Seks måter å nyte våren på i Barcelona

Straks vinteren er over i Barcelona kaster både de lokale og turistene det ekstra laget med klær de har brukt den siste tiden og begynner å bruke stadig mer tid utendørs. Og da gjerne på aktiviteter som for eksempel sykling, fotturer, eller bare sitte på en terrasse og nyte en drink under den deilige solen. Det skjer også mer utendørs straks vinteren slipper taket.

Her er et par ting du kan se og gjøre rundt Barcelona når våren setter inn.

1. Delta på påskeukens prosesjoner - og nyt synet av sjokoladefigurene

Spania er historisk sett et katolsk land, og det utføres fortsatt mange religiøse ritualer under Semtanta Santa, Den Hellige Uken. Semana Santa varer fra palmesøndag frem til den andre av påskedagene (åtte dager).

I flere deler av Barcelona er påskeprosesjonene en fascinerende begivenhet å se på, selv for de som ikke er religiøse. Katolske brorskap bærer høytidelige Pasos, som er religiøse figurer på en dekorativ plattform, på en svært høytidelig måte. En Pasos forteller den bibelske historien om Jesus før og under korsfestelsen.

 Semana Santa Badalona

To prosesjoner går av stabelen på palmesøndag og langfredag, og man kan også se andre prosesjoner i Badalona, en by like utenfor Barcelona.

I løpet av denne uken vil man også kunne se sjokoladebutikker med spesielle mones. Dette er sjokoladefigurer laget i vakre former og fasonger. Den mest tradisjonelle formen er egg, men du kan også se andre interessante figurer som joggesko, Lionel Messi, Star Wars, Paw Patrol, eller hva nå den nyeste trenden til enhver tid er.

Det er en katalansk tradisjon for en fadder for å gi en mone til sitt gudbarn på påskedagen. Hvis man går rundt i byen, kan man komme over noen svært intrikate Mones for salg, og de er ikke billige å kjøpe! Sjekk ut Pasteleria Escriba (Gran Via de les Corts Catalanes 546) eller Pastelería Baixas å se noen av de fantastiske sjokoladekunstverkene (Muntaner 331).

2. Lei en sykkel og tråkk litt rundt i byen.

Barcelona er en sykkel-vennlig by. Den har bestemte sykkelbaner , slik at du kan sykle rundt fritt uten å måtte bekymre deg for den kaotiske biltrafikken. Sykling en av de enkleste og mest underholdende måter å se Barcelona på.

Bicycle Raval

Her er noen forslag til sykkelruter:

  • Hopp på sykkelen og tråkk deg vei rundt i de smale overfylte gatene i Raval eller i nabolaget i Born, hvor det er overfylt med fotgjengere. Men det er også en morsom del å se hvor mange av hendelsene skjer - der er det lokale supermarkeder , trendy butikker og travle barer. Begge nabolagene ligger også i hjertet av Barcelona byliv.
  • Sett kursen ned langs Barcelonas strender. Du kan starte turen ved Port Vell, hvor du får et vakkert panorama av båtene. Deretter settes kursen mot Barceloneta, som har en fantastisk atmosfære av restauranter og barer. Og deretter videre ut mot marinaen, hvor du ser de olympiske Twin Towers og den enorme gull "Fisk" skulpturen av Frank Gehry. Deretter kan du avslutte turen i Poblenou, der de gamle industribygg møte det nye teknologiske senter. Det er også et flott sted å hente noe å spise og nyte en drink!
  • Sykle langs de kuperte bakkene i Montjuic. Start på Plaça Espanya ved det majestetiske MNAC museet. Deretter kan du ta turen mot Palau de Sant Jordi, Olympiastadion, Miró-museet og Montjuic slottet. Du kan fange et glimt av panoramautsikten over byen rundt. (Og ta en stopp for å ta en selfie her også.) I tillegg får du flott trening!

3. Gå på konserter på den enormt populære Primavera Sound musikkfestivalen.

Primavera Sound er en av de største musikkfestivalene i verden, og her underholder store navn som Pet Shop Boys, The White Stripes, Franz Ferdinand og Public Enemy. Det er et arrangement som finner sted på strandpromenaden plass Parc del Forum, og det hele varer i fem dager. Vanligvis er det noen store headliners, men festivalen er også kjent for sitt eklektiske utvalg av uavhengige band innen rock, alt-rock, pop, elektronisk og dance musikksjangere .

Primavera Sound 

Bandlisten vokser for hvert år som går, og 2016 byr på over 160 artister som PJ Harvey, Suede, Radiohead, Joan Manuel Serrat, The Last Shadow Puppets, og Tame Impala. Billetter starter på ca 175 euro for det fem dager lange arrangementet. Så ta på deg solkrem, grip en flaske med vann, og rock on!

4. Nyt et måltid eller en drink på en restaurantterrasse.

Terrassesitteplasser finner man overalt i Barcelona. Et fantastisk sted å dele et måltid er på stranden, hvor du kan nyte utsikten over Middelhavet. Du kan også kikke på alle de forbipasserende som er ute på enten en spasertur, på rulleskøyter , på sykkel, skateboard, eller bader i sjøen. (Vannet er ikke helt varm nok ennå, men det finnes alltid noen turister som simpelthen bare må ha en dukkert i vannet!)

 Barcelona xiringuito

5. Sjekk ut de spennende bokarrangementene den 23. april, Sant Jordi-dagen.

En elsket katalansk høytid, diada de Sant Jordi (St. Georgsdag) er den lokale Valentinsdagen. Den feirer regionens skytshelgen , St. George, som reddet en prinsesse fra en flammende drage. Det sies at en rose blomstret nettopp på det stedet hvor dragen felte sin blod. Denne spesielle dagen er også dødsdagen til den spanske forfatteren Miguel de Cervantes og den engelske forfatteren William Shakespeare.

Tradisjonen er at det katalanske folket utveksler bøker og blomster denne dagen. Vanligvis vil en mann gi en rose til en kvinne, og kvinnen gir en bok tilbake til mannen. I dag får imidlertid både kvinner og barn også bøker!

I sentrum kan man se hundrevis av bøker og roseboder fulle av røde og gule farger (som i det katalanske flagget). Kjente forfattere kommer også til Plaça Catalunya for å signere bøker. Man vil også se mange selgere langs Rambla de Catalunya og andre områder spredt rundt i byen.

Books Barcelona

6. Nyt festen på Feria de Abril i Barcelona.

Akkurat som i Sevilla har andalusere i Barcelona også satt sitt preg på bybildet med deres mindre versjon av det tradisjonelle vårmarkedet, og det er en fargerik fest for øynene. Man kan se kvinner i lyse Flamencokjoler danse Flamenco og Sevillanas, en dans fra det sørlige Spania. Gå inn og kikk i de grønne og hvite stripete casetas (små telt-lignende restauranter) for å ta et glass rebujito eller kanskje en sprø calamares. Du kan også ta med familien og det er karuseller og spill for barna.

Feria de Abril foregår på strandpromenaden på Barcelona Forum.

Feria de Abril Barcelona

Tips

  • Temperaturene om våren varierer, og noen ganger kan det til og med regne. I mars er den gjennomsnittlige temperaturen 12º C i mars, 14º C i april, 18º C i mai og 22º C i juni.
  • Hvis du ikke ønsker å skille deg ut som turist bør du ikke bruke shorts riktig ennå. Lokalbefolkningen generelt bruker ikke shorts før det offisielt er sommer.
  • Temperaturene varierer også fra ettermiddag til kveld. Hvis du har tenkt deg å være ute å utforske gatene om kvelden bør du alltid ta med en genser eller lett jakke, det kjøles hurtig ned etter solnedgang. Ikke la solen lure deg!
Har du vært i Barcelona i løpet av våren? Planlegger du å komme hit? Del din erfaring/plan i kommentarfeltet nedenfor.