Palo Alto Market - et nytt og inspirerende hipstermarked i Barcelona

Det er første søndag i mai. Solen skinner fra en skyfri himmel, og termometeret viser 27 grader. Sommeren er for alvor på vei i Barcelona, og det merkes ikke minst her i Palo Alto - en restaurert industrifabrikk som ligger i bydelen Poblenou – hvor gourmetmarkedet Palo Alto Market enda en gang er fylt med markedsglade mennesker. 

Markedsgate

Gatemarked i moderne format

Palo Alto Market slo for første gang dørene opp på slutten av 2014, og er et sofistikert gatemarked som utelukkende baserer seg på god kvalitet og kreativitet. Her kan man kjøpe alt fra kunst til trendy designertøy, gjenbruksting og forskjellige delikatesser som øl-marmelade, lagret geitost, ansjoser og økologisk bakverk. For de sultne er der en rekke forskjellige matboder med fastfood i gourmetkategorien, og fortløpende spiller forskjellige musikere markedstemningen opp med flotte vokaler, spennende akustiske toner og elektroniske rytmer.

Marmelade

Markedet foregår i et nå nedlagt fabrikksområde, som i dag også er hjemsted for flere kreative verksteder og gründervirksomheter. De rustikke og velbevarte bygningene står i en fantastisk kontrast til fikentrær og utallige, fargerike blomster og busker, som kryper opp langs bygningenes fasader. I sentrum av hele fabrikksområdet ligger det en frodig hage, hvor vinrankene henger over hodet på en, og hvor luften krydres med duften fra hagens store rosmarinbusker. Leken med de fem sansene er hele grunntanken bak markedet, som Palo Altos egen organisasjon, Fundación Palo Alto, står bak. Nedenfor kan du få en idé om hva markedet stimulerer synet, hørselen, smaken, lukte- og følesansen med:

- Designertøy samt øko- og delikatesseprodukter

- Vintage-tøy, møbler og nipsting

- Gourmet-fastfood

- Gatemusikk og -teater

- Kunstgalleri

- Workshops for både barn og voksne

1. helg i hver måned

Markedet blir avholdt den første helg i hver måned (noen måneder også i den siste), både lørdag og søndag fra klokken 11.00 - 21.00. Siden åpningen har folk i alle aldre strømmet til markedet fra både nær og fjern, og selv om køen ofte kan virke litt lang, så rykker den seg hurtig fremover. Ventetiden er uansett uten tvil det hele verdt, og et godt råd er å komme litt før åpningstiden, da katalanerne foreløpig ikke riktig er kommet seg ut av sengen ennå, eller sent på ettermiddagen da mange av de besøkende er gått hjem igjen.

Musiker

Inngangen koster kun to euro, og husk kontanter nok, så det blir råd til å smake på Barcelonas stolthet og velsmakende pilsner, Moritz, katalanske aperitiffer som cava og vermouth og ikke minst den lekre hurtigmaten fra en av markedets utallige matstander. En skilling på lommen gir deg også muligheten til å kjøpe en unik souvenir eller to med hjem. Prisene er ytterst betalelige – især sett med norske øyne.  

Pulserende markedsgater og kunstgalleri under samme tak

Når du først er kommet innenfor i Palo Alto, vil du oppleve hvordan markedet er logisk oppdelt i fire små ’gater’ - to med smilende og imøtekommende selgere av alle mulige slags matprodukter, en annen hvor du kan kjøpe designerting og gjenbrukstøy og endelig et større område med matboder. I matbodene kan du for eksempel velge mellom Paella, Butifarra (en katalansk, krydret medisterpølse) eller sandwich med ingefærmarinert svinekjøtt - men også det asiatiske og mexicanske kjøkken er representert her, så det er noe for enhver smaksløk.    

Drikkebod

Og matbodene er ikke bare matboder som du så ofte ser på et normalt gatemarked, for noen av dem er små, utsmykket campingvogner og lastebiler. Duften av sødme, salt og krydderier sprer seg ikke kun over hele Palo Alto, også men langt ut i Poblenous' gater. Går du en tur rundt i hagen finner du frem til en scene, som hvis du er heldig kan få en bordplass foran. Her kan du sitte avslappet og nyte din utvalgte drink og kanskje en bit mat – og hvis du så også er så heldig kan det hende det er gang i en livekoncert på scenen.

Du kan avslutte rundturen innenfor i Palo Altos sentralt plasserte fabrikkshall, hvor det selges enda flere vintageting, og hvor du kan la deg inspirere av en mengde forskjellig katalansk bildekunst. Totalt sett opptar markedet omkring 3700 m2 og omfatter omkring 150 utstillingsstander og boder.

Designertøy og vintage

Finn veien til markedet:

Adresse: 

Carrer dels Pellaires, 30, 08019 Barcelona

Offentlig transport:

Palo Alto ligger omkring fem minutters gange fra metrostoppet Selva de Mar i Poblenou (Gul linje - L4). Med sporvognstoget (Tramvía) kan du stå av på stasjonen Fluvià og derfra gå omkring 500 meter direkte ned via Carrer de Fluvià - og for enden av Fluvià starter Palo Alto.

Bil:

Der er to gratis parkeringsområder like i nærheten: Et ved Ronda Litoral og et annet hvor Carrer de Llull krysser Avenida Diagonal. 

 Moritz Palo Alto

Der er ingen tvil om at Palo Alto Market er en feinschmecker-opplevelse, som virkelig er verdt å få med seg hjem i bagasjen. Så forhåpentligvis befinner du deg i Barcelona den første helgen i en av årets måneder - og har tid til å ta en svipptur til Palo Alto i Poblenou.

Les mer om Palo Alto Market www.paloaltomarket.com