5 retter man må prøve på ferien på Costa del Sol

Det serveres mye frityrmat på Costa del Sol, men har du lyst til å virkelig smake på det autentiske Andalucia, skal du simpelthen droppe hurtigmaten.

Kelner, suppen er kald – Gazpacho

Gazpacho 

Selv om det ikke virker som om noe forfrisker mer enn en iskald pils i varmen, fører alkoholen faktisk til at du svetter mer, og dermed får væskemangel. En mer effektiv måte å kjøle seg ned på er å spise en god skål gazpachosuppe, noe de innfødte andalisierne vet å sette pris på i de brennende temperaturene fra juni til august.

Tradisjonelt brukes en morter til å knuse agurk, hvitløk, løk, pepper og tomat. Senere, etter tilsetning av fuktet tørt brød, kommer olivenolje, salt, vann og vineddik. Den siste finpussen er vanligvis en garnityr laget av noen kjente ingredienser: hakket agurk, løk, pepper og tomat.

Fisken på disken – Pescaito frito

Pescaito - boquerones 

Stekt fisk, pescaito frito, er et fast innslag på mang en restaurantmeny på Costa del Sol. Hva slags fisk det er avhenger ene og alene av hva de lokale fiskerne har fanget på deres siste tur på havet. Dagens fangst har en tendens til å inkludere boquerones (ansjos), Cazon (pigghå), og Sardinas (sardiner), som blir lett belagt i mel før de møter en stekepanne med varm olivenolje.

Denne retten er ikke spesielt unik for Costa del Sol, men det er imidlertid dens uttale og stavemåte. Andre steder i Spania betyr pescadito "liten fisk", men i tilbakelente Andalucia droppet de d'en, forpå den måten å skape seg sin egen regionale spesialitet.

Dyppet i hvitløk – Ajoblanco

Ajoblanco 

En annen avkjølende forrett kommer i form av Ajoblanco, som bokstavelig oversettes som hvit hvitløk. Denne suppen er også kjent som hvit gazpacho. Bestående av brød, knuste mandler, hvitløk, olivenolje, salt, eddik og vann. Serveres ofte sammen med druer eller melon.

Så populær er denne retten at den har fått sin egen festival. Den 2. september feires Dia de Ajoblanco i byen Almáchar, Málaga, noe man ikke bør gå glipp av dersom man befinner seg i området.

Spis ris – Arroz con leche

Arroz con leche
 

Arroz con leche er Andalusias svar på risgrøt. En kald dessert som serveres med kanel, Canela, for å friske opp det hele. Kanelet ble i sin tid brakt til Spania av maurerne, og er senere blitt en fast ingrediens i de spanske kjøkken.

Smaken på livet - Gambas al Pil-Pil

Gambas al Pil-Pil 

Reker, servert med en krydret saus, er hva andalusierne kjenner og elsker som Gambas al Pil-Pil. Salsaen er blandet sammen av en kombinasjon av hvitløk, paprika, chili, og hvitvin. Tilberedt i en ildfast form, ankommer denne forretten bordet med stor begeistring.