Road Trip i Nordspania - 6 høydepunkter i Galicia

Spania er for de fleste lik med sol, sommer og siesta...Galicia - Islas Cies - Rodas beach (detail)

Men våger man seg utenfor Costa del Sol, er det helt andre opplevelser i vente!

Nordspanias kampesteiner og rå klippevegger står i skarp kontrast til sydens hvitkalkede hus og avrundede fjelltopper.

Der er selvfølgelig også både solskinn og sandstrand i nord, men den særegne naturen og arkitekturen gjør at man føler seg som i en helt anden verden.

En verden som jeg vil dele en flik av her, med utgangspunkt i mitt seneste eventyr i Galicia.

Det er i mine øyne ikke de store byene som er de store attraksjonene i denne nordvestlige regionen. Det er snarere de storslåtte naturopplevelsene, de bittesmå landsbyene og de tradisjonelle matrettene som virkelig setter kulør på regionen.

Her får du en håndfull personlige anbefalinger, og et par ekstra tips, til en helt eventyrlig road trip i Galicia.

1. Katedralenes Strand

Kjært barn har mange navn; La Playa de las Catedrales - Katedralenes Strand - eller på galisisk: Praia das Catedrais. Og det er enda bare et kjælenavn! Egentlig heter stranden Playa de Aguas Santas ("De Hellige Vannenes Strand"). Den særlige attraksjon ved Katedralenes Strand er de 32 meter høye klippeformasjonene, som vær og vind har formet til grotter, buer og hvelvinger, som unektelig leder tankene i retning av arkitekturen i en katedral.

Playa de las Catedrales, Galicien

Stranden kan kun utforskes ved lavvann, da den ved høyvann blir totalt oversvømmet. Vannet stiger meget hurtig på den eksepsjonelt flate stranden, og blir man overrumplet av høyvann - som undertegnede! - og fanget i en av strandens mange avkroker, er der ikke annet å gjøre enn å ta av sko og sokker...

Les mer om Katedralenes Strand eller se flere bilder fra stranden i vårt Pinterest-album.

2. San Andrés de Teixido

Tråkk ikke på billene! Hvis du ikke besøker San Andrés de Teixido mens du lever, kommer du dit når du dør - hvis man skal tro legenden - og hva er vel mer beleilig for sjelen enn å foreta denne pilgrimsreisen i form av et insekt? Kommer man forbi San Andrés, bør man derfor besøke byens lille kapell. Man kan også gå ut til kysten og nyte den imponerende utsikten over havet og de bratte klippene.

San Andrés de Teixido, Galicia

Den diminutive landsbyen, som teller omtrent 50 innbyggere, lever blant annet av inntekten fra deres små boder med hjemmelaget orujo, en snapseliknende likør som lages på alt fra urter til kaffe. Den har vært undertegnedes personlige favoritt allerede siden første smaksprøve!

3. Dødens Kyst

Som nevnt er naturen en av de største attraksjonene i Galicia, og den viser seg fra sin mest imponerende side på Dødens Kyst - Costa de la Muerte - som strekker seg omtrent fra Cabo de San Adrían (se kartet) til Finisterre (se neste punkt). Området har fått sitt frygtinngytende navn på grunn av de mange forliste skipene som har møtt sin skjebne mellom de forræderiske klippene langs kysten. Senest i 2002, da oljetankeren Prestige gikk på grunn og forårsakte en av de største miljøkatastrofene i Galicias historie.

Strand nær Finisterre, Galicien

På Dødens Kyst er det ingen le for Atlanterhavets nådeløse krefter! Er man mer til badestrand og rolig vann, kan det anbefales å søke lenger sydpå - til Rías Bajas, et område med avskjermede små fjorder hvor Galicias elver har sitt utløp.

4. Finisterre - Verdens Ende

Vi legger nå veien forbi verdens ende. Finisterre - eller Fisterra på galisisk - betyr nemlig “verdens ende” og det var da også hva romerne trodde denne ytterst beliggende spissen var. Finisterre har ord på seg for å være det ytterste vestlige punkt på det spanske fastlandet, selv om den tittelen nok reelt sett bør tilfalle Cap Touriñán noen få kilometer lenger nordpå. Det er ikke vanskelig å forestille seg at man befinner seg ved verdens ende på denne vindbleste kysten, hvor bølgene slår hardt mot klippeveggen dypt under én.

Finisterre, Galicien

Været viste seg da også fra sin mest dramatiske side da vi besøkte Finisterre - og det var så tåkete at vi ikke engang kunne se havet, og da vinden blåste med stormstyrke måtte vi holde oss fast i elmaster og kampesteiner for ikke å miste fotfeste. Her fikk vi virkelig sett hvorfor dette stykke av kysten kalles Costa de la Muerte! Normalt er Finisterre et godt peilemerke for de mange skipene som navigerer gjennom disse opprørte vannene og forræderiske rev, da fyrtårnet i klart vær kan ses på opp til 65 kilometer avstand.

5. Santiago de Compostela

Santiago har sitt navn etter apostelen Sankt Jakob den Eldre, hvis grav finnes i byens katedral. Byen er primært kjent som endestasjonen for pilegrimsruten Camino de Santiago, så et visitt i den imposante katedralen er selvfølgelig et must. Man kan til og med komme opp i katedralens tårn og skue ut over byens mange tak.

Santiago de Compostela, katedral

En vesentlig del av Santiagos sjarme finnes i byens små gater og velbevarte middelalderarkitektur. Det kan også anbefales å ta bussen ut til det moderne Cidade de Cultura, en form for kulturhus som blant annet inneholder flere museer, et bibliotek og et operahus. Spesielt om sommeren er det liv og glade dager i byen, som feirer sin skytshelgen Sankt Jakob 25. juli.

6. A Coruña og Vigo

Galicias to største byer fortjener selvfølgelig også å bli nevnt, selv om naturen stjal rampelyset.

A Coruña heter på castellansk La Coruña, men mange betrakter det galisiske navnet som det eneste offisielt gyldige. Byen er blant annet kjent for verdens eldste romanske fyrtårn, Torre de Hercules, som ble opptatt på UNESCOs Verdensarvliste i 2009. Man bør også unne seg selv en tur i den kuleformede, gjennomsiktige elevatoren, som bringer turister opp på Monte de San Pedro. Utsikten skulle være fantastisk fra både elevatoren og oppe fra fjellet, og man kan se restene etter byens gamle forsvarsverk.

La Coruna - Monte de San Pedro

Vigo er en svært viktig havneby, både for skipstransport - og fiskeri - Vigo er nemlig verdens største leverandør av fisk til næringsmiddelindustrien. Man bør ikke forlate Vigo uten å ha spist friske østers i den såkalte Calle de las Ostras.

Vigo er også et viktigt stopp på veien for de turistene som drar på badeferie i området (de tidligere omtalte Rías Bajas), og så kan man fra havnen bli seilet ut til Islas Cíes, tre vakre øyer med noen fantastiske strender, rike på flora og fauna.

Islas Cies Galicia

Veien til Galicia

Man kan fly til for eksempel Bilbao (5-6 timer med et enkelt stopp) og ta turen langs hele den vestlige delen av Spanis nordkyst, eller man kan fly til Porto i det nordlige Portugal og ta turen sydfra. En annen løsning er å ta et direkte fly til en av de større spanske byene som for eksempel Madrid eller Barcelona og så fly derfra videre til nordspania. På den måten har man også muligheten for å utnytte mellomlandingene til å se flere områder i Spania.