og kikke etter restaurant La Lluna, tett på Ramblaen - man kan kjenne den igjen på den klassiske, romantiske utsmykningen, eller man kan velge å ta metroen fra Passeig de Gracia til Paral·lel og besøke den litt mer fancy restauranten Miramar, som byr på en helt fantastisk utsikt over Middelhavet. Du kan også få flere anbefalinger til restauranter i Barcelona med spektakulær utsikt.
  5. Velger man å spise på La Lluna, kan man etterpå gå ned til Barcelonas rådhus eller Palau de la Generalitat (som ligger like ovenfor), som kun på denne ene dagen i året åpner dørene for offentligheten. Det er gratis adgang, så hvorfor ikke benytte anledningen til å se nærmere på de elegante bygningene? Valgte man derimot å spise på Miramar, kan man heller besøke den internasjonale bokmessen Arts Libris, som hvert år avholdes rundt om Diada de St Jordi (entré 4 euro).
  6. Nå skal dere ut på en liten reise. Vi anbefaler å kjøpe litt mat med fra et av byens markeder - eller man kan gjøre som de lokale og heller spise en sen middag. Gå opp til Plaça de Catalunya og ned i metroen via nedgangen på Ramblaen (her vil man være omgitt av blomsterboder og bokselgere hele veien!). Ta metrolinje S1 (mot Terrasa) eller S2 (mot Sabadell) og stå av på stasjonen 'Peu del Funicular'. Herfra kan man ta en kabelbane opp på fjellet. Akkurat der hvor kabelbanen stopper er det et busstoppested, hvorfra linje 111 vil transportere dere det siste stykket av veien opp til toppen av Tibidabo-fjellet.
  7. Dette er dagens høydepunkt - bokstavelig talt... Utsikten over Barcelona fra Tibidabo er helt og aldeles storslått! Når man først er der så ta et kikk på den fine kirken Sagrat Cor (ja, det er den katalanske versjonen av Paris' berømte Sacre Ceur), før dere ved 20-tiden kan vende blikket mot vest og nyte den mest fantastiske solnedgang. Mens de siste strålene slukkes, kan man ta bussen ned igejn klokken 21.30 og spise middag på ekte spansk manér.

Solnedgang Collserola