De beste strendene i Cabo de Gata - Monsul

Monsulstranden anses av mange for å være den beste stranden i Cabo de Gata-Níjar Natural Park, og den er definitivt områdets mest ikoniske.

Med en beliggenhet ikke langt fra en annen klassiker på Cabo de Gata, den majestetiske Genoveses stranden, er et besøk i området ikke fullbyrdet før man har besøkt minst en av de to.

Steven Spielberg bidro til å sette Monsul fast på det internasjonale kartet ved å skyte noen av de avsluttende scenene fra Indiana Jones og det siste korstog her. Monsul har siden vært vertskap for en lang rekke reklamefilmer og flere andre filmer.

Denne "postkortperfekte" vulkanske stranden er også ofte brukt som illustrasjonsbilde for alt fra reiseguider eller andre artikler fra området.

Monsul, Genoveses og San José ligger i midten av Francisca Diaz Torres 'El Romerals finca. Bedre kjent som Doña Pakyta eller Paquita, er denne bemerkelsesverdig dame, som til tross for sine 103 år fremdeles er en lidenskapelig miljøverner. Sammen med sin avdøde ektemann har hun alltid gitt publikum fri tilgang til strendene og har kjempet i mot ethvert forsøk på å utvikle området kommersielt. Cabo de Gata ville ikke være det samme paradiset det er i dag uten henne.

 Cabo de Gata - Monsul

Som med de fleste strendene i Cabo de Gata, er Monsul også et sted hvor klær er valgfritt. Man skal derfor ikke bli overrasket hvis man ser folk vandrende rundt i bare nettoen. Når det er sagt, så er ikke naturismen like tydelig som på de andre strendene i området, da Monsul har en tendens til å være mer familieorientert. Det grunne og relativt skjermet farvannet gjør den til et ideelt sted for barn.

Stranden er stor, over 400 meter lang og med en gjennomsnittlig bredde på rundt 40 meter. Så selv om den faktisk er en av de mest populære strendene i Cabo de Gata er det nesten alltid mulig å finne seg en usjenert plass i sanden. Klippene gir også en del skygge, noe som er satt stor pris på i de varmeste timene om dagen, og ettersom stranden ligger i et område med naturparkstatus finnes det ingen fasiliteter overhodet. Derfor må man huske å ta med seg alt man kan trenge for en fin dag på stranden, være seg massevis av drikkevann og en parasoll mot solen.

Komme seg dit

Playa de Monsul ligger fire kilometer fra landsbyen San José, og eneste måte å komme seg dit på er ved å følge en sti i sanden - Camino del Campillo del Genovés - som snor seg gjennom landskapet og den omgivende ørkenen.

Vær imidlertid på at det er restriksjoner på tilgangen i sommermånedene.

Med bil - man kan komme til Monsul med bil hvis man starter tidlig (senest klokken 10 om formiddagen). Straks trafikken setter inn, og parkeringsplassen fylles opp, stenger myndighetene veien fysisk så eneste muligheten for å komme til enten Los Genoveses eller Monsul resten av dagen er enten med buss eller til fots.

Cabo de Gata - Monsul

Med buss - det går regulære rutebusser fra San José. Sommeren 2013 kostet det 1€ per tur. Kommer man med egen bil kan det være lurt å parkere i utkanten av San José og la bilen stå der, mens man selv tar bussen videre ned til stranden. Det finnes blant annet en stor kommunal park man kan parkere ved, og flere mindre parkeringsplasser langs bussruten. Bussene går hver halve time fra klokken 9 om morgenen frem til klokken 21 om kvelden.

Utenfor allfarvei - det finnes en rekke mindre bukter og strender som er bare tilgjengelig til fots, flere av dem like utenfor Monsul. Hvis du leter etter noe virkelig avsides så er Cala de la Media Luna og Cala Carbon vel verdt et besøk.

Mer informasjon - De 5 beste innsidetips til Cabo de Gata, Almeria, og for mer om en annen flott familiestrand i området; Playa el Playazo - Playazo strand.

Se Cabo de Gata - Monsul på et større kart