Hester og Sherry! Severdighetene, lydene og luktene i Jerez Feria

Vi presenterer deg for Feria de Jerez, av lokalbefolkningen også kjent som Feria del Caballo (Hestenes Marked) som skjer hvert år rundt mai, og er en av de viktigste regionale feiringene i den berømte Sherryproduserende byen Jerez de la Frontera.

Synet og lukten av feriaen er en fryd for sansene, og straks du ankommer markedet ved Gonzalo Hontoria markedsplass, det eneste spørsmålet du blir stilt er; hvilken del av de 52.000 kvadratmeterne med utstillinger ønsker du å se først?

Ridning 

 

500 år med historie og kultur går hånd i hånd i denne etterhvert så moderne feria, og passer perfekt for alle som er tilhengere av Spania og spanske tradisjoner. I motsetning til Seville feria en måneds tid tidligere, hvor lokalbefolkningen gjerne samles i private telt (casetas) for å feste, er Jerez Feriaen helt åpen for publikum, noe som gir de besøkende en betraktelig økt inkluderende følelse.

I disse casetas samles folk for å drikke den fineste sherry, både dag og natt, og blant det nyeste er å blande sherry med brus og isbiter, noe som skaper en forfriskende cocktail kalt rebujito.

Men nok om drikke, videre til forestillingene.

Jerez Feria

Denne feria har noe for alle, ja selv for dem som hverken drikker sherry eller overhodet bryr seg særlig om hester! Selv om det gjøres mye for å få deg til å prøve en avkjølt sherry, og man tross alt befinner seg i hjertet av den spanske sherryproduksjonen, kan man være sikker på at det ihvertfall er høy kvalitet på det brede utvalget som finnes.

Hestemarkedet i Jerez 

Ferien finner vanligvis sted i begynnelsen av mai. Concurso Nacional de ACOSO y Derribo, er faktisk en oppvisning i kugjeting, Andalusciansk stil, og hestene og rytterne galopperer rundt og gjeter kyr på ulike måter, og bruker svært forskjellige metoder, for å vise frem sine imponerende ferdigheter som cowboy. Selv om feriaen egentlig ikke startet riktig ennå, er det absolutt verdt å se hvordan disse mennene holder kontroll over sine hester med skarpe manøvrer, vendinger og manøvrer. Første gangen jeg så det trodde jeg de satt limt fast i salen, men det er de ikke.

Jerez de la Frontera - Feria del Caballo 

Feriaens start.

Allerede første dagen under feriaen myldrer folkemengden av flamencodansere, ikledd tradisjonelle kjoler og alt som hører til, og man vet at med en slik start, kan det bare bli en god fest.

Det er simpelthen så mye å gjøre, og man kan velge og vrake blant de beste tapasene, den beste cherryen, se fantastiske flamencooppvisninger, imponerende hestekunnskaper, eller man kan rett og slett bare rusle rundt og mingle med lokalbefolkningen, som mer enn gjerne viser deg både hva de driver med til daglig, og hvordan de bor.

Flamencodanserinne

Hva skjer under årets feria?

Er det fantastiske og fargerike prosesjoner av hester og vogner som kjører rundt markedsplassen, og de ​kan ses fra rundt klokken 13:00, og så senere på ettermiddagen, klokken 19:00, og med tanke på den varme solen, er sistnevnte den man vanligvis foretrekker, spesielt hvis man har med seg barn.

Ved stutteriet, som på spansk heller omtales som Deposito de Sementales (Vennligst ikke be meg om å oversette det!) Finner vi den nasjonale konkurransen i Doma Vaquera, som er den spanske versjonen av dressurridning.

Rytter i Sevilla - Feria de Abril

Du kan også delta på Morphologic Awards, som best kan beskrives som "best i rasen", der ulike eksperter bedømmer hvilke raser som er blant de beste området har å tilby. Dette har sin opprinnelse fra over 500 år siden, den gangen hestefolk møttes på Jerez, og konkurransen ble født.

En annen konkurranse setter søkelyset ikke på dyrene, men vognene de trekker etter dem. Også her belønnes de fineste med en flott premie.

Hesteshowene og aktivitetene er mer eller mindre over på dette tidspunktet, og avsluttes med en stor prisutdeling i stutteriet på feriaens siste dag.

Hva annet kan man gjøre, hvis man ikke er til hester?

MYE!

Feriaen er ment å være et utstillingsvindu for å presentere det beste fra området, og det er mer enn nok som skjer, for å tilfredsstille enhver smak. Det er massevis av andre ting å gjøre hvis hester og sherry er ikke din greie, for eksempel, og særlig ettersom vi er i Andalusia, er dans et fast innslag i løpet av dagen, og forvent å se mange danseshow og konkurranser, pluss noen fantastiske flamencomusikere som spiller tradisjonell flamencomusikk også.

Selvfølgelig er det flere kommersielle aspekter rundt markedet også, og man kan ikke unngå å legge merke til de mange bodene som selger alt mulig rart, fra profesjonelt hesteutstyr og klær, til mer hverdagslige ting og veterinærutstyr. Det selges også sherry fra mange av dem, både kjente og ukjente merker, og mange lokale mindre familieprodusenter viser seg frem.

 Flamencokjoler

Hvis flamenco er noe for deg, er det mange steder hvor du kan kjøpe din egen flamencokjole. Enten du vil ha en etterligning eller en profesjonelt sydd spesielt til deg, får du det her. Det er også ofte dansekurs, eller bare rene dansetilstelninger, hvor alle som vil kan svinge litt på dansefoten.

Som ved de fleste andre feriaene eller markedene av denne typen, finner man selvfølgelig også de sedvanlige attraksjonene som tivoli med karuseller, sukkerspinn, kandiserte epler og alt det andre. Og som seg hør og bør blir det lite søvn den uken feriaen varer, ikke minst fordi man gjerne vil være oppe og se de fantastiske fyrverkeriene om kveldene.

Opplev verdens beste sherry

Noe som ofte overrasker mange første gangen de besøker Jerez, er det faktum at byen har en svært langvarig forbindelse med Storbrittania. Britiske handelsmenn har vært involvert i handel med vin her i århundrer, og både produserer og importerer en hetvin, bedre kjent som sherry.

Kjente navn fra disse dynastiene ses fortsatt over dørene på bodegaene; Sandeman, John Harvey, Domecq, Gonzalez Byass for å nevne noen

Spaserer man rundt i byen vil nesen utvilsomt fange lukten av sherry. Den finnes overalt og er umulig å unngå. Og hvorfor skulle man så ønske det?

 

Bodega i Jerez de la Frontera 

Byen Jerez er en severdighet i seg selv, og hvis du planlegger å besøke feriaen i år, er det er selvfølgelig mye å gjøre og se når du er her.

Noe av det som tiltrekker seg turistene her er en tur til La Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, en hesteskole som ligger i Avda. Duque de Abrantes, (Tel: 956 319 635) hvor man kan se de fineste andalusiske hester og en fantastisk oppvisning av "Doma", som er spansk for dressurridning. Alle de ​​fantastiske tingene disse hestene og deres ryttere kan gjøre, gjør at man ikke behøver å være spesielt hesteinteressert for å la seg imponere.

Jerez de la Frontera - Den kongelige andalusiske skolen for ridekunst 

Etter showet kan man ta en spasertur rundt på eiendommen som omgir et fantastisk palass (over), et vitnesbyrd om den rikdom som sherryen i sin tid brakte til området, og selvfølgelig inneholder eiendommen også en omfattende botanisk hage, pluss et museum, forskjellige steder for forfriskninger og selvfølgelig, for de hesteinteresserte, finnes det muligheter til å komme tett på dem også.

Alt i alt, en tur til Jerez og hestemarkedet er en tur man simpelthen bare "må" gjøre. Synes, luktene, lydene og atmosfæren et full av pasjon.

Hvordan komme til Jerez

Jerez har en liten lufthavn som betjener byen, men det er begrensede flygninger i lavsesongen. Ryanair har ruter fra London Stanstead, og det går enkelte ruter fra Tyske og Spanske lufthavner også.

For å komme dit med bil, kan man velge motorvei E-5 fra Sevilla, eller kommer man sydfra, kjører man AP-4 fra Gibraltar. Det går også høyhastighetstog fra Madrid. Likeledes finnes det flyforbindelser til nærliggende steder fra europa og resten av verden.

Jerez de la Frontera - sherry 

Mer informasjon om å besøke Jerez kan man finne på Jerez' turistinformasjon, som ligger på Plaza del Arenal, Edificio Los Arcos, i sentrum av byen. De kan også kontaktes på telefonnummer (0034) 956 338 874 eller 956 341 711. De kan også nås på telefax, på nummer 956 341 711

Hvor kan man bo i Jerez

Jerez har flotte ferieboliger tilgjengelig. Oppdag dem alle her!