24 timer i Granada, bli forført av denne byen full av kontraster

Høsten er en av de beste tidene på året å besøke Granada. Det er ikke for kaldt, og har en fantastisk festlig atmosfære. Og ofte kan man se snøen ligger i den nærliggende fjellkjeden Sierra Nevada.

Gatene er fylt med unge mennesker i vintermånedene ettersom Granada er en av de mest populære universitetsbyene i Spania. I motsetning til i løpet av sommermånedene - hvor gatene nesten er folketomme, er det en av de byene du må besøke minst én gang i livet.

Du simpelthen bare må oppleve kontrasten i gatene og de fargerike bydelene, den fantastiske mauriske borgen Alhambra og det beste skianlegget i Spania, (selv om det er ganske lite i norsk målestokk). Hvilken annen by har stranden innenfor halvannen times kjøring fra sentrum i den ene retningen - og snø innen en halv times kjøretur fra byen i den andre rentingen, pluss et virkelig misunnelsesverdig klima?

Ta en 24-timers tur rundt i Granada for å oppdage de spektakulære hjørner av denne mauriske byen, hvert eneste fulle av sjarme og mystikk.

Klar for en 24 timers tur?

Cafe Fútbol

Cafe Fútbol Granada

La oss starte dagen med en velsmakende frokost på Café Fútbol. Denne kafeteriaen er en av de bedriftene som over tid har klart å beholde den tradisjonelle atmosfæren fra en svunnen tid. Dørene har vært åpne siden 1903, opprinnelig eid av Antonio Suarez (bestefaren til dagens Antonio Suarez), og det er nå drevet av fire generasjoner av Suarez familien. Familien er trofaste mot tradisjoner når de forbereder sine retter, og her kan du smake de beste churros i Granada og ikke glem å prøve den utsøkte 'leche rizada' - også den sies å være den beste i Granada.

Adresse:
Plaza de Mariana Pineda, 6
Granada
M.: +34 958 22 66 62

Alhambra

Alhambra

Nå er vi klare til å utforske et av de mest berømte monumentene i Granada i Spania, og i resten av verden. Denne imponerende festningen, som er omgitt av en frodig skog, ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1994. Den er også kjent som "The Red One", på grunn av den effekten lyset i skumring har på ytterveggene - som gir dem en dyp rød farge når solen går ned.

Alhambra er et vidunder og verdens eldste mauriske festning. Inne kan man nyte en kronologisk tur som forteller om kongene som bodde her for mange år siden. Den er full av fantastiske og imponerende områder som Muhammed V's palass, Mozárabes' Hall, Mirador av Daraxa eller Genera Gardens, som alle er helt fantastiske.

Calle Reyes Católicos

Calle Reyes Católicos

Nå er det på tide å bruke litt penger på suvenirer og andre ting du har lyst på, og det beste området å gjøre dette på, er selvfølgelig i hovedgaten - også kjent som Calle Reyes Católicos. Denne gaten, som ligger nær Gran Via, Recogidas og Camino de Ronda, er den viktigste gaten i Granada, og det er også der det største forretningsområdet ligger. Merkelig nok er formen på denne gaten snodd som en serpentin, fordi elven Darro brukte å løpe under den mellom 1854 og 1884.

Ta en spasertur gjennom noen av de nærliggende gatene, og du vil finne overraskelser over alt underveis.

Foto: ROSAMARI (Flickr)

Katedralen i Granada

Katedralen i Granada

Alle store byer med respekt for seg selv tilbyr sine besøkende arkitektur med historisk sus. Dette er også tilfellet med katedralen i Granada, som er delt inn i fem sideskip pluss et hovedkapell der man kan se statuer av Reyes Católicos.

Adresse:

Calle Gran Vía de Colón, 5
18001 Granada
M.: +34 958 22 29 59

Gran Vía de Colón

Gran Via Granada

Dette er en av de viktigste veiene i byen og rusler man mellom de mange 19. århundres bygningene, er det en stor opplevelse. De smale gatene gir deg tilgang til diverse butikker som fører deg til Plaza de Isabel la Catolica.

Foto: puma3023 (Flickr) 

Hvor kan man spise tapas i Granada?

Los Diamantes

Hvis du bare vil ha en matbit og ønsker å smelte inn i atmosfæren i Granadas matopplevelser, er det å gå til en tapasbar definitivt verdt det. I de fleste barene kommer hver drink med sin egen tapas - og i noen tilfeller er de virkelig sjenerøse, og da de fleste steder gir deg en tapas spesielt laget for deg, trenger du heller ikke velge dem selv. De aller fleste av disse stedene overstiger prisen ikke € 2 for en drink og en tapas.

For de beste tapas steder, anbefaler vi området kjent som Chana, spesielt hvis det er sol da deres utendørs terrasser er ideelle for en øl sammen med noen av de beste tapas i Granada, og de er ekstremt sjenerøse med porsjonene. Et annet flott område for tapas er Realejo nær Campo del Principe, Zaidins nabolag og et annet område som aldri skuffer er Calle San Matias.

 

Noen velkjente barer og typiske tapas er: 

 • Cafe Bar Avila på Calle Veronica (prøv deres røkte skinke)
 • El Reventaero
 • La Taberna de Jam i Realejo
 • La Tana på Calle Rosario
 • Den gamle bodega Castañeda
 • Los Diamantes 
 • El Sol i San Matias
Studentvennlige barer:
 • K-ito - veldig liten men sjarmerende
 • Mariano el Pescador
I Chana:
 • El Guijarreño
 • El Tinao
 • La Bodeguita 
 • El Locura Del Rey 
 • El Dcuadros Deluxe

Lunsj i La Gondoliere

Pizzeria Gondoliere

Hvis du foretrekker en rolig, men lett lunsj, anbefaler vi La Gondoliere. Denne italienske restauranten i hjertet av Granada har vært åpen siden 1989 og har ikke sluttet å vokse. Det prisbelønte italienske kjøkkenet er en fryd, og det samme er den elegante, minimalistiske innredningen og den koselige atmosfæren. 

Adresse:
Calle Martínez Campos, 24
18002 Granada
T.: +34 958 25 18 34

El Parque de las Ciencias

Parque de las Ciencias

Bare 15 minutter fra sentrum finner man et fantastisk museum, som garantert vil glede både unge og gamle. Dette interaktive museet vil gi en fantastisk reise gjennom emner så forskjellige som menneskekroppen, den vitenskapelige og teknologiske arven etter al-Andalus eller ny teknologi.

På utsiden vil man kunne oppdage mange nye overraskelser samt en botanisk tur i Garden of Astronomy og Astronomical Observatory blant annet. Man kan nyte en uforstyrret utsikt over Granada fra et tårn som har en høyde på 37 meter. 

Adresse:
Avda. de la Ciencia s/n
18006 Granada
T.: +34 958 131 900
www.parqueciencias.com

Tesalonger

Teteria Granada

Den muslimske arven er allestedsnærværende i denne byen, og du bør prøve å besøke så mange steder som du kan da hvert av disse stedene er fantastiske og fulle av utrolige detaljer. Konditorier som minner oss om fortidens arabiske innflytelse - og ikke bare det, luktene er så utrolig tiltalende. De beste konditoriene kan man finne i Calle Calderería Nueva, bedre kjent som "tehusenes gate". Glem alt om sunt kosthold og prøv en butterdeig dessert med honning, som gir en knitrende lyd inni munnen, som sammen med de søte smaker og nøtter er en fristelse for guder. Hvis du ennå ikke har prøvd dette selv, bør du så absolutt avbryte dietten - om enn kun for en dag!

Foto: Abariltur (Flickr)

Dykk ned i historien - nyt et arabisk bad

Hammam Al Andalus

 

Dykk ned i historien. Disse stedene formidler mysterier fra fortiden, der tiden synes å ha stoppet.

Dekorasjonene og atmosfæren skaper en perfekt atmosfære for å tilbringe noen timer i de behagelige aromaer og smaker som sammen gir hvile og avslapning i kroppen. Jeg foreslår at du besøker dette arabiske badet nær Albaicín, også kjent som Hammam Al Andalus.

Adresse:

C/Santa Anna, 16 
18009, Granada
T.: +34 958 229 978

En spasertur gjennom Albayzín

Alhambra palasset i Granada i Spania

Dette er en av Granadas mange skatter, som med sine bratte gater fører til en av de beste utsiktspunkter over Alhambra, Mirador de San Nicolas. Hvis du besøker museet Zambra Maria La Canastera, vil du finne et veldig spesielt og sjarmerende sted - da dets vegger er dekket med ren flamenco historie.

Det er ingen tvil om at Albaycín er et av de mest karakteristiske og vakre områdene i Spania, i stand til å banke selv den mest skeptiske til å elske seg. Gatene, fargene, luktene og folket vil ikke etterlate deg upåvirket.

Når du er ferdig med spaserturen, vil dette nabolaget by deg på en av sine aller største skatter - den beste og vakreste solnedgang du kan se i Spania. Silhuetten av Alhambra bryter skylinen, sollyset flekker de gamle steinveggene i dette gamle palasset, og vi føler vi er på et av de vakreste stedene i verden.

Spise på El Carmen del Agua

Carmen del Agua

En perfekt avslutning på en perfekt dag full av følelser og kjærlighet, er et besøk på restauranten El Carmen del Agua. Denne skjulte perlen er et sant eventyr for turister som for første gang besøker den. Den ligger i Placeta del Aljibe de Trillo, og foruten sitt utrolige kjøkken, så er utsikten fra dette stedet helt fantastisk.

Adresse:
Placeta del Alijibe de Trillo, 7 
18010, Granada
T.: +34 958 22 43 56

 

Og til sist noen ord fra den meksikanske poeten Francisco A. de Icaza ...

 

"Dale limosna mujer

que no hay en la vida nada

como la pena de ser

ciego en Granada"

 

"Give him charity woman

because there is nothing in life

like the pity of being

blind in Granada"

 

Kart: Spise tapas i Granada...