Playa de las Catedrales - et sant vidunder!

Kjært barn har mange navn; La Playa de las Catedrales - Katedralenes Strand - eller på gallisk: Praia das Catedrais. Og det er bare kallenavnet! Egentlig heter stranden Playa de Aguas Santas ("De Hellige Vanns Strand").

Playa de las Catedrales, Galicia

Playa de las Catedrales er en av de mest spektakulære strendene i Spania, og den er ikke overraskende utnevnt til å være et av landets syv naturvidundere (se alle de syv vidunderne her). Stranden ligger i Lugo-provinsen i den nordspanske regionen Galicia - ikke langt fra grensen til Asturias.

Den store attraksjonen ved Katedralenes Strand er de klippeformasjoner som har gitt stranden sitt navn. Klippene er opp mot 32 meter høye og består av lag på lag med mangefarget skifer - det materialet man i gamle dager brukte til å lage skoletavler. Vind og vær har formet grotter, buer og hvelvinger som minner om arkitekturen i en katedral.

Playa de las Catedrales, Galicia

Playa de las Catedrales er godt 1300 meter lang, flankert av noen enorme klippeskrenter. Den kan kun for alvor oppleves ved lavvann, for ved høyvann er hele stranden oversvømmet. Den meget flate sandbunnen betyr nemlig at vannstanden stiger usedvanlig mye når det blir høyvann.

Sanden på stranden er helt fint og hvit, for selv om havet innimellom når helt opp til klippene, etterlater det seg stort sett ingen spor av hverken skall og tang når det trekker seg tilbake. Ved høyvann kan man altså  kun betrakte stranden ovenfra, men det er selvsagt også et ganske imponerende syn!

Playa de las Catedrales, Galicia

Det er en fascinerende opplevelse å gå omkring imellom de enorme klippene og å utforske de store grottene og beundre de enorme steinsøylene som ligner støttesøylene i en gotisk katedral. Etterhvert som vannstanden stiger, må man springe over større og større vannpytter for at komme helt inn til bunnen av stranden - og til sist må man overgi seg og ta av seg både sko og sokker.Playa de las Catedrales, Galicia

Katedralenes Strand har siden 1997 kunnet bryste seg med det Blå Flagg, som garanterer strandens renhet og gode fasiliteter. Fasilitetene omfatter blant annet omkledningsrom, restauranter og tilrettelagt adgang for blant annet funksjonshemmede. Det er sikkert å bade på stranden, da det ikke er spesielt mye vind og derfor heller ikke de helt store bølgene.

Veien til Katedralenes Strand

Det er god skiltning ved Playa de las Catedrales men her er likevel et par tips til hvilke hovedveier som fører dit.

  • Fra syd kjører man A-66 mot Oviedo og videre mot Autovía del Cantábrico.
  • Fra Ribadeo kjører man N-634 mot A Rochela / A Devesa. Alternativt via A-66 og deretter velger man avkjørsel 513 (i Google Maps er den oppført som 516).
  • Fra Coruña kjører man E-70 i retning mot Foz og derfra via N-634 eller Autovía del Cantábrico (se ovenfor).