5 måter å sørge for en drømmeferie i Denia på

Sol, sjø, sand og supre ting å finne på, er den beste oppsummeringen på hva man kan gjøre hvis man bestemmer seg for å ta en ukes ferie i Denia denne sommeren. Eller til hvilket som helst annet tidspunkt for den saks skyld, for Denia er virkelig stedet som har det hele. Året rundt.

Denia er stedet med stor "s" å tilbringe ferien i i øst-Spania, da stedet hverken er overutviklet eller spesielt støyende, og sist men ikke minst, det ligger innenfor rekkevidde fra både Alicante og Valencias internasjonale lufthavner.

Utsikt over Denia

Så, hvis du er i Denia, hva kan du se og gjøre mens du er her?

Vi har satt sammen fem forslag til hva du kan se og gjøre i byen.

1. Denia slott og museum

Det imponerende renessanseslottet med utsikt over byen og havnen er et svært viktig historisk sted i regionen, og ble bygget for så lenge som over 900 år siden. Slottet inneholder også et museum, fordelt på to store rom i "guvernørens palass". Ikke bare er dette museet et rimelig og underholdende alternativ, det er også et svært interessant sted å besøke.

Utsikt fra slottet i Denia 

Utsikten fra slottet er rett og slett fantastisk (se bildet ovenfor) og mer enn god nok begrunnelse til å gå rundt og suge til seg den lokale historien her på stedet. Av erfaring er det best å gjøre det enten om morgenen da det kan bli ekstremt varmt om ettermiddagen. I sommermånedene er det ikke usedvanlig å se termometeret passere 40 varmegrader.

Det er lett å finne slottet i Denia, der det troner høyt oppe over byen nedenfor, men skulle du være i tvil, følg skiltene merket med "Castillo".

2.  Ta fergen til Ibiza!

Ja, man kan faktisk kombinere flere ferier på en gang hvis man besøker Denia, fordi det fra Denias travle havn tilbys regulære fergeruter til både Ibiza og Mallorca. Vær imidlertid oppmerksom på at det finnes flere fergeselskaper som opererer fra forskjellige områder av havnen, så for ikke å gå til feil ferge, bør man sørge for å få alle detaljene om både hvilken ferge man skal med, og hvilken del av havnen den går fra. Noen av fergene har også muligheten for å frakte biler dersom dette skulle være ønskelig.

Balearia Fergen Denia-Baleares 'Daniya'

Fergeselskapene er når dette skrives; Acciona Transmediterranea, som seiler fra Muelle de Poniente (Pier), Balearia (se bildet over), som seiler fra Muelle de Turia, også kjent som Muelle del Sur (Pier), og til sist er det fergeselskapet Iscomar som seiler fra Muelle de Levante (Pier).

Fergeturen til Ibiza tar normalt mellom to og fire timer, så det er mulig å ankomme Ibiza, spise en bedre middag, feste hele natten, for så å ta fergen hjem igjen til frokost i Denia dagen etter.

3. Maurerne og de kristne i Denia

Det er en høytid i Spania som hvert år virkelig feires med både pomp og prakt og gedigen festivitas, og det er fiestaen for å feire de kristnes gjenerobring av landet fra den muslimske okkupasjonen. For riktig lenge siden, 600 år for å være noe mer nøyaktig, var hele den iberiske halvøy en del av nord-Afrika, den gangen kjent som Al-Andalus. Besatt av og hersket over av et folkeslag kalt maurerne.

Denia - Moros y Cristianos 

Som en følge av de store religiøse forskjellene mellom de mauriske muslimene, og det kristne flertallet eller i europa, ble det innledet en lang periode med årelange kriger og konflikter om både ideologi og landområder.

En av de lengste kampene var rettet mot de muslimske herskerne, ledet av den kombinerte militære makten Aragon og Castilla, som forsøkte å befri Spania fra det muslimske emiratet på Granada.

Denia - Moros y Cristianos 

De ulike rekonstruksjonene av slag mellom maurerne og de kristne over hele Costa Blanca baserer seg hovedsakelig på gjenerobringen av hver enkelt by eller tettsted som var besatt av maurerne. Et av disse fantastiske opptogene kan ses i Denia hvert år i slutten av den andre uken i august. Et opptog man absolutt ikke bør gå glipp av hvis man er i området rundt denne tiden.


4. Ta en velfortjent pause på en av Denias strender

Ok, for noen mennesker, men ikke alle, er en ferie i Spania synonymt med å sole seg på en herlig myk og gylden sandstrand, under en gnistrende gul sol og blå himmel, og selvfølgelig det krystallklare varme Middelhavet.

Denia - Playa Las Rotas

Denia har mer enn nok plass til strender, og de finnes i alle mulige former og fasonger. Alt fra den typiske brede sandstrand med gylden sand til de mer obskure, som for eksempel steinete viker og alkover. De nordligste av disse strendene finner man i området i og rundt Las Marinas, de fleste i nærheten av selve havnen.

Den første stranden man gjerne finner er Punta del Raset, en strand som ofte er ganske full av glade badegjester, spesielt i løpet av den varmeste sommermåneden august. Nest strand er Las Albarinas, som også er godt kjent for sine vannsportsaktiviteter, og til sist finner man Les Marines.

Selvfølgelig finnes det flere andre strender av varierende størrelse også, blant annet Les Bovetes, Els Molins (som også har mange barer og restauranter), L'Almadrava (steinete) og Les Deveses, den mest nordlige av dem alle.

Så hvis du planlegger å tilbringe noe av ferien på Costa Blanca på stranden, skal du nok ikke lete særlig lenge for å finne det perfekte stedet å rulle ut håndkleet.

5. Nyt et tradisjonelt spansk måltid!

Finnes det noen bedre måte å runde av et ferieopphold på Costa Blanca på, enn ved å nyte noe av det beste regionen har å by på i matveien? Slik det serveres i de mange barene og restaurantene som finnes over hele byen, laget av friske råvarer av god kvalitet til fornuftige priser.

Det finnes dessuten en håndfull med interkontinentale restauranter også, slik at det er fullt mulig å få mere hjemlige retter også, dersom man ikke orker å leve så alt for lenge uten.

Engelsk frokost+

Uansett, er man kun i Denia for en ukes ferie om sommeren, så bør man lytte til det gode rådet om å prøve noen av de lokale tradisjonelle restaurantene i området. Der serveres det både autentisk spansk cuisine og internasjonale retter til fornuftige priser.

Et annet godt råd er å huske, at jo nærmere stranden og turiststedene man er, jo dyrere blir måltidene. Så prøv å planlegg oppholdet slik at du kan komme litt vekk fra de travleste turiststedene, gjerne bare noen gater inn mot sentrum, hvor du kan finne ekte spansk mat du kan nyte i ro og mak helt for deg selv. Slik som tapas.

Tapas

Tapas er den ekte smaken av Spania, hyppig server i små porsjoner, og som regel til lave priser. Spesielt om sommeren er det nesten umulig å spise noe som helst fettholdig mat som vi er vant til hjemmefra her nede, og da er tapas perfekt å ty til. Ikke bare er det annerledes, det er hyggelig også, spesielt hvis man spiser dem på en lokal tapasbar slik spanjolene foretrekker det. Bedre måte å lære om den lokale kulturen og livstilen finnes ikke.

Vi gleder oss til å se deg i Denia senere i år. Velkommen skal du være!