5 storslåtte opplevelser i naturparken Cabo de Gata

1. Fottur og flamingoer ved Cabo de Gata

Flamingoer Salinas Cabo de Gata

Det er massevis av vandreruter i naturparken (man kan for eksempel gå hele veien langs kysten fra byen San Miguel de Cabo de Gata i sydvest til byen Aguamarga ved parkens nordligste grense) - men kun ét sted kan man tilbakelegge så mange kilometer i helt flatt terreng. Og kun ét sted kan man få selskap av flamingoer hele veien! Nemlig ved de store sjøene like syd for landsbyen Cabo de Gata, Las Salinas, som brukes til utvinning av salt. Det var i første omgang fønikerne som utvant salt her, mens romerne satte utvinningen og handelen med salt i system. Flamingoene holder kun til her om sommeren, men resten av året er der også et rikt fugleliv med eksempelvis hegrer om våren og stork om høsten.

Vandretur ved Salinas Cabo de Gata

Vandreturen starter rett utenfor landsbyen San Miguel de Cabo de Gata (som i dag kun går under navnet Cabo de Gata). Gå sydpå, enten langs stranden eller langs hovedveien, inntil du kan krysse veien og komme inn på grusveien tettere på saltsjøene. Innen så alt for lenge vil man kunne se noen små brune hytter helt nede ved vannkanten. Det er observatorier hvor man kan ta en hvil i skyggen og se de elegante flamingoer på litt tettere hold.

Flamingoer Salinas Cabo de Gata

Det siste stykket på strandsiden av sjøene må man igjen følge hovedveien, eller man kan gå langs stranden, inntil man kan dreie til venstre og komme over på den motsatte siden av sjøene. Her følger man en jordvei, som til sist leder ut på hovedveien igjen, som man så må følge de siste par hundre meterne tilbake til byen igjen.

Flamingoer Salinas Cabo de Gata

2. Utforsk gullgruvene i Rodalquilar

Landsbyen Rodalquilar var tidligere en gruveby. Den er spesielt kjent for utvinningen av gull som fant sted på 1800- og 1900-tallet - og den var den eneste av sin slag i Spania.

Gullgruver ved Rodalquilar, Cabo de Gata

Litt utenfor Rodalquilar kan man besøke de nå nedlagte gruveområdene, hvor man blant annet kan se de enorme karene hvor gullet ble sortert fra slagget. Gruvene ble lukket så sent som i 1966, og etter en kort gjenåpning fra 1986 til 1990 ble gruvedriften definitivt nedlagt på grunn av den dårlige lønnsomheten.

Gruver ved Rodalquilar, Cabo de Gata

Området omkring gruvene er goldt og rått, med steinete grusveier og klipper i vekslende pastellfarver. Det spektakulære landskapet har tiltrukket adskillige filmteam, og blant annet ble deler av Steven Spielbergs Indiana Jones og det siste korstog (1989) innspilt her.

Gruver ved Rodalquilar, Cabo de Gata

Det er mulig å kjøre helt frem til gruvene i en alminnelig bil, bare man kjører langsomt på den ujevne og steinete veien. Fra platået ovenfor de utvendige fasilitetene er det en fantastisk utsikt over dalen nedenfor. Fortsetter man så videre på den såkalte Ruta de la Minería i vestlig retning kan man se selve gruvene. Det er flere forskjellige innganger som ses mer eller mindre tydelig fra veien. 

Gruver ved Rodalquilar, Cabo de Gata

Man kan godt utforske gruvene på egen hånd, men har man lyst til noe mer enn bare stikke hodet innenfor åpningen, kan det sterkt anbefales at man bestiller en organisert tur med en guide. Det er adskillige sjakter uten avsperring, og et enkelt feiltrinn kan bli fatalt hvis man ikke vet hva man driver med.

Gruver ved Rodalquilar, Cabo de Gata

Kontakt eksempelvis Geogata, som tilbyr mange forskjellige turer.

3. Hippie for en dag i Las Negras og Cala de San Pedro

Den lille, hvite kystbyen Las Negras er et vakkert sted å stoppe innom for å spise frokost eller ta en hurtig dukkert. Men har man en dag eller to til overs, kan det varmt anbefales å dra ut til Cala de San Pedro, en liten paradisisk strand omtrent 5 kilometer nord for Las Negras.

Las Negras, Cabo de Gata Almería

Det er kun adgang til San Pedro enten til fots eller med båt. Turen til fots tar vanligvis mellom 45 minutter og 1,5 time, litt avhengig av ruten, og det er ikke mye skygge underveis så det kan ikke anbefales å gå turen i den verste middagsheten. Man kan parkere bilen litt utenfor byen ved Cortijada de Estanquillo. Båtturen koster 12 euro tur/retur. Det er imidlertid ikke noen fast ‘kjøreplan’, så snakk med skipperen og avtal et tidspunkt.

La Cala de San Pedro består av en strand på omtrent 200 x 30 meter omgitt av et terreng bestående av bakker og klipper. San Pedro var opprinnelig en fiskerlandsby, men etter et jordskjelv ble området forlatt. Tilbake står nå kun ruinene av et utsiktstårn, hvorfra man holdt utkikk etter blant annet pirater. Området eies nå i sin helhet av en spanjol, Daniel Navarro, men det bebos (ulovlig, mener noen) av tilflyttere som har innrettet seg i noen klippehuler og hus bygget av materialer funnet i området. De lever en tilbakelent, primitiv tilværelse, hvorfor San Pedro nå er viden kjent som et minisamfunn for hippier. Det finnes en naturlig kilde med rent vann, men ut over den er det svært få, moderne fasiliteter.

Cala de San Pedro - Cabo de Gata, Almeria

Man kan tilbringe noen timer eller en dag med å snorkle, gå turer i det vakre landskapet, dase på stranden (nudisme er tillatt!), eller man kan overnatte i eget telt på stranden hvis man ønsker det. Det er essensielt at man selv medbringer alt utstyr og fornødenheter - mat, vann, toalettpapir, avfallsposer med mer. Det er to barer med et begrenset menykort, hvor man kan få stillet den verste sulten og tørsten. Alt avfall skal bringes med tilbake når man forlater San Pedro.

4. Familievennlig strandtur

Strand ved Cabo de Gata

Naturparken Cabo de Gata er kjent for sine usannsynlig flotte strender. Er du til endeløse, brede sandbanker kan stranden ved landsbyen Cabo de Gata trygt anbefales. Byen er hyggelig og det ligger en stor, skyggefull chiringuito (strandbar) i den ene ende av stranden. Her er det dog ingen beskyttelse mot vinden, da området er fullstendig flatt. Vannet er rent, og man kan saktens se en liten fiskestim eller to, men vil man ut å snorkle litt er det langt bedre strender i området.

Strand ved Cabo de Gata

Det er sublime forhold til snorkling ved de mange små calas (strender omkranset av klipper) langs kysten. Blant annet ved Cala de San Pedro (se punkt 3), Cala Hermanicas ved Los Escullos (se linken nedenfor) og ikke minst ved Playa El Playazo, midt i mellom de to landsbyene Las Negras og Rodalquilar. Den er spesielt godt egnet til familier med barn, da vannet ikke er dypt og det er flere interessante ting man kan kikke på i området. Blant annet et gammelt utkikkstårn fra det 16. århundre. Les mer om Playa el Playazo her.

Playa el Playazo, Cabo de Gata, Almeria

Vil man gjerne ha en by i nærheten, kan det trygt anbefales at man går på stranden ved eksempelvis Las Negras eller Aguamarga, ut over som nevnt ved Cabo de Gata.

5. Padle i kajakk i San José

En uforglemmelig måte å se naturparken på er fra sjøsiden. I Cabo de Gata er det rikelige muligheter for å padle i kajakk. Enten på egen hånd eller sammen med en gruppe. Flere selskaper opererer i områder, blant annet Happy Kayak, Cabo de Gata Kayak og Cabo de Gata Activo. Vi bestilte oss en tur med sistnevnte, da de umiddelbart lot til å ha noe lavere priser og større utvalg av ruter enn de andre, men i det store og det hele er det nok ikke så veldig stor forskjell på de tre selskapene.

Bukt ved Aguamarga

Vi padlet i kajakk fra landsbyen San José til Cala de los Amarillos, og underveis fikk vi muligheten til å padle inn i en liten klippehule. Det var en flott tur rundt om og igjennom de mange klippeformasjonene, og de lette bølgene var ingen hindring. Kajakkene var både stabile og enkle å navigere. Ved Cala de los Amarillos gikk vi i land, men vi kom oss straks i vannet igjen, denne gang iført snorkler. Etter en god hvil gikk turen hjemover igjen, denne gangen i begyndene tussmørke.

Noen kajakkturer går ut fra små strender, hvortil man kun kan komme i bil (for eksempel La Fabriquilla ved saltsjøene, se punkt 1), men det går også adskillige turer fra landsbyene San José, Las Negras og Aguamarga. Man kan for eksempel padle fra Las Negras til San Pedro (punkt 3) eller til Playazo (punkt 4).

Kajakk ved Aguarmarga

De fleste turene inkluderer en stopp på en mindre strand, hvor man kan både bade og snorkle (Cabo de Gata Activo hadde snorkler til utlån). Som regel utgår det som minimum en tur ved 10-tiden og en igjen ved 16.30-tiden. Turene varer cirka 3 timer, men det kan bookes både kortere og lengre turer avhengig av ens nivå og ønsker. Prisen ligger på 30-35 euro per voksen.

 

  • Cabo de Gata Kayak: +34 689 812 772
  • Happy Kayak: +34 609 644 722
  • Cabo de Gata Activo: +34 633 418 383

 

Se flere bilder og få ytterligere inspirasjon til deres tur til Cabo de Gata

Vis Parque Natural Cabo de Gata - Nijar på et større kort