Hester og Sherry! Severdighetene, lydene og luktene i Jerez Feria

Vi presenterer deg for Feria de Jerez, av lokalbefolkningen også kjent som Feria del Caballo (Hestenes Marked) som skjer hvert år rundt mai, og er en av de viktigste regionale feiringene i den berømte Sherryproduserende byen Jerez de la Frontera.

Synet og lukten av feriaen er en fryd for sansene, og straks du ankommer markedet ved Gonzalo Hontoria markedsplass, det eneste spørsmålet du blir stilt er; hvilken del av de 52.000 kvadratmeterne med utstillinger ønsker du å se først?

Ridning 

 

500 år med historie og kultur går hånd i hånd i denne etterhvert så moderne feria, og passer perfekt for alle som er tilhengere av Spania og spanske tradisjoner. I motsetning til Seville feria en måneds tid tidligere, hvor lokalbefolkningen gjerne samles i private telt (casetas) for å feste, er Jerez Feriaen helt åpen for publikum, noe som gir de besøkende en betraktelig økt inkluderende følelse.

I disse casetas samles folk for å drikke den fineste sherry, både dag og natt, og blant det nyeste er å blande sherry med brus og isbiter, noe som skaper en forfriskende cocktail kalt rebujito.

Men nok om drikke, videre til forestillingene.

Jerez Feria 2013

Denne feria har noe for alle, ja selv for dem som hverken drikker sherry eller overhodet bryr seg særlig om hester! Selv om det gjøres mye for å få deg til å prøve en avkjølt sherry, og man tross alt befinner seg i hjertet av den spanske sherryproduksjonen, kan man være sikker på at det ihvertfall er høy kvalitet på det brede utvalget som finnes.

Hestemarkedet i Jerez 

Feriaen går av stabelen fra den 6. til den 12. mai i år, men allerede dagen før, den 5. mai, samtidig som de siste forberedelsene avsluttes, foregår det konkurranser du sannsynligvis ikke har hørt om tidligere.

Concurso Nacional de ACOSO y Derribo, er faktisk en oppvisning i kugjeting, Andalusciansk stil, og hestene og rytterne galopperer rundt og gjeter kyr på ulike måter, og bruker svært forskjellige metoder, for å vise frem sine imponerende ferdigheter som cowboy. Selv om feriaen egentlig ikke startet riktig ennå, er det absolutt verdt å se hvordan disse mennene holder kontroll over sine hester med skarpe manøvrer, vendinger og manøvrer. Første gangen jeg så det trodde jeg de satt limt fast i salen, men det er de ikke.

Jerez de la Frontera - Feria del Caballo 

Feriaens start.

Allerede første dagen under feriaen myldrer folkemengden av flamencodansere, ikledd tradisjonelle kjoler og alt som hører til, og man vet at med en slik start, kan det bare bli en god fest.

Det er simpelthen så mye å gjøre, og man kan velge og vrake blant de beste tapasene, den beste cherryen, se fantastiske flamencooppvisninger, imponerende hestekunnskaper, eller man kan rett og slett bare rusle rundt og mingle med lokalbefolkningen, som mer enn gjerne viser deg både hva de driver med til daglig, og hvordan de bor.

Flamencodanserinne

Hva skjer under årets feria?

Fra den 7. til 12. mai, er det fantastiske og fargerike prosesjoner av hester og vogner som kjører rundt markedsplassen, og de ​kan ses fra rundt klokken 13:00, og så senere på ettermiddagen, klokken 19:00, og med tanke på den varme solen, er sistnevnte den man vanligvis foretrekker, spesielt hvis man har med seg barn.

Ved stutteriet, som på spansk heller omtales som Deposito de Sementales (Vennligst ikke be meg om å oversette det!) Finner vi den nasjonale konkurransen i Doma Vaquera, som er den spanske versjonen av dressurridning.

Dette arrangementet foregår 8. mai klokken 11:00, og ender neste dag, 9. mai, klokken 13:00

Rytter i Sevilla - Feria de Abril

Den 9. til 12. mai ser vi det som kalles Morphologic Awards, som best kan beskrives som "best i rase", hvor ulike eksperter bedømmer hvilke raser som er blant de beste området har å by på. Dette har sin opprinnelse fra over 500 år siden, den gangen hestefolk møttes på Jerez, og konkurransen ble født.

Den 11. mai, på et annet nærliggende stutteri, går en annen konkurranse av stabelen. Denne gangen er det ikke dyrene som er i fokus, men vognene de trekker etter seg. Også her belønnes den fineste med en flott pris.

Hesteshowene og aktivitetene er mer eller mindre over på dette tidspunktet, og ender med en stor prisutdeling i stutteriområdet den 12. mai.

Hva annet kan man gjøre, hvis man ikke er til hester?

MYE!

Feriaen er ment å være et utstillingsvindu for å presentere det beste fra området, og det er mer enn nok som skjer, for å tilfredsstille enhver smak. Det er massevis av andre ting å gjøre hvis hester og sherry er ikke din greie, for eksempel, og særlig ettersom vi er i Andalusia, er dans et fast innslag i løpet av dagen, og forvent å se mange danseshow og konkurranser, pluss noen fantastiske flamencomusikere som spiller tradisjonell flamencomusikk også.

Selvfølgelig er det flere kommersielle aspekter rundt markedet også, og man kan ikke unngå å legge merke til de mange bodene som selger alt mulig rart, fra profesjonelt hesteutstyr og klær, til mer hverdagslige ting og veterinærutstyr. Det selges også sherry fra mange av dem, både kjente og ukjente merker, og mange lokale mindre familieprodusenter viser seg frem.

 Flamencokjoler

Hvis flamenco er noe for deg, er det mange steder hvor du kan kjøpe din egen flamencokjole. Enten du vil ha en etterligning eller en profesjonelt sydd spesielt til deg, får du det her. Det er også ofte dansekurs, eller bare rene dansetilstelninger, hvor alle som vil kan svinge litt på dansefoten.

Som ved de fleste andre feriaene eller markedene av denne typen, finner man selvfølgelig også de sedvanlige attraksjonene som tivoli med karuseller, sukkerspinn, kandiserte epler og alt det andre. Og som seg hør og bør blir det lite søvn den uken feriaen varer, ikke minst fordi man gjerne vil være oppe og se de fantastiske fyrverkeriene om kveldene.

Få en smakebit av feriaen!

Jerez turistbyrå satte i fjor sammen denne flotte videoen, så ta en pause fra lesingen og se dette innslaget før du fortsetter.

(offisiell turistvideo, (C) Jerez tourism)

Som du kan se av videoen, er det en levende, fargerik, interessant, morsom, fascinerende, fantastisk og kort sagt, en skikkelig andalusisk feiring.

Opplev verdens beste sherry

Noe som ofte overrasker mange første gangen de besøker Jerez, er det faktum at byen har en svært langvarig forbindelse med Storbrittania. Britiske handelsmenn har vært involvert i handel med vin her i århundrer, og både produserer og importerer en hetvin, bedre kjent som sherry.

Kjente navn fra disse dynastiene ses fortsatt over dørene på bodegaene; Sandeman, John Harvey, Domecq, Gonzalez Byass for å nevne noen

Spaserer man rundt i byen vil nesen utvilsomt fange lukten av sherry. Den finnes overalt og er umulig å unngå. Og hvorfor skulle man så ønske det?

 

Bodega i Jerez de la Frontera 

Byen Jerez er en severdighet i seg selv, og hvis du planlegger å besøke feriaen i år, er det er selvfølgelig mye å gjøre og se når du er her.

Noe av det som tiltrekker seg turistene her er en tur til La Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, en hesteskole som ligger i Avda. Duque de Abrantes, (Tel: 956 319 635) hvor man kan se de fineste andalusiske hester og en fantastisk oppvisning av "Doma", som er spansk for dressurridning. Alle de ​​fantastiske tingene disse hestene og deres ryttere kan gjøre, gjør at man ikke behøver å være spesielt hesteinteressert for å la seg imponere.

Jerez de la Frontera - Den kongelige andalusiske skolen for ridekunst 

Etter showet kan man ta en spasertur rundt på eiendommen som omgir et fantastisk palass (over), et vitnesbyrd om den rikdom som sherryen i sin tid brakte til området, og selvfølgelig inneholder eiendommen også en omfattende botanisk hage, pluss et museum, forskjellige steder for forfriskninger og selvfølgelig, for de hesteinteresserte, finnes det muligheter til å komme tett på dem også.

Alt i alt, en tur til Jerez og hestemarkedet er en tur man simpelthen bare "må" gjøre. Synes, luktene, lydene og atmosfæren et full av pasjon.

Hvordan komme til Jerez

Jerez har en liten lufthavn som betjener byen, men det er begrensede flygninger i lavsesongen. Ryanair har ruter fra London Stanstead, og det går enkelte ruter fra Tyske og Spanske lufthavner også.

For å komme dit med bil, kan man velge motorvei E-5 fra Sevilla, eller kommer man sydfra, kjører man AP-4 fra Gibraltar. Det går også høyhastighetstog fra Madrid. Likeledes finnes det flyforbindelser til nærliggende steder fra europa og resten av verden.

Jerez de la Frontera - sherry 

Mer informasjon om å besøke Jerez kan man finne på Jerez' turistinformasjon, som ligger på Plaza del Arenal, Edificio Los Arcos, i sentrum av byen. De kan også kontaktes på telefonnummer (0034) 956 338 874 eller 956 341 711. De kan også nås på telefax, på nummer 956 341 711

Hvor kan man bo i Jerez

Jerez har noen fantastiske steder å bo, som for eksempel dette byhuset i sentrum av gamlebyen, eller hvis man er på budsjettreise, kanskje dette stedet passer bedre. Også dette ligger midt i hjertet av byen, og er tilgjengelig fra kun £ 259 i uken! 

Gatebilde fra Jerez de la Frontera 

Hvis penger ikke er noen hindring, kan man prøve denne herlige innkvarteringen midt i sentrum, på gaten Calle Porvera, som er en av de viktigste gatene i det historiske sentrum, noe som gjør den beleilig plassert for å utforske området til fots. Leiligheten er meget moderne og luksuriøs, og tilbyr et behagelig opphold i Jerez. Det er i første etasje et 1800-talls byhus, som har beholdt sin opprinnelige steinbuer og stor takhøyde

Hvis ingen av disse forslagene frister, kan man alltids søke videre på anbefalte steder å bo i Jerez.

 

 

Encanto: Kjøp boken!

I år har en gruppe av forfattere og selverklærte Spaniaavhengige satt sammen en overdådig bok som feirer severdighetene og lydene av Feriaen, og det blir lansert 7. mai på Sandemans hovedkvarter i byen. 

 

Mens Feria de Sevilla er en fest der vakre mennesker komme og presentere sine hester, er Feria de Jerez en festival hvor de vakreste hestene nesten representerer seg selv. Elskere av Equestriansk kunst kommer sammen for å beundre tradisjonen og kulturen i andalusisk hesteavl, og se på dyr som er favoritter for sin eleganse, følsomhet og lidenskap.

Hvor det er så mye skjønnhet som feires, føles også kunstneriske sjeler seg tiltrukket av det, og en inspirert gruppe forfattere, journalister og malere har gått sammen og skapt en bok om hestemarkedet i Jerez. Denne 72 sider store boken heter "Encanto", og består av lidenskapelige malerier av den franske kunstneren Gerard Mignot, Helen Mignot, den belgiske reisefotografen Cedric Garcia, den tyske journalisten og hesteelsker Gabriele Hefele, og den amerikanske journalisten Derrick Jenkins.

Encantoboken 

Lanseringen av boken vil være i bodegaen til det 200 år gamle sherryforhandlerfirmaet George Sandeman.

Verdens mest berømte Sherrybodega ligger rett overfor rideskolen i den vakre bygningen Recreo de las Cadenas, så den er det perfekte stedet å feire og inviterer til en offisiell representasjon.

Jerez de la Frontera - Sherryens hjemby 

Feriebolig-spania.no støtter utgivelsen ved å spre ryktet, og Sandemans mott "Berømt for sin nytelse" er akkurat hva man kan vente seg i Jerez.

Bli med og møt hedonistene, som er takknemlige for det vidunderlige og vakre i livet.

Boklansering

Og eksklusivt for Feriebolig-Spania.no, kan man nå TRYKKE HER OG KJØPE BOKEN