Sykkeltur på Via Verdes, Cadiz-Sevilla

Vias Verdes i Spania

Det finnes i dag mer enn 6000 kilometer forlatt jernbane over hele Spani, og flere steder er jernbanen ikke en gang gjort ferdig. Den spanske regjeringen hadde opprinnelig planer om å forbinde alle landets små landsbyer med tog, men da den spanske borgerkrigen brøt ut i 1930-årene stanset prosjektet opp, og i over 40 år skjedde det absolutt ingenting med disse planlagte sporene. Mange av dem gikk i glemmeboken, og flere forsvant da de ble oppslukt av den omgivende naturen.

Via Verde de la Sierra, Cadiz

I 1993 satte man imidlertid i gang et større prosjekt som ble kalt Vias Verdes, "grønne ruter". Det spanske prosjektet var utformet med inspirasjon fra britiske og amerikanske "Greenways"-prosjekter, hvis formål var å skape et tilbud om miljøvennlig turisme i landområdene, først og fremst ved å dra nytte av de jernbanesporene som allerede enten lå der, eller var gjort klart til skulle komme.

De grønne rutene i Spania er ideelle som både sykkel-, vandre-, eller ridestier. Og nettopp fordi jernbanespor så vidt det er mulig er anlagt i rette linjer og i flatt terreng er disse særdeles velegnet for hele familien. Dessuten ligger rutene i landområder, godt skjermet og langt fra trafikken ellers, og de fleste stiene går gjennom et utrolig vakkert landskap.

Da de fleste Vias Verdes er både asfalterte og godt skiltet er de også svært godt egnet for både funksjonshemmede og eldre mennesker. Motoriserte kjøretøyer er forbudt på disse rutene, så Vias Verdes er et opplagt sted å la seg innhylle i naturens ro og å glemme storbyens larm og mas for en stakket stund.

Vias Verdes - 20 år med historie

Vias Verdes-programmet har nettopp feiret 20 års-jubileum (2013), og i dag er mer enn 2000 kilometer med forlatt jernbane omdannet til over 100 forskjellige ruter fordelt over hele Spania. De samlede omkostningene løper opp i 143 millioner euro og rutene brukes av flere millioner mennesker hvert eneste år. I 2012 var de mest populære rutene dem i Girona-provinsen, som hadde mer enn 1,5 millioner besøkende.

Alt i alt må prosjektet kunne sies å være en overveldende suksess!

Via Verde de la Sierra, Cadiz

Via Verde de la Sierra, Cádiz

Via Verde de la Sierra i Cádiz-provinsen er en av de vakreste grønne rutene i det sydlige Spania, og det anslås at i overkant av 100.000 personer brukte Via Verde de la Sierra i år 2013. Ruten ble også utnevnt til Europas beste Greenway (grønne rute) i 2009 og fikk en god annenplass i 2013.

Via Verde de la Sierra går gjennom fjellene i den nordlige delen av Cádiz, og strekker seg kort inn i den sydlige delen av Sevilla-provinsen. Ruten er 36,5 kilometer lang og går fra landsbyen Olvera til Puerto Serrano gjennom områdene Olvera, Puerto Serrano, Coripe, Montellano, El Coronil og Pruna.

Landskap i Cadiz-provinsen

Via Verde de la Sierra er ganske spektakulær og fører en gjennom noen av Andalusias vakreste og mest uspolerte landskap. Ruten går over broer og gjennom viadukter, på tvers av frodige daler, langs elver og forbi noen av Andalusias best bevarte naturperler.

Stien går gjennom 30 tunneler, hvorav den lengste er 900 meter lang. De fleste tunnelene er naturlig opplyst, men ikke alle, så ta gjerne med en god lykt på turen.

Tunnel i Via Verde de la Sierra

Det er fire viadukter påVia Verde de la Sierra, hvorav Viaducto de Coripe er den lengste med sine 237 meter. Underveis på turen kommer man også forbi tre nedlagte togstasjoner - Olvera, Coripe og Puerto Serrano - som i dag er omdannet til små hoteller med tilhørende restauranter. Her finner man de beste stedene å starte og slutte dagen, da det er de eneste stedene på ruten som er tilgjengelige med bil.

 Chaparro de la Vega

De to største naturattraksjonene påVia Verde de la Sierra er naturreservatet Peñón de Zaframagón og det beskyttede naturmonumentet Chaparro de la Vega.

Naturreservatet Peñón de Zaframagón ligger omtrent midtveis på Via Verde de la Sierra, ved foten av Sierra de Grazalema og like ved grensen mellom Sevilla (Coripe) og Cádiz (Olvera). Naturreservatet er tilholdssted for Europas største koloni av gåsegribb (Gyps fulvus).

Penon de Zaframagon

Hele området er et paradis for fuglekikkere med adskillige arter, som for eksempel råkefuglen bieter (Merops apiaster), slangeørn (Circaetus gallicus), åtselgribb (Neophron percnopterus), hornugler (Bubo bubo), tårnfalk (Falco naumanni), fiskehegrer (Ardea cinerea) og isfugl (Alcedo atthis).

Togstasjonen Zaframagón ved siden av parken er omdannet til en turistinformasjon og utkikkspost for fuglekikkere. Man har installert to digitale kameraer høyt oppe i fjellene, som gir de besøkende en unik mulighet for å se gåsegribbenes reder og observere fuglene helt tett på.

Turistkontoret skulle være åpent hver dag mellom klokken 10 og 16 (det var det imidlertid ikke da vi var der, så undersøk gjerne dette på forhånd). Entré koster 2 euro for voksne og 1 euro for barn. Ring eventuelt i forveien på 0034 956 136 372 / 0034 638 280 184.  

Zaframagon viadukt

Chaparro de la Vega er et 700 år gammelt eiketre med en diameter på over 28 meter på stammens bredeste sted. For å finne Chaparro de la Vega skal man holde øye med skiltene like etter Coripe togstasjon, hvor en liten sti fører opp til treet. Chaparro de la Vega er med på Andalusias offisielle liste over bevaringsverdige naturmonumenter.

Sykkeltur på Via Verde de la Sierra

De fleste velger å starte sykkelturen i landsbyen Olvera hvorfra man sykler til Puerto Serrano og tilbake igjen. Man kan leie forskjellige typer sykler (barnesykler, trisykler, elektriske sykler, for å nevne noen) fra firmaet Sesca, som ligger like ved inngangen til ruten. Det er også muligheter for å leie barnestoler og sykkelvogner.

Prisene ligger på 12 - 15 euro for en hel dag. Man kan reservere sykler på forhånd ved å fylle ut et formular på Sescas hjemmeside (kun på spansk) under avsnittet Alquiler Bicicletas.

Kart over Via Verde de la Sierra

Nyttig informasjon

Det er viktig å være oppmerksom på at selv om sykkelstiene i seg selv er forholdsvis flate, har de likevel en viss helning. Hvis man starter og slutter i Olvera, vil man komme til å sykle i oppoverbakke på tilbakeveien. Det er ikke en spesielt bratt stigning, men etter en hel dag på sykkelsetet kan man godt merke det går litt oppover. Særlig barna vil selvfølgelig bemerke det, så vær oppmerksom på å spare litt krefter til tilbaketuren.

Vil man gjøre turen litt lettere, kan man starte i Coripe omtrent midt på ruten. Herfra kan man sykle litt av turen opp mot Olvera til Peñón de Zaframagón. Det kan imidlertid være noe vanskeligere å så leid seg en sykkel i Coripe, da hotell- og restaurantgjestene har fortrinnsrett. Utleiningsfirmaet Coriperural kan kontaktes på telefon 0034 955 858 675 / 655 526 716. Få mere informasjon på www.coriperural.es.

Det er også mulig å sykle kun den ene veien og så bli kjørt tilbake i en egen drosje. Det er Sesca (se ovenfor), der står for denne servicen som koster 45 euro for fire personer og 50 euro for syv personer - inklusive sykler, naturligvis. Ring og bestill på forhånd hos Sesca.

Der er ingen tvil om at Via Verde de la Sierra danner den perfekte rammen rundt en naturskjønn og opplevelsesrik dag for hele familien!