En rundtur på Esteponas museer

Estepona er en av Costa del Sol’s mest populære feriebyer. Med sitt hyggelige historiske sentrum og den elegante havnen, tiltrekker Estepona seg hvert år tusenvis av feriegjester, som alle går etter en ferie med rikelig tid til avslapning, hygge og kvalitetstid.

Men Estepona har betraktelig mer å by på enn bare et vakkert ytre og lekre strender. De seneste år har byens myndigheter nemlig arbeidet med å fremheve og utvikle Esteponas mange kulturelle fasetter, hvilket blant annet har utmerket seg i en Poesi-rute og en rekke storslåtte veggmalerier.

Tyrefekterarena Estepona

Utover dette har man også investert i byens museer, som blant annet omfatter et arkeologimuseum, et tyrefektermuseum og et etnologisk museum. De fleste av Esteponas museer er innrettet i lokaler i byens tyrefekterarena.

Her får du et kort overblikk over hva Esteponas museer har å by på...

Det Arkeologiske Museum

I det gamle rådhuset på Plaza Blas Infantes finner man i dag det regionale arkeologimuseum. Museet huser mer enn 400 artefakter fra forskjellige tidsperioder, blant annet fra den eldste steinalder, også kjent som "jegersteinalderen" eller den Paleolitiske perioden. Noen av gjenstandene er opp mot 100.000 år gamle.

Arkeologisk Museum Estepona

En av de mest verdifulle artefaktene på museet er den lille leirfiguren Venus de Estepona, som menes å være mer enn 5000 år gammel. Figuren, som er knapt 5 centimeter høy, ble funnet i 2011 under de forberedende utgravningene i forkant av oppføringen av et sykehus. Venus de Estepona har bidratt til å gi forskere avgjørende kunnskap om forhistoriske bosettelser i området.

Entré: Gratis adgang.

Åpningstider: mandag 9-15, tirs-fre 10-20, lørdag 10-14 og 16-20.30.

Tyrefekterarenaen

Esteponas tyrefekterarena huser størstedelen av byens museer. Arenaen selv er også verdt et besøk, så den får også et par ord med på veien.

Tyrefekterarenaen i Estepona

Tyrefekterarenaen ble bygget i 1972 og er tegnet av Juan Moro Urbano i et asymmetrisk design, som ikke finnes noen andre steder i verden. Arenaen har flere nivåer av sitteplasser i den skyggefulle siden enn på solsiden, og via en utvendig rampe kan man komme helt opp til den øverste etasjen helt uten å skulle gå på trapper.

Det har vært avholdt opp til 16 tyrefektinger om året i arenaen, men i dag arrangeres det kun tyrefekting under byens feria. Til gjengjeld brukes arenaen også som konsertsal og utendørs kino om sommeren, og hver søndag er det marked med lokalt kunsthåndverk.

Esteponas Tyrefekterarena

I den tilstøtende bygningen ligger det fire større og mindre museer. Nedenfor kan du lese litt om hvert enkelt museum, men først kommer den praktiske informasjonen som gjelder for alle museene:

Entré: gratis

Åpningstider: Museene holder åpent alle ukens dager mellom klokken 9 og 16.

Adresse: C/ Matías Prats, Plaza de Toros, 29680 Estepona

Antonio Ordóñez’ Tyrefektermuseum

Tyrefektermuseet er oppkalt etter den lokale tyrefekteren Antonio Ordóñez, som i sin tid bidro til finansieringen av tyrefekterarenaen. Antonios barnebarn, Francisco Rivera Ordóñez, innviet museet. Utstillingen inneholder en rikholdig samling av plakater, drakter, rekvisitter, tyrehoder og bilder, som tilsammen gir en bred innsikt i tyrefektingens kunst.

Tyrefekter-Museum Estepona

Uansett om man er for eller mot tyrefekting, er det en bevegende opplevelse å gå rundt blant de mange farverike og dramatiske gjenstandene. Fra museet kan man også kikke ned i stallen, hvorfra tyrene slippes ut i arenaen.

Museum for Bilde og Lyd

Museo de Imagen y Sonido ble etablert i 2004 under Esteponas årlige filmfestival, som en hyllest til den spanske instruktør Luis García Berlanga. På museet kan man se en samling kameraer og andre historiske rekvisitter fra film- og musikkindustrien.

Museet består av tre små rom. I Maria Isbert-salen utstilles plakater, brosjyrer og souvenirer fra byens filmfestivaler samt gjenstander donert av de forskjellige filmkunstnerne som har besøkt Estepona. I den såkalte Pasaje Musical de los Spring kan man se musikkinstrumenter og plakater fra de viktigste konsertene i Estepona, og i Edgar Neville-salen fremvises en samling gamle kameraer og prosjektorer.

Det Paleontologiske Museum

Museum for Palæontologi, Estepona

Dette museet har en av Europas største samlinger av fossiler med over 2000 fossiler fra 600 forskjellige arter av flora og fauna. De fleste er funnet i og omkring Estepona og stammer fra Pliocen-epoken, som strekker seg fra godt 5 millioner til godt 2 millioner år før vår tidsregning.

Man kan følge evolusjonen av enkelte arter, og på visse fossiler er de opprinnelige farver bevart og fortsatt synlige. Samlingen tiltrekker seg forskere fra hele verden, som kommer for å studere de mange fossilene. Museet huser også ti imponerende modeller av dinosaurusskjeletter funnet i Argentina.

Det Etnografiske Museum

Etnografisk Museum, Estepona

Museet for etnografi - studiet av blant annet kultur og tradisjoner - inneholder omtrent 2000 gjenstander, som sammen tegner et bilde av livet i Estepona gjennom flere hundre år. Hvordan var hverdagen i Estepona i Middelalderen? Hvilke skikker fulgte man, og hvordan skaffet man seg sitt levebrød?

Museet har tidligere hatt navnet Museo de Aperos del Campo y del Mar (‘Museum for Landbruks- og Fiskeriredskaper’), og det gir et godt bilde på hvilke temaer museet primært dekker. Her er alt fra fiskenett og fiskebåter til landbruksredskaper og en god gammeldags brusmaskin.

Ethnografisk Museum Estepona

Necrópolis Prehistórica Corominas - det prehistoriske gravsted

Dette museet ligger i naturområdet like ovenfor byen, og det kan kun besøkes etter å ha inngått en avtale. I museet, som er innrettet under jorden, kan man se et 5000 år gammelt megalitisk gravsted som ble oppdaget i år 2001. ‘Megalitisk’ henviser til en for perioden karakteristisk måte å bygge monumenter på, da man typisk lagde strukturer av enorme steiner uten bindemidler som for eksempel mørtel.

Man kan blant annet se fem vel bevarte graver og skjeletter samt diverse gjenstander som ble begravet sammen med den avdøde - herunder forskjellige typer verktøy, vaser, perler og muslingeskall.

Entré: 3 euro

Adresse: Parque Municipal San Isidro Labrador, 29680 Estepona

Reservér tid på 0034 654 71 17 15

Riktig god fornøyelse!