Feiring på Costa Blanca med maurere og kristne

Spania er verdenskjent for sin rike kulturhistorie som så elegant blir feiret i hundrevis av forskjellige fester og festivaler som holdes rundt om i landet hvert eneste år. Hver fiesta feires til fulle av ivrige byfolk og turister, med velbehag og stor entusiasme, og maurere og kristne fiestaen er en som er absolutt har en dato du bør notere deg.

Calpe - Maurere og kristne 

Hvem var "maurerne og de kristne"?

For mange år siden, faktisk over 600 år siden, var Spania et muslimsk land, og var da kjent som Al-Andalus. Hovedsakelig bebodd og styrt av maurerne som var av nordafrikansk opprinnelse.

De religiøse forskjellene mellom de mauriske muslimer sto i sterk kontrast til de fleste kristne kongedømmene i hele det gamle Europa og førte til flere århundrer med lange kriger, slag og kamper for ideologi og for land.

En lang kamp var i gang mot de muslimske herskerne, ledet av de kombinerte militære maktene Aragon og Castilla, som forsøkte å okkupere Spania fra den muslimske emiraten av Granada.

 Granada - Generalife gardens

Byen var den siste utpost i maurernes okkupasjon, og en etterfølgende utvisning endte med slutten på 780 år med muslimsk kontroll i islamske Iberia.

Deretter fulgte så en masseutvisning av muslimer som ble forvist til Nord-Afrika. De muslimene som valgte å bli boende ble enten tvunget til å konvertere til katolismen, eller de ble henrettet. Disse menneskene ble kjent som "moriscos".

Dette er hovedsaklig årsaken til feiringen av "moros y cristianos" slik man kjenner det i dag.

Hva skjer under en maurere og kristne fiesta?

Selv om fiestaen feires i mange deler av Spania, er det for Costa Blanca en av de viktigste dagene i året, og innbyggerne her bruker en enorm mengde ressurser på planlegging for at denne fiestaen skal realiseres.

Måneder er brukt i planleggingen av de fantastiske kostymer, og mye tid går med til å innøve både marsjen og "kampen" mellom maurerne og de kristne. Det skal også velges den beste musikken til å følge deltakerne som både poserer og danser underveis for å underholde tilskuerne langs paraderuten.

Maurere og kristne i Valencia 

De ulike rekonstruksjonene av maurerne og kristne over hele Costa Blanca representerer primært hentingen av maurerne i hver enkelt by eller tettsted,  og den påfølgende kristne gjenerobringen.

De overdådig kledde byfolkene som tar del i denne festivalen er hovedsaklig basert på de to motstridende (men vennlige) gruppene kjent som "comparsas". Halvparten av dem er de muslimske "moros" og den andre halvparten representerer de kristne. Gatene myldrer i flere dager med mennesker iført fantastiske og flamboyante kostymer løst inspirert av middelalderklær.

De kristne er ofte kledd i masse pels, metallhjelmer og rustning, slik som på bildet ovenfor. Mange har også enten hester, eller morsomme falske våpen med seg til det fantastiske opptoget. Hver av partene er ofte innen paraden ledsaget av levende musikk, trommer og masse støy!

I sterk kontrast til de kristnes kostymer er maurerne kledd i arabisk inspirerte kostymer, med buede sverd kalt krumsabler, og de mest entusiastiske av dem kan finne på å ri gjennom byen på ekte kameler, ja til og med elefanter.

Klimaks i denne spektakulære fiesta er en falsk kamp hvor de rekonstruerer slutten på den muslimske okkupasjonen og den påfølgende utvisningen fra byen. Det er virkelig en fiesta det er verdt å se, og den foregår i mange av byene i Spania, til forskjellige tider av året.

Når feires Moros Y Cristianos?

Datoene for fiestaen er forskjellige over hele Costa Blanca men normalt er de knyttet til den spesifikke tidsperioden da det aktuelle området eller byen ble frigjort fra det muslimsk styret.

Hvis du for eksempel planlegger en ferie i Denia, så foregår fiestaen vanligvis fra rundt 13. til 16. august. Men hvis ferien dette året er i Calpe så forventes fiestaen å vare fra den 19. til den 22. oktober. Selv om fiestaen har forskjellig dato de forskjellige stedene, dreier den seg alltid om det samme temaet.

Maurere og kristne fiestaen er en veldig viktig fiesta for Spania, og hvis du planlegger en interessant ferie i år på Costa Blanca, er det vel verdt å inkludere denne i reiseplanen din.