Frigiliana, Andalusias vakreste landsby

Landsbyen Frigiliana ligger omlag seks kilometer nord for Nerja og drøyt femti kilometer fra Málaga. Costa del Sols hvitkalkede landsbyer blir ikke stort mer idyllisk enn dette. Velkommen til Frigiliana!

En labyrint av brostensbelagte gater med hvitkalkede hus, som står i en fantastisk kontrast til den blå himmelen og de røde skifer-tak. Blomsterpotter fulle av fargerike bougainvillea, lavendel og jasmin som alle er med på å gjøre disse fortryllende omgivelser ekstra praktfulle.

Når du vandrer gjennom brostensgatene - forbi hvite hus med dører malt i pastellfarger, små kriker og avsidesliggende torg, og utsiktspunkter som avslører glimt av det omkringliggende landskapet og kysten nedenfor, er det lett å se hvorfor Frigiliana regnes å være en av de vakreste landsbyene i Andalusia. En landsby som konsekvent vinner priser for sin skjønnhet, inkludert kåret til den vakreste landsbyen i Andalusia av de spanske turistmyndigheter.

Om Frigiliana

Utsikt fra toppen av Frigiliana

Landsbyen kan deles i to; den nyere, nedre delen og det mauriske Mudéjar-nabolaget - den øvre delen. Den øvre delen er dit du bør dra.

Det er egentlig umulig å gå seg vill, når man kan vandre uten mål og mening gjennom de vakre gatene og nyte hvert eneste syn. Det vil kjennes som om du blir tatt tilbake i tid, tilbake til et land med maurisk kongedømme, til et sted som føles forunderlig likt landsbyene i fjellene i Marokko. Frigilianas atmosfære er unik, og oser av personlighet.

Gågate i Frigiliana

Labyrinten røper nye hemmeligheter rundt hver sving, men vær advart, Frigiliana er bygget i en fjellside og gatene kan være veldig bratte noen steder. Med en beliggenhet på tre hundre meter over havet er utsikten intet mindre enn spektakulær. På en klar vinterdag er den nordafrikanske kysten synlig, og utsikten over Nerja og det omkringliggende landskapet kan ta pusten fra hvem som helst.

Historie og kultur i Frigiliana

Populære severdigheter inkluderer den historiske "Fuente Vieja" (den gamle fontenen), San Antonio-kirken, "Real Exposito" (den gamle silo), kapellet"Santo Cristo de la Caña" og Grevene av Frigilianas palass. 

Gate i Frigiliana

"Casa Solariega de los Condes", også kjent som "El Ingenio" (møllen)ble bygget på slutten av 1600-tallet for familien Manrique de Lara. De plantet en sukkerrørplantasje og etablerte en sukkermølle. Bygningen huser fortsatt en melassefabrikk, "Nuestra Señora del Carmen Ingenio"den siste av sitt slag i Europa.

"Casa del Apero" ble bygget tidlig på 1700-tallet og huser i dag et turistkontor, bibliotek, Frigilianas historiske arkiver og historisk museum. Museet er verdt et besøk, da det er det første arkeologiske museet i Axarquia.

El Torreón er et annet interessant sted, beliggende i det gamle Mudejar-nabolaget, like ved Calle Real. Den pittoreske gårdsplassen er tilgjengelig via en buegang fylt med blomster, og skiltet "El Torreón".

Besøk ruinene av det gamle Mauriske slottet, helt i toppen av landsbyen.  Ikke mye er igjen av det, etter å ha blitt ødlagt da Maurerene ble fordrevet - men utsikten der oppe er eksepsjonell!

"De 3 kulturers festival", som feires den siste uken i August hvert år er Frigilianas største event. Frigiliana’s patron San Sebastian feires årlig den 20. januar.San Antonio de Padua feires den 13. juni, i forbindelse med den lokale feriaen.

Ti ting å gjøre i Frigiliana

 

01. Vandre gjennom de anerkjente gatene i Mudéjar-nabolaget. 

02. Lunsj med en spektakulær utsikt! Flere av Frigilianas restauranter og tapasbarer har takterrasser hvor man kan nyte de vakre omgivelsene. Vi anbefaler "La Taberna del Sacristan" og"The Garden Restaurant" som begge byr på god mat og flotte utsikter. For tapas "Restaurante Al Fuente" og kakene i "La Tienda" er uimotståelige.

Restaurant med fin takterrasse i Frigiliana

03. Følg de 12 keramiske plaketter gjennom den gamle delen av byen, som forteller historien om Maurerene og deres kamp om landsbyen.

04. Den bohemske atmosfæren har tiltrukket seg mange kunstnere og fotografer gjennom årene, blant andre Arne Hauge Sørensen, Klaus Hinkel,Penelope Wurr and Miro Slav. De holder ofte utstillinger i "Casa del Apero" og i sine private gallerier. 

05. Ut i naturen! Frigiliana er et ypperlig startpunkt for en tur i det omkringliggende "Sierra de Tejada Almijara" naturpark. Vi anbefaler å snakke med John Keo om de fantastiske mulighetene i dette området.

06. Utforsk Rio Higueron. Elven Higueron er ganske mye roligere enn sine nærtliggende nabo-elver, og tilbyr mange plasser perfekt for en piknik for eksempel. 

07. Hesteridning er veldig populært i dette området. Donna fra los-olivillos.com anbefales på det varmeste. 

Rio Higueron, Frigiliana

08. "Pozo Batan Alberca" - Frigilianas naturlige svømmebasseng. Bading er offisielt ikke lovlig, dog kommer det både turister så vel som lokale for å bade her. Venligst vær forsiktig med åhoppe, og pass godt på barna.

09. Et besøk til den forlatte landsbyen "Acebuchal" burde prioriteres høyt på agendaen når du er i Frigiliana. 

10. Besøk Frigilianas gatemarket, som har åpent på torsdager og søndager, hver uke. Her kan man kjøpe lokale råvarer og produkter av god kvalitet til en billig penge. 

Hvordan komme seg til Frigiliana

Frigiliana ligger rett nord for Nerja. Følg A7/E15 til du kommer til avkjørselen for Nerja og Frigiliana, ta exit nummer 292. Kjør til venstre i første rundkjøring, og rett frem i neste, så kommer du inn på MA-5105 som fører deg videre inn gjennom fjellene, og til slutt til Frigiliana.

I begynnelsen av landsbyen finner du en stor parkeringsplass, hvor det er best å parkere. Ikke forsøk å kjøre gjennom sentrum, da de fleste gater er gågater.

Det går også buss til Frigiliana fra Nerja, den tar ca 15 minutter og koster rundt en Euro. For tidstabell og mer informasjon se Frigiliana today

Taxi fra Nerja er heller ikke dyrt, omtrentlig 10-15€ ettersom når på døgnet du reiser.

Kart over Frigiliana