Seks av de beste fiestas og festivalene i Benidorm

Benidorm er nattelivshovedstaden på Costa Blanca og fullspekket med underholdning fra tidlig morgen til sen kveld. Derfor er det kanskje ikke så rart at hvis du bestemmer deg for å komme til denne supre strandbyen sannsynligvis vil også vil oppleve enten en fiesta eller en ferstival under oppholdet.

Enten det gjelder å gjenopplive gamle kamper, feire byens egen skytshelgen, et karneval eller en musikkfestival med verdenskjente artister, så simpelthen elsker festfolket alt hva Benidorm har å by på.

Utsikt over Levante strand, Benidorm

I mars feirer byen også fallas, hvor komisk utseende statuer plasseres i gatene og hvor de deretter brennes, hogueras som er en tilsvarende fest i juli, og Sankt Hans da lokalbefolkningen samles på strendene for å feste og hoppe over bål ved midnatt, noe som sies å bringe hell for dem som gjør det.

Den siste fiestaen man kan legge til byens rike og varierte underholdningskalender er Benidorm Pride, som etterhvert har utviklet seg til å bli en av de største arrangementene for homofile i hele Spania. Med tusenvis av deltakere som samles for å nyte musikken og se på paradene.

Feriebolig-Spania har valgt ut seks av våre favorittfiestaer og festivaler for å gi deg en liten smak på hva Benidorm har å by på.

Benidorm fiesta i November

Feriegjester forhåndsbestiller denne uken i november et helt år i forveien, så de er helt sikre på å kunne bli med på moroa når Benidorm holder fiesta til ære for Virgen de Sufragio (Helgenen for stemmeretten) og Sankt James.

Det er en livlig uke med musikk, parader, fyrverkeri og en levendegjørelse av når jomfruen kom til Benidorm.

Benidorm Fiestas

Disse festene daterer seg helt tilbake til 1740 da en voldsom storm kastet en båt opp på kysten av Benidorm. Båten ble brent for å hindre en mulig epidemi, men noen gutter fant bildet av Jomfruen blant alt vrakgodset.

De reddet henne og tok henne med til kirken hvor de straks gikk i gang med å bygge et kapell. Denne scenen blir gjenopplivet ute på Ponientestranden i løpet av fiestaen.

Moroa starter på den andre fredagen i november med arrangementer som blant annet inkluderer en stor parade med musikalske band, blomsterdekorasjoner til jomfruen, musikk hver kveld, barneteater, en mascleta som er et støyende fyrverkeri, og til slutt en fargerik parade med store flåter og fyrverkeri som avrunder festlighetene.

Morgans Taverna i det engelske kvarteret, Benidorm

Benidorm Carnival

Flåter står i sentrum for det årlige karnevalet som avholdes før begynnelsen av fasten. Dette er siste sjanse til å feste løs før påske, og det er noe beboerne i Benidorm vet å gjøre med stil.

Det er et spektakulært syn, med et barnekarneval som begynner tidlig om morgenen, etterfulgt av en lekeplass og et gedigent hoppeslott.

De voksnes karneval finner sted om kvelden, etterfulgt av en fest med fyrverkeri.

I tillegg til de mange vakre flåtene er det mange mennesker som er ute og går langs paraderuten ikledd flotte kjoler, så det er en fin anledning til å kle seg ut som sin favorittfilmstjerne eller helt, og danse i vei rundt i Benidorm.

Og som man kan forvente av en by som Benidorm, kostymene er simpelthen fantastiske.

Sardinens begravelse i Benidorm

Karnevalet ender offisielt noen dager etter paradene med noe så merkverdig som et begravelsesrutiale over en sardin(!)

En stor karikatur av en sardin, liggende i en kiste, bæres rundt i byen med begravelsesfølge og det hele, før den bæres ned på stranden hvor den blir endelig stedt til hvile - med fyrverkeri og det hele.

De fleste byene feirer sardinens begravelse på askeonsdag for å symbolsk begrave fortiden med håp om å bli født på ny og til en lysere fremtid.

Low Festivalen med stjerneartister

Glem alt om gjørmete festivaler med høye priser - ekte musikkelskere vet å vente til slutten av juli, da de i tre dager kan kose seg med de beste indie og rockebandene på Low Festival i Benidorm.

Suede på Low Festival

Det kalles "Low" nettopp fordi det er lave kostnader sammenlignet med de fleste festivaler - og du får nyte solen samtidig med at du lytter til ditt favorittband.

Billettene kostet i år kun 70€ for alle tre dagene. Tidligere artister som har besøkt festivalen er blant annet Suede, The Livertines og Kasabian, så det er ikke til å undres over at så mange som 70.000 fans finner veien til festivalen, som blir stadig større for hvert eneste år.

Den dramatiske kampen mellom maurerne og de kristne

Benidorm skrur hvert år tiden tilbake til den tiden da maurerne hersket over det meste av Spania, og setter i den anledningen opp en svært dramatisk forestilling som viser kampene som utspilte seg da de kristne overtok makten i det 15. århundre.

Paradene er storslåtte, både visuelt og lydmessig, med flotte kostymer, massive opptog og støyende fremvisninger fra det som skal forestille å være slaget om Lepanto som sto mellom de to folkegruppene.

Gruppene marsjerer taktfast til lyden av nådeløse trommeslag og sekkepiper som akkompagnerer de drønnende kruttladningene, fulgt av hundrevis av mennesker ikledd levende kostymer for å forestille enten maurere eller kristne som deltok i slaget.

Selv etter Benidorms standard er dette en av de flotteste fiestasene. Den blir avholdt i slutten av september med spektakulære marsjer rundt i gatene, samt en stor gave av blomster til St. James, en parade med flåter, blomstrende mascletas, fyrverkeri og musikk.

Maurere og kristne i Benidorm

Man kan se den mauriske invasjonstyrken innta byen etterfulgt av ambassadøren og den mauriske kongen som oppfordrer de kristne troppene til å forlate slottet.

De kristne nekter imidlertid - og så blir det erklært krig - med den store finalen hvor kongen stormer slottet og det etterfølgende ender med at de kristne igjen gjenerobrer slottet.

Benidorm Pride

En nykommer på Benidorms festivalarena er Benidorm Pride som på kort tid allerede er blitt et av de største og mest populære arrangementene - og så absolutt det mest prangende!

Kjent som en morsom, vennlig og flørtende by, er det da også bare passende at Spanias mest elskede strandby feirer det homofile miljøet med en ekstra spesiell Pride uke i september.

Tusener av deltakere pynter seg for å bli med i den fantastiske paraden langs Levantestranden, som i tillegg til opptoget byr på levende musikk, DJs og en overveldende fest.

Benidorm Pride

I år håper arrangørene å tiltrekke seg 15.000 deltakere til å bli med på moroa. Paraden er den viktigste begivenheten med tusenvis av mennesker kledd i flotte kostymer - noen av dem er litt i overkant våget også - for å nyte en musikalsk marsj langs stranden før de nyter en gratis konsert med levende musikk.

Benidorm er velkjent for sitt unike homomiljø sentrert rundt den gamle bydelen, hvor mange av barene også deltar i festlighetene under Pride Week.

En smak av Andalusia i Benidorm

Andalusia er kjent for sin aprilmesse som arrangeres i Sevilla med de vakre andalusiske hestene, et tivoli, flamenco og folk kledd i tradisjonelle drakter.

Mange fra Andalusia jobber i Benidorm, så de besluttet seg like gjerne for å holde sin egen fest i byen - på samme tid - slik at besøkende også kan nyte typiske retter fra det sørlige Spania - tapas, levende musikk og dans.

Benidorms aprilmesse er mer en gastronomisk fest enn bare en messe med deltakende barer som tilbyr levende musikk og tapas for å få en smak av Andalusia. Som for eksempel gazpacho, salmorejosuppe, oksehale, stekt fisk eller svinekjøtt, og retten som kalles flamenquín.