By og land på Gran Canaria

Trenger du litt tid utenfor feriestedet? Gran Canaria er mindre enn Vestfold fylke, så stort sett ingen steder ligger for langt unna for en dagstur. Her er noen av våre favorittbyer og steder ute på landet man kan besøke.

Artenara

Gran Canaria - Artenara, Jesus statue

Gran Canarias høyeste kommune er mer en bygd enn en by. Den mest berømte av de knappe 200 innbyggerne er statuen av Kristus som står på en høyde rett ovenfor Artenara. Her våker han over de andre innbyggere, hvorav mange fortsatt lever i den mest tradisjonelle av de kanariske boligene: huler.

Etter å ha kjørt 60 kilometer fra Playa del Inglés er det gode muligheter for å strekke litt på beina i Artenara. Det er mange turstier man kan følge, og en av de mest imponerende (og lengste) er en som går til Los Berrazales i Valle de Agaete. Den går blant annet gjennom furuskogen i Tamadaba.

Arucas

Gran Canaria - Arucas

For en mer avslappende spasertur på øya kan man alltid oppsøke de hyggelige gatene i den lille byen Arucas. En av de  vakreste byene på nordsiden av Gran Canaria, liten, men perfekt utformet. Det er nok av barer og kafeer å velge mellom, i tilfelle du skulle føle for en forfriskning mens du er der.

Det kan se ut som en katedral, men Iglesia de San Juan Bautista er faktisk en sognekirke. Og ja, det er katalansk design. Selv om mange nok vil gjette at det er Gaudi som har designet den, var det faktisk ideen til en av hans mindre kjente landsmenn, arkitekten Manuel Vega mars.

Barranco de Guayadeque

Gran Canaria - Barranco de Guayadeque

Du finner flere grotteboliger, ja til og med en grotterestaurant, i Barranco de Guayadeque. En barranco er en ravine, og de er mye grønnere enn hva mange tror, spesielt hvis man kommer fra det tørre og solrike sør.

Guaydaeque, som simpelthen betyr "stedet med rennende vann", ligger mellom de østlige kommunene Agüimes og Ingenio. Det er i denne delen av regionen hvor arkeologene har gravd opp mesteparten av de restene etter de første kanariboerne som er funnet. Kanariene streifet rundt på øya før den ble erobret av spanjolene. Du kan finne ut mer om dem på Barranco de Guayadque museum.

Roque Nublo

Gran Canaria - Roque Nublo og Tejeda

Du har sikkert sett den på minst tusen og et postkort, men Roque Nublo er faktisk enda lettere tilgjengelig enn man skulle tro. De mest eventyrlystne kan velge å gå fra Tejeda for å komme så nær denne ikoniske steinen at de faktisk er i stand til å ta på den. En noe mindre krevende tur er fra parkeringsplassen ved GC-600 ved La Goleta.

Kanskje det er et tegn på global oppvarming, men i den senere tiden kan man ikke direkte si den lever opp til navnet sitt. Nå for tiden er "skyklippen" som regel omkranset av knallblå himmel istedet for. Uansett, enten det er regn eller solskinn, Roque Nublo er et like imponerende syn uansett, der den kneiser stolt med sin 80 meters høyde.

Telde

Gran Canaria - Telde - San Francisco Torg 

 

Telde er den byen som ligger nærmest flyplassen, og et besøk her er som en slags reise i tiden da det også er her man finner den eldste bosettingen på Gran Canaria. Det var paven som ga ordre om bosetting i området ved Telde i 1351 og tar man turen til Teldes gamleby, San Francisco, kan man se kommunens to viktigste kirkebygg; San Gregorio og San Juan Bautista.

Selv om det nærliggende området San Juan har flere boliger, er det minst like historisk. Det er der mange av innbyggerne i Telde opprinnelig levde. Her kan du besøke Caso Museo León y Castillo, til minne om Fernando León y Castillo, politiker, diplomat, og hans bror Juan, en ingeniør som har designet Las Palmas 'Puerto de la Luz.

Teror

Teror - Gran Canaria 

Terors sentrum er det best bevarte på hele Gran Canaria og som klippet ut av et postkort. De tradisjonelle husene har tre balkonger. Som lokalbefolkningen liker å stå eller sitte på for å følge med i folkelivet i gatene nedenfor. Spesielt når det er tid for en av de mange fiestaene.

En av de viktigste feiringene på øya er Fiesta en Honor de Nuestra Señora del Pino som arrangeres den 8. september. Da kan man se de innfødte kanariboerne bringe offergaver til Kanariøyenes skytshelgen og det er opptoh til Basilica de Nuestra Señora del Pino, et sted det for øvrig er anbefalt resten av året også.