Palacio de Viana: Cordobas vakreste hager

Cordoba er velkjent for sine fantastiske hager som man finner på samtlige gatehjørner i hele byen. Hvor man enn går kan man få et glimt inn i de flotteste gårdshager, og en gang i året, under blomsterfestivalen - kan besøkende fra hele verden få en rundtur i noen av disse hagene.

Men det er et sted hvor du kan besøke noen av Cordobas vakreste og mest historiske uteplasser hele året: the Palacio de Viana.

Blomsterdetalj i Palacio de Viana

Fra palass til museum

Selv om det kalles et palass nå, så  startet Palacio som en herregård. Over tid har de aristokratiske familier som kom til å eie bygningen forvandlet den til et renessanseslott . Det ble kåret til 'Palacio de Viana "etter den siste familien som bodde i palasset: markgreven av Viana.

Da de la palasset ut for salg i 1980, var det en voldsom reaksjon blant folket i Cordoba. De mente palasset burde bli byens kulturarv, og etter å ha organisert en underskriftskampanje overtalte de provinsen Cordoba til å kjøpe den. I dag er palasset et museum hvor du kan se noen vakre kunstverk som var eid av markgrevene, men hovedattraksjonen er selvfølgelig den naturlige skjønnheten man finner i terrassene.

De 12 terrassene har hver for seg sin egen distinkte stil og sjarme, så la oss ta en tur gjennom terrassene og hagene i Palacio de Viana.

Fontene i Patio de los Naranjos, Palacio de Viana

1. Patio de Recibo

Patio de Recibo (Mottakshagen) ble lagt til palasset i det 16. århundre. Innbyggerne på den tiden ønsket en imponerende inngang som reflekterte deres opphøyde status, og det er akkurat det den gjør! 

Patio de Recibo

Palmen i midten og plantene som klatrer opp langs veggene gir en illusjon om at terrassen har et tak laget av blader og vinranker. Søylene som går rundt uteplassen kan legges til den luksuriøse følelsen. Det føles som om at det til enhver tid vil portene ut til gaten åpnes, og en vogn ville kjøre inn med gjester klare til å nyte et middagsselskap med markien og hans familie.

Detalje i Patio de Recibo

2. Patio de Gatos

Patio de Gatos (Kattehagen) pleide å tilhøre noen mindre hus som sto i forbindelse med Palacio. De ble kjøpt opp og leid ut av eierne i det 16 århundre, og to århundre senere ble de lagt inn under palasset, sammen med sine hager. Og det er takket være dokumentene som bekrefter denne handelen vi med sikkerhet kan si at Patio de Gatos er den eldste dokumenterte kommunale hagen i Cordoba.

Patio de Gatos

3. Patio de los Naranjos

Patio de los Naranjos (Appelsintrehagen) pleide å være inngangen til palasset - før Patio de Recibo ble bygget. Dette er trolig en av de mest private hagene, og den har en nærmest tiltrekkende effekt på de besøkende. En av veggene er komplett dekket av rankene fra en klatreplante, noe som effektivt demper lydene som er på utsiden. Appelsintreet i midten er definitivt i øyenfallende, og når det blomstrer i mars og april kan man kjenne duften over hele området.

Patio de los Naranjos

4. Patio de las Rejas

Patio de las Rejas (Hagen med jerngitteret) er en av to hager som er synlige utenfra bygningen. Veggen ut mot gaten har jerngitter, slik at alle som passerer utenfor kan kikke inn i hagen. Denne hagen ble holdt i spesielt god stand, slik at de som fikk et blikk innenfor kunne se hvor høy den sosiale statusen til beboerne var.

Kikk gjennom gitteret

5. Patio de la Madama

Patio de la Madama (Damenes hage) står i sterk kontrast til Patio de las Rejas. Dette er en veldig intim hage som står i direkte forbindelse med et soverom. Midt i hagen danner sypressbuskene en naturlig og levende "kuppel" over "Ladyen", en statue av en nymfe.

Nymfen i Patio de la Madama

6. Patio de Columnas

Patio de Columnas (Søylehagen) er den nyeste hagen i palasset. Den ble lagt til i 1980-årene, da palasset allerede var et museum. Denne hagen er tiltenkt forskjellige arrangementet, som for eksempel konserter og forestillinger.

Fotografering i Patio de Columnas

7. Hagen

Hagen i Palacio de Viana er svært annerledes enn resten av hagene. Mindre velfrisert, flere trær og betraktelig grønnere. Den er kanskje ikke like imponerende som de andre, men til gjengjeld er det deilig avvekslende å se en noe "villere" side av naturen. Hekkene kan minne litt om enten franske eller engelske hager, men sitrontreet i midten avslører at man befinner seg i et land betraktelig lenger syd.

Palacio de Viana

8. Patio de la Alberca

Patio de la Alberca (Bassenghagen) er en svært moderat hage med et lite basseng og et drivhus. Ved første øyekast kan det virke litt rotete i forhold til de andre hagene, men det gir det hele bare et herlig oppfriskende inntrykk, og det er nesten så man forventer at grevinnen skulle komme ut og pusle med litt hagearbeide.

Patio de la Alberca

9. Patio del Pozo

Patio del Pozo (Brønnens hage) inneholder det som nok er den viktigste funksjonen av alle, nemlig brønnen. Takket være et underjordisk vannløp har den alltid nok vann til å kunne forsyne alle hagene i palasset. Så dette er på lik linje med Patio de la Alberca - en mer praktisk hage, selv om også her finner man dekorative innslag som bidrar til å gi hagen et flott utseende i tillegg til de mer praktiske.

Patio del Pozo

10. Patio de los Jardineros

Patio de los Jardineros (Gartnerens hage) fikk navnet sitt fordi det var nettopp her gartnerne oppbevarte redskapene sine. Det er åpenbart at denne hagen er anlagt med det for øyet å være praktisk. Her er det store og åpne områder som gjør at gartnerne skulle kunne passere med de redskapene de måtte ønske, uansett hvilken størrelse de måtte ha.

Patio de los Jardineros

Det er ikke så veldig mange dekorasjoner i denne hagen, men den flislagte benken i kombinasjon med den flislagte fontenen er vakre eksempler på flisarbeide som typisk finnes i Andalusia.

Detalj i den flislagte fontenen

11. Patio de la Capilla

Patio de la Capilla (Kapellhagen) er sannsynligvis den kaldeste hagen i Palacio - bokstavelig talt, for galleriet som løper langs ytterveggene ligger i skyggen av forskjellige trær som sammen bidrar til å holde hagen kjølig på varme dager.

Patio de la Capilla

Det finnes ulike arkeologiske gjenstander som pryder veggene i galleriet. Disse stammer fra det 19. århundre, da folk likte å vise frem sin rikdom ved å vise arkeologiske funn. I Palacio er det hovedsakelig amforaer og mosaikk, slik som denne vakre mosaikken som forestiller en håndvifte.

Fan mosaic

12. Patio del Archivo

Patio del Archivo (Arkivhagen) er en liten uteplass i sentrum av Palacio. Selv om den virker forholdsvis uviktig, gir denne hagen tilgang til Palacios historiske arkiv som oppbevares på mesaninen. Dette arkivet er svært verdifullt fordi den inneholder mer enn 300.000 dokumenter datert mellom det 12. og 17. århundre, og som har blitt studert av eksperter siden 2000.

Uteplassen i seg selv ble ombygd i en nøktern, barokk stil. Fontenen med sine vakre fliser tiltrekker oppmerksomheten umiddelbart, og fordi den er omgitt av resten av palasset er det et svært rolig sted å være.

Patio del Archivo

13. Patio de la Cancela

Patio de la Cancela (Portens hage) er den siste hagen i Palacio. Som Patio de las Rejas er også denne hagen synlig utenfra, og grunnen til dette er fordi den ble brukt som adgang til de tilknyttede husene, og senere innlemmet i palasset da disse ble kjøpt og overtatt av palasset. Den mest fremtredende egenskapen i denne hagen er de eksponerte mursteinene i veggen som forestiller bueganger og søyler.

Patio de la Cancela

Palacio de Viana vil overraske deg etterhvert som du oppdager de skjønne hagene. Det er i sannhet et sted hvor du kan oppleve byens blomsterfestival hele året rundt, så når du er i Cordoba, sett av tid til et besøk i dette virkelig imponerende palasset!

Praktisk informasjon

Plantenes blomstringstid. For å vite hvilke planter som til enhver tid blomstrer i palasset kan du kikke nærmere på Palacio de Vianas hjemmeside, hvor det finnes en kalender som forteller om hver enkelt hage og hvilke planter som blomstrer der.

Beliggenhet. Palacio de Viana ligger i nærheten av Plaza de Don Gome i Cordoba, rundt 800 meter nordøst for Plaza de Tendillas.

Åpningstider. Åpningstidene i Palacio de Viana er annerledes fra resten av året om sommeren, så ha det i bakhodet hvis du tar turen innom.

September - juni

- Tirsdag - lørdag: 10:00-19:00

- Søndag: 10:00-15:00

- Mandag: stengt

Juli - august

- Tirsdag - Søndag: 09:00-15:00

- Mandag: stengt

Hvis man planlegger å besøke palasset på en helligdag bør man sjekke deres hjemmeside for åpningstider, da disse kan variere litt.

Inngangsbillett. Et besøk i palasset koster €5. Det er også mulig å bli med på en guidet rundtur, og da får man også muligheten til å komme inn i selve palasset, ikke bare hagene utenfor. Vær imidlertid klar over at det er forbudt å fotografere innendørs.

Tisp. Ta med deg med guiden du får når du kjøper billetter. Ikke bare lister den opp alle hagene med litt informasjon om hver enkelt, den inneholder også noen gullkorn som virkelig er verdt å få med seg!