Topp 10 barer man ikke må gå glipp av i Jerez og i Cadiz's sherryland

Det å nyte sherry handler ikke alltid om bodegabesøk - og man kan til og med hevde at den trauste og ganske formelle atmosfæren på en gruppetur heller ikke alltid helt treffer den rette nerven når det gjelder å virkelig verdsette disse forsterkede viner som er så unike for Sør-Spania. Mer spesifikt, et område i Cádiz provinsen som danner en trekant mellom kystbyene i Sanlucar de Barrameda, El Puerto de Santa Maria og innlandets sherryhovedstad, Jerez de la Frontera. Rundt her er den stereotypiske forestillingen om sherrynippende gamle damer definitivt ingensteds i sikte - og vinen nytes av alle, fra high-end aficionados til blådresskledde, jappetyper i designerbarer og i støvete kjellerrom med vintønner, og disse, sistnevnte spesielt, er perfekte steder for å innhalere den berusende parfymelukten av palomino og Pedro Jiménez' druer. I tillegg til vin har området også noen av de beste fiske- og tapasbarene i Spania. Vi begynner i Jerez.

El Pasaje 

El Pasaje

Du har ikke vært i en riktig sherrybar før du har besøkt en tabanco. Ordet er en sammensetning av ordene estanco (som betyr statskontrollert butikk) og tabaco, et produkt som ble populært samtidig med de forskjellige etablissementene ble etablert på 1700-tallet. Nå er det kun en håndfull av dem tilbake, men heldigvis finnes det et par nyetablerte også, så det er fortsatt håp for flere. El Pasaje i Jerez er en av de bedre, hvor de mintgrønne veggene er dekket av forskjellige karikaturtegninger av forskjellige flamencomotiver, inkludert byens egen José Merce. Det er enkle tapas å fordøye vinen med, og jevnlige flamencooppvisninger.

Calle Santa María, 8.

El Tapial 

El Tapial

En relativt ny bar, lettere gjemt bort fra Plaza Arenal, hovedtorget i Jerez ligger El Tapial. En bar som ofte blir oversett, noe som egentlig er en stor skam. Selv om baren betegner seg selv om et "tapas-verksted" er det likevel en bar som blåser den stereotypiske tapas langt ut på havet. Her kommer det genuin nyskapende mat direkte fra en moderne og åpen kjøkkenløsning, og serveringen foregår i de små lyse lokalene og på en liten terrasse utenfor. Høydepunktene har vært langoustine grillspyd og pate de jamón, men menyen fornyes jevnlig. Gjør deg selv den tjenesten og spis sammen med lokalbefolkning. De vet tross alt best

Calle San Agustin, 24.

El Gallo Azul

El Gallo Azul

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet - denne elegante baren ligger i første etasje i Jerez symbolske, semi-sirkulære Gallo Azul bygning. Det er en restaurant oppe og nesten ikke plass i det hele tatt i baren, men terrassen utenfor er stor og skyggelagt. Sannsynligvis det beste stedet i byen for å se på folk. Gallo Azul serverer et utvalg av lokale viner og har et stilig "ta selv" tapasbord

Calle Larga, 2.

Tabanco San Pablo 

Tabanco San Pablo

San Pablo skiller seg ut fra de andre tabancos med sitt kjøkken. De hevder å servere Andalucias beste tortilla de patatas og kjøkkensjefen har tydeligvis brukt den samme oppskriften i over tjue år. Chicharronesene (store biter av svinekjøttmage) er berømte. Calle San Pablo er i seg selv godt utstyrt med barer og det er vanligvis litt av en festatmosfære, spesielt i helgene. Og ettersom det er en typisk Tabanco så er interiøret så også pyntet med store sherryfat.

Calle San Pablo, 12.

Taberna Der Guerrita

Der Guerrita

På et upretensiøst hjørne i en heller loslitt del av Sanlucar de Barrameda, ligger den minste av de tre byene i det såkalte sherrytriangelet. Til tross for dette har Armando Guerra likevel litt av et sherryimperium, som fint er på høyden til å kunne rivalisere med Jerez. I tillegg til en restaurant og regelmessige arrangementer med vinsmaking, har han en fantastisk sherry bar, Der Guerrita, som har spesialisert seg på lokale Manzanilla viner. Det tilbys imidlertid også et utrolig utvalg av amontillados, Palo cortados og så videre, mange fler enn det som det vanligvis være tilgjengelige i et glass, selv i sherryhovedstaden.

På hjørnet av Calle San Salvador og Calle Rubiños.

Casa Balbino

Casa Balbino

På Plaza del Cabildo, et av de vakreste torgene i Andalucia, fyller Balbino terrassen med alt fra lokale familier til turister. Det finnes servitører som henger rundt der, men de er ikke der for å bringe noen noe mat. De er der bare for å rydde opp, da baren av alle ting i denne delen av verden har selvbetjening. Herren vet hvordan de holder styr på alle rettene som kommer i baren én etter én, og du må selv gå opp selv for å hente dem. Mest av alt får du i det minste en anelse om hvor opptatt en spansk kelner faktisk kan være i denne særegne baren, og alt arbeidet er så absolutt verdt det. Sjøen er bare en spasertur unna, og fiskstekspiddene er utrolig.

Plaza del Cabildo, 14.  

Bodegas Obregón 

Bodegas obregon

Obregón er den eldste baren i El Puerto de Santa Maria og er faktisk en tønne rom - en Despacho de Vinos - hvor kundene kan nyte et utvalg av proprietære viner på glass eller de kan ta med seg en flaske. Noen kommer til og med med gamle colaflasker i plast for å få dem fylt opp. Ingen bord eller stoler, bare et par avsatser å lene albuene på mens du nipper i vei og ser deg rundt, og suger til deg det typiske andalusiske scenariet; fat, tyrefekting, krimskrams og ølvommete menn i en viss alder. Herlig.

Calle Zarza, 51.

La Dorada 

La Dorada

Nede ved vannet, der hvor det går ferge til Cádiz, ligger La Dorada, originalen av det som nå er en av tre filialer. Fra utsiden kan du lurer på hvorfor noen ville ha anbefalt det - det er svært lite innbydende, bare et salig rot av bord under en markise. Imidlertid er alle sammen opptatt det meste av tiden; Dette er nemlig hvor lokalbefolkningen kommer for å spise fisk - og de kommer hit fordi det er bra og det er billig - en flott kombinasjon. Marrajoen, eller kortfinnet hai, er guddommelig.

Avenida de la Bajamar, 26. 

El Romerijo

El Romerijo

El Romerijo er en legende i Santa Maria, og man må simpelthen se den for å tro det er sant. Den har to uttak på hver side av gaten, den ene er en freiduria hvor det serveres stekt fisk, og den andre er en cocedero, hvor sjømaten er kokt og dampet. Man kan sette seg ned ved et bord og bestille hos en av servitørene, men det kan fort bli en dyr affære. Den beste måten å oppleve stedet på er å stille seg opp ved skranken og få et kremmerhus med mat etter eget valg, for deretter å sette seg ned ved et bord, bestille en drink for så å nyte godsakene i ro og mak.

Plaza de la Herrería, 1.    

Casa Manteca 

Casa Manteca

Denne baren i Cádiz er med på listen selv om den teknisk sett ikke ligger i sherrytrekanten. Dog ligger denne fantastiske byen bare en kort fergetur fra El Puerto de Santa Maria, og hvis det er en bar du ikke bør gå glipp av i denne delen av verden, så er det nettopp Casa Manteca - i byens La Viña-nabolag. Det er en hjørnebar med to rom, begge mer eller mindre fylt mesteparten av tiden, og det serveres svinekjøtt i all sin prakt. Spesialiteten er chicharrones - presset svinekjøtt dynket i sitron - og stedet brer seg ut på gaten hvor man tidlig på våren kan få kråkeboller - som knuses for deg på stedet så du kan legge innpå deres utsøkte rogn.

Calle Corralon de los Carros, 66.

Images Copyright Robin Graham 2013