El Médano - surfesentrum på Tenerife

Den lille kystbyen El Medano på Tenerife har i mange år tiltrukket seg surfere fra hele verden som jakter på de aller beste bølgene. El Médano regnes for å være et surfeparadis og er kjent for sine langgrunne strender og den perfekte beliggenheten, rett ved siden av det mektige fjellet Montaña Roja. 

Selv om El Médano har ry som en av de beste feriedestinasjonene på Tenerife og vannsportaktivitetene stadig brer om seg, har denne surfebyen på Tenerife fortsatt klart å ta vare på den opprinnelige fiskelandsbystemningen.

Fra liten fiskelandsby til surfeparadis 

El Médano på Tenerife

El Médano ble raskt lagt merke til da turistboomen satte inn fra begynnelsen av 1980-tallet. Fram til da var landsbyen en godt bevart hemmelighet. El Médanos sjarme beskrives med to ord: tilgjengelighet og atmosfære. Noe av landsbyens popularitet skyldes beliggenheten, bare et steinkast unna flyplassen Reina Sofía og som er ideell om du vil bo sør på Tenerife. I El Médano råder en ekstremt mye mer avslappet og åpen atmosfære enn på de andre turistdestinasjonene på øya.

El Médano på Tenerife

El Médano er kjent for hilse surfere og andre vannsportutøvere velkommen hele året rundt, og her arrangeres også ulike verdensmesterskap. El Médano står trolig øverst på alle profesjonelle og europeiske surferes favorittsteder.

Bare drøyt halvparten av innbyggerne kommer egentlig fra landsbyen, ifølge statistikk fra 2013. Den en gang så stille fiskerlandsbyen får i dag mesteparten av sine inntekter fra turisme og folk som leier ferieboliger i El Médano, men det finnes fortsatt noen få fiskere som hver morgen setter ut på sjøen for å skaffe fersk fisk til byens restauranter.

 

Tilbakelent strandliv

 

Utsikt fra El Médano på Tenerife

Her finner du ikke de livlige og stilfulle barene som på Playa de las Americas. El Médano er en typisk surfelandsby som preges av vanlige småbutikker, avslappende barer og kafeer med livemusikk, i stedet for støyende nattklubber og engelske barer som spiller støyende 90-tallsmusikk. 

El Médano på Tenerife

Du finner noen gode og rimelige restauranter i El Médano. Mange feriegjester og lokalbefolkningen kommer hit for å nyte en nydelig lunsj på en av sjømatrestaurantene som vender ned mot stranden. El Médano er det perfekte valget for surfere som ønsker å nyte de kulinariske delikatessene på Kanariøyene og oppleve den virkelige kulturen, langt borte fra kjas og mas.

 

Ting å gjøre i El Médano

 

Kiteboarding ved El Médano på Tenerife

Du kan praktisere en rekke forskjellige vannsportaktiviteter i El Médano, men kite- og vindsurfing er mest populært. Det er mange utleieselskaper der du finner alt utstyret du måtte trenge. Du finner dem ved enden av strandpromenaden, akkurat der den lange Leocadio Machado-stranden (også kjent som El Médano-stranden) begynner. Du kan prøve alt fra standup-paddlebrett – SUP – til kajakkpadling.

 

Leocadio Machado har hatt kvalitetsmerket Blått flagg i mange år, og du finner offentlige toaletter og dusjer rett på stranden. Det er flere selskaper som tilbyr opplæring og kurs for dem som ønsker å ta steget over i surfernes verden.

 

For dem som foretrekker å sykle, finnes det mange som tilbyr sykkelutleie i byen. Du kan dra på tur til den roligere Montaña Pelada-stranden eller til den sjarmerende fiskerlandsbyen Los Abrigos.

 

El Médano på Tenerife

Torget La Plaza del Médano er hjertet i El Médano, og her arrangeres det mange konserter og andre lokale festligheter. Det er mange kafeer, barer og restauranter på torget og på stranden ved siden av der du kan nyte Kanariøyenes deilige spesialiteter.

 

Den fantastiske Montaña Roja (det røde fjellet) ligger bare noen kilometer unna byen. Montaña Roja er et vulkansk fjell på 171 meter som ligger i hjertet av naturreservatet Reserva Natural Especial Montaña Roja. Fjellet er et resultat av erupsjon, og du kan finne naturlige bassenger, spektakulært sand- og bergformasjoner og skjulte huler langs fjellsidene. Du kan også gå opp på toppen av fjellet, men du må være oppmerksom på at stiene er steinete og kan bli glatte etter kraftig regn. Utsikten over havet, øya og Teide-vulkanen er imidlertid vel verdt all klatringen.

 

Utsikt fra Montaña Roja på Tenerife

På den andre siden av Montaña Roja ser du den lengste og bredeste naturstranden på Tenerife: La Tejita. La Tejita har en naturistdel som er veldig populært blant lokalbefolkningen. Det kan blåse en del på stranden, men den østligste delen av stranden, rett under fjellet gir litt ly og skygge.

 

På vestsiden av Le Tejita-stranden finner du en avslappet chiringuito – strandbar. Chiringuito Pirata serverer utmerket hjemmelaget mat og forfriskende drikkevarer til svært rimelige priser. Prøv en ceviche og nyt den avslappede atmosfæren som turistene ikke har oppdaget, – ennå.

 

Pirata-chiringuitoen ved El Médano på Tenerife

El Médano er et fantastisk reisemål for dem som elsker sjø- og badelivet. Og, hvis du synes at El Médano høres ut som et fint sted, så vit at du også kan utforske fem andre fantastiske landsbyer langs kysten av det sørlige Tenerife.

 

Kart