Ta en tur til Cordoba

Alan, Lorna og Alpakkaene

Alan Parks og alapakkaerAlan og Lorna har en liten gård i vakre landlige omgivelser, kun 45 minutters kjøretur fra Córdoba. Her avler de alpakkaer, en sydamerikansk kamel-art, som du kan se på og lære om mens du slapper av og barna leker med dyrene. I tillegg til alpakkaer har gården også høns, katter og hunder. Barna hjelper til med å mate dyrene, gå tur med med alpakkaene og samle inn egg til frokosten. Alt dette finnes på gården, som for øvrig også har et lekkert svømmebasseng.

Vil du vite mere om Alan og Lorna, gården og dyrene som bor der, kan du faktisk leie gården deres i Montoro, Cordoba.

Opplev Córdoba

Å utforske vakre Córdoba er intet mindre enn fantastisk! Når man snakker med folk rundt omkring i Andalusia, vil de alltid legge vekt på at de aldri går lei av å besøke denne kompakte byen.

Cordoba - Den Gamle Romerske Bro

Mai måned er det perfekte tidspunkt på året til å besøke Córdoba og oppleve alt som denne skjønne byen har å tilby i et behagelig klima. Dagene er kjølige nok til å bevege seg omkring til fots, og kveldene er lune nok til å nyte kveldsmaten på en av de mange fortausrestaurantene.

En dagstur til Córdoba

Córdoba er lett tilgjengelig med både bil og tog, og byen er akkurat liten nok til at den kan utforskes til fots. Hvis du kommer tidligt og formiddagen kan du benytte muligheten til å besøke Córdobas katedral, La Mezquita gratis og uten lange køer (klokken 8.30 - 9.30 alle dager bortsett fra søndag og helligdager).

Besøket må foregå i stillhet da det på dette tidspunktet er morgenmesse, hvilket gir en perfekt anledning til å oppleve katedralens autentiske stemning, hvor man kan la seg bevege av alle de vakre visuelle inntrykkene.

Medina Azahara - Medinat al-Zahra

Cordoba - mauriske søyler

Etter besøket i La Mezquita kan du på ekte spansk manér innta morgenkaffen på en lokal café eller nyte den spanske godbiten churros con chocolate (spanskrør og sjokolade), de lange rørene av frityrstekt deig, som deretter dyppes i flytende sjokolade.

Når magen så er fylt opp, kan det kanskje passe å ta en tur med bussen fra katedralen til Medina Azahara, et par kilometer vest for byen. Bussen går klokken 09:30 og 10:15.

Ruinene av den gamle festningsbyen Medina Azahara (også kjent som Medinat al-Zahra) fra det 10. århundre er så absolutt verdt turen, og den en gang så rike byen var i sin tid kjent for overdådig pomp og prakt og ubeskrivelig luksus. I dag er det som sagt kun ruinene tilbake, men det er ikke vanskelig å forestille seg hvor storslått byen en gang må ha vært.

Tilbake i Córdoba nærmer det seg lunsjtid, og det anbefales å prøve byens delikatesse, salmorejo. Salmorejo kan minne litt om en tykk og mer mettende versjon av den kjente gazpacho.

Et fint sted å forsøke Salmorejo kan være Salmorejería Umami, som utelukkende har samorejo på menyen. I ikke mindre enn hundre forskjellige varianter! Spesielt anbefalt er avocado og laksetartarversjonen, som er deilig kremet i konsistensen. Til dessert kan man bestille sjokolade-salmorejo med gullstrø(!). Restauranten ligger på C/Blanco Belmonte 6 (en hvit bygning på hjørnet), og man kan bestille bord på telefonnummer (+34) 957 482 347  / 606 065 459.

Alcazar de los Reyes Cristianos

Cordoba - Patio de Los Naranjos

Etter en avslappende lunsj kunne neste stopp være byens vartegn, Alcazar de los Reyes Cristianos, et anlegg av historiske bygninger omgitt av omhyggelig velpleide hager og vakre fontener.

Fortsett gjennom de små kronglete gatene i den gamle jødiske bydelen Juderia, hvor man finner de mange smykkehandlerne som har bidratt til Córdobas berømmelse.

Ved solnedgang kan det anbefales å krysse elven og nyte utsikten fra den vakre broen Puente Romano.

Du kan også skjemme deg bort litt i et av byens tradisjonelle romerske bad (Baños Árabes på Almanzor 18 eller Hammam Al Andalus på Corregidor Luis de la Cerda 51). 

Córdoba by night

Cordobas katedral

Etter solnedgang er det tid til å oppleve Córdobas helt særlige kveldstemning.

Om kvelden er det mulig å besøke katedralen i en annerledes atmosfære på turen el Alma de Cordoba ("Córdobas sjel"). Vær imidlertid oppmerksom på at deltakerantallet et begrenset til kun 80 personer på hver tur. Hver besøkende får utdelt et headset, og man kan velge mellom åtte forskjellige språk. Deretter ledes man gjennom katedralen, guidet av momentvis belysning av de forskjellige områdene i de mange imponerende rommene.

En annen opplevelse man ikke må gå glipp av i Córdoba etter mørkets frembrudd er showet La luz de las culturas i hagen  som omkranser Alcazar de los Reyes Cristianos. Oppvisningen med fontener, lys og lyd inkluderer blant annet en visuell fortelling om Córdobas arabiske fortid og en slentretur gjennom de opplyste hagene.

Blomster og byfest

Cordoba - gårdhave

Hvis du besøker Córdoba i mai måned kan du oppleve adskillige festligheter. I begynnelsen av mai konkurrerer byens innbyggere om å lage det vakreste blomsterdekorerte korset under Cruces de Mayo. Det arrangeres også et opptog med vogner dekket av blomster (La Batalla de las Flores). Senere i mai konkurreres det om å ha den flotteste terrassen eller hagen, og man får muligheten til å kikke inn i private gårdhaver for å se de fantastiske dekorasjonene.

I slutten av mai avholdes Feria de Córdoba (24.-31. mai 2014). De lokale ifører seg da tradisjonelle drakter og flamenco-kjoler og fester hele uken igjennom på den sentrale festivalplassen.